Uriel Bertran, exdirigent de Solidaritat, es presenta al secretariat de l'ANC

Assegura que "no s'ha plantejat" fer el pas per presidir l'entitat, com han fet Dolors Feliu i Jordi Pesarrodona, i demana construir un "equip sòlid" per reforçar el lideratge de l'ANC en el moviment independentista

Uriel Bertran, en una imatge d'arxiu
Uriel Bertran, en una imatge d'arxiu | Europa Press
26 d'abril del 2022
Actualitzat el 27 d'abril a les 12:04h
L'exdirigent de Solidaritat Catalana per la Independència Uriel Bertran ha presentat candidatura per formar part del secretariat nacional de l'ANC. Un pas previ per rellevar Elisenda Paluzie i convertir-se en el nou president de l'entitat? "No m'ho he plantejat en aquests termes, no em postulo, em presento per treballar", assegura en declaracions a NacióDigital. Aquest dimarts, l'ANC ha presentat la llista provisional de candidats al secretariat nacional, entre els quals destaquen la jurista Dolors Feliu i l'activista Jordi Pesarrodona, dos noms que sí que s'han postulat per prendre el relleu a l'actual presidenta. 

Economista proper a Paluzie, Bertran és soci de l'ANC des de fa anys tot i que fins ara no s'hi havia pogut implicar a fons. Insisteix que "no ha pensat" en la presidència i demana esperar a veure els resultats, que es faran públics el 14 de maig. En tot cas, sí que aposta per reforçar el lideratge de l'ANC dins del moviment independentista en un moment de desorientació estratègica i de distanciament entre l'entitat i l'àmbit institucional del moviment. En conversa amb aquest diari, Bertran assegura que l'organització ha mantingut un discurs sòlid després dels fets de 2017, sense renúncies, i aposta perquè l'entitat "marqui lideratge" en la nova etapa.

En tot cas, ell és un dels noms mediàtics de la llista de candidats, tot i que en els darrers anys ha estat apartat de la primera línia política. Va ser diputat al Parlament amb ERC, partit on va militar entre els anys 1993 i 2010. Va ser secretari general de les JERC -actual Jovent Republicà- entre els anys 1997 i 2001 i després va ser portaveu de l'organització fins al 2003. Amb el segon tripartit, Bertran lidera un corrent intern dins d'ERC anomenat Esquerra Independentista. Allà coincideix amb Paluzie.

L'any 2010, juntament amb Alfons López Tena i Joan Laporta, funda Solidaritat Catalana per la Independència i deixa ERC. Després de dos anys a Parlament, a les eleccions de 2012, el partit no obté representació. A dia d'avui Solidaritat forma part del Consell per la República i en les darreres eleccions va donar suport a Junts. Bertran, però, ja no té cap càrrec a l'executiva.

 "Hem de fer un equip sòlid", apunta Bertran, en relació a Feliu i Pessarrodona. Altres noms que opten a formar part del secretariat són l'exdiputat de la CUP Julià de Jòdar, l'exdiputat al Congrés Joan Oms, l'ex d'ERC Josep Piñol o l'advocat Diego Arcos. El proper dissabte es faran públiques les candidatures definitives al secretariat. Les eleccions seran del dia 10 al 14 de maig i aquell mateix dia es comunicaran els resultats provisionals. Els definitius seran el 19 de juliol. Després, el nou secretariat escollirà la cúpula de l'entitat: el president o presidenta, el vicepresident, el tresorer i el secretari.