La Moncloa anuncia un decret per a la «transparència» de la Casa Reial en ple escàndol del «Catalangate»

El consell de ministres aprovarà aquest dimarts mesures per a la "rendició de comptes i l'exemplaritat" de la monarquia

Pedro Sánchez i Felip VI, a Salamanca.
Pedro Sánchez i Felip VI, a Salamanca. | La Moncloa
NacióDigital
25 d'abril del 2022
Actualitzat a les 21:21h
En ple escàndol pel Catalangate, la Moncloa ha anunciat que aquest dimarts el consell de ministres aprovarà un reial decret per promoure la "transparència i la rendició de comptes" de la Casa Reial. L'anunci arriba just després que el rei Felip VI hagi fet públic que el seu patrimoni és de 2,5 milions d'euros. Segons un breu comunicat del govern espanyol, el decret "reformarà l'estructura i el funcionament" de la Casa Reial, la imatge de la qual ha quedat especialment erosionada pels escàndols judicials i la fugida del rei emèrit. 

El govern espanyol havia ajornat la reforma sobre la Casa Reial que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar que tenia prevista per "modernitzar" la institució a finals del 2020, quatre mesos després que, assetjat per presumptes casos de corrupció, Joan Carles I marxés a Abu Dhabi. No ha estat fins quasi un any i mig després que el decret rebrà el vistiplau de l'executiu. De fet, la reforma ni tan sols estava contemplada en el pla normatiu del govern espanyol per al 2022 sota l'argument que calia centrar-se en la recuperació econòmica arran de la crisi provocada per la pandèmia. 

Conèixer les despeses dels membres de la Casa Reial, el seu patrimoni i ingressos i com gestiona els diners públics que sosté la institució són alguns dels compromisos del govern que havien quedat aparcats. Ha estat ara, en un inici d'any trasbalsat per unes previsions econòmiques que han empitjorat dràsticament amb la guerra a Ucraïna i en ple escàndol del cas d'espionatge massiu a líders independentistes, que la Moncloa ha decidit desencallar la reforma. Ho fa també ara que la Fiscalia ha arxivat totes les investigacions que encerclaven al rei emèrit. 

Minuts abans de l'anunci de la Moncloa, el rei Felip VI ha donat a conèixer el seu patrimoni, responent així a la "demanda de regeneració pública" dels espanyols. Segons ha informat la Casa Reial, el monarca té actualment 2.573.392 milions d'euros. D'aquests, 2.267.942,80milions estan dipositats en comptes corrents o d'estalvis i 305.450 milions corresponen a objectes d'art, antiguitats i joies personals. Segons el mateix comunicat, el rei no té propietats immobiliàries ni tampoc fons a l'estranger.

Fonts de la Casa Reial detallen que el patrimoni està "principalment constituït" per les retribucions percebudes mitjançant els pressupostos de la Zarzuela durant els darrers 25 anys, primer com a príncep d'Astúries i després com a cap d'Estat. La Zarzuela ha descartat fer públic el patrimoni de la reina Letícia, tot i les peticions i percebre una assignació de diners públics. Segons detallen, la decisió es deu a la no ostentació de "la titularitat de la Corona"

Precisament fa pocs dies, el 12 d'abril, va fer deu anys de la caiguda del rei emèrit a Botswana, quan participava -en plena crisi econòmica que feia estralls en bona part de la societat espanyola- en una cacera d'elefants en companyia de Corinna Larsen. Va ser l'inici d'una caiguda més profunda, la de la imatge de la institució monàrquica, corcada per una suma d'escàndols de tota mena. Han hagut de passar deu anys perquè l'executiu hagi decidit fer una passa endavant pel que fa a "transparència" de la Casa Reial.