El TSJC revisa la condemna de cinc anys de presó de Marcel Vivet

La defensa argumenta que l'agent dels Mossos lesionat té una causa oberta contra un altre activista pels mateixos fets

Marcel Vivet.
Marcel Vivet. | Adrià Costa
26 d'abril del 2022
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) revisa aquest matí la sentència de l'Audiència de Barcelona que condemna Marcel Vivet a cinc anys de presó per la manifestació contra Jusapol de l'any 2018. La vista servirà per abordar el recurs d'apel·lació de la defensa de Vivet, pilotada per l'advocat d'Alerta SolidàriaCarlos Hurtado. Fa prop d'un any que es va fer pública la condemna de presó, una sentència envoltada de polèmica pel paper proactiu que va tenir la Generalitat en tot el procediment contra el jove de Badalona. Els jutges consideren que Vivet és culpable del delicte de desordres públics, atemptat contra l'autoritat i lesions. Davant del TSJC hi ha prevista una concentració de suport a Vivet.

La defensa centrarà la seva intervenció davant del tribunal en denunciar que l'agent dels Mossos que va acusar l'activista té una altra acusació idèntica contra un altre manifestantAdrià Catasús té un procediment obert amb una petició de pena de fins a vuit anys de presó pels mateixos fets. Aquesta prova documental aportada en el recurs d'apel·lació ha estat acceptada i durant la vista es valorarà aquests documents i la defensa demanarà l'anul·lació de la sentència. Els Mossos, en un comunicat de fa uns mesos, negaven les acusacions d'Alerta Solidària i asseguren que "en cap cas" s'atribueix una mateixa conducta a dues persones diferents.

En declaracions a NacióDigital, Hurtado recorda que la sentència que condemna Vivet es basa en una única prova: la declaració com a testimoni de l'agent dels Mossos, que alhora és víctima de l'agressió. No hi ha cap més element que provi la culpabilitat del jove independentista i l'advocat mirarà de desacreditar la versió de l'agent davant del TSJC. "En aquests casos, cal que la versió del testimoni i víctima estigui ben acreditada i no és el cas", manté Hurtado. El tribunal ha descartat que comparegui el mosso, tot i que ni la Fiscalia ni l'advocat de la víctima hi estaven en contra. 

En aquesta vista ja no hi serà la Generalitat. Els advocats de l'administració, que exercien com a acusació particular en defensa de l'agent dels Mossos, van impulsar el procediment demanant penes elevades de presó. En cap moment van rebaixar la petició de pena durant la vista oral. Després de la sentència, els advocats van interposar un recurs d'apel·lació en contra dels arguments que ells mateixos havien defensat davant del tribunal. L'agent dels Mossos va decidir canviar d'advocat i, per tot plegat, la Generalitat va acabar expulsada del procediment.