El Consell per la República impulsa una consulta alternativa sobre els Jocs d'Hivern

L'entitat liderada per Carles Puigdemont té previst consultar tots els ciutadans de Catalunya, al marge dels més de 100.000 inscrits que té l'organització situada a l'exili, abans que ho faci el Govern

Roda de premsa del Consell per la República.
Roda de premsa del Consell per la República. | ND
25 d'abril del 2022
Actualitzat a les 18:09h
El Consell per la República impulsa una consulta entre els seus membres sobre els Jocs Olímpics d'Hivern. Així ho ha explicat l'entitat aquest dimarts en una roda de premsa en la qual hi ha participat Toni Comín, vicepresident de la institució, i sis membres de l'executiu a l'exili que lidera Carles Puigdemont: Carme Garcia, Toni Castellà, Aurora Madaula, Lluís Llach, Teresa Vallverdú i Guillem Fuster. La votació serà telemàtica, es podrà emetre el vot al llarg de diversos dies i estarà oberta a tota la ciutadania de Catalunya, més enllà dels 102.406 inscrits que té el Consell, segons ha detallat Comín. El primer estadi de la consulta passa perquè el 5% dels inscrits faci costat a la consulta -ja validada per la Sindicatura Electoral- i, després, ja es podrà posar en marxa oficialment. La pregunta és aquesta: "Creus que s'han de fer uns Jocs Olímpics al Pirineu?". Les respostes són tres: sí, no i "no ho tinc clar".

"Hi ha decisions que ha pres el Consell que han passat desapercebudes fins i tot per algunes bases de la institució, però algunes d'elles tard o d'hora havien de tenir conseqüències", ha apuntat Comín, en referència a l'aprovació del reglament del mecanisme per fer consultes. "Des del primer moment, volíem que el Consell fos un exemple de radicalitat democràtica", ha apuntat l'exconseller de Salut, que ha defensat "avançar" pels "dos camins de la democràcia": la directa i la representativa. El reglament per fer consultes es va aprovar l'any passat i és el que obre la porta al fet que qualsevol dels inscrits pugui proposar fer votacions sobre una qüestió determinada. Aquest reglament va acompanyat d'una Sindicatura Electoral pròpia, encarregada de validar les propostes sobre consultes que puguin arribar des de les bases.

Si els avals es recullen abans de finals de maig, Comín ha indicat que la consulta s'hauria de fer "immediatament", previsiblement la primera quinzena de juny,és a dir, un mes abans que ho faci la Generalitat. S'haurà de crear un registre específic -una "urna" particular- per tal que s'hi sumin els ciutadans que encara no formen part del Consell. La decisió final sobre la candidatura als Jocs -frenada ara pel desencontre amb l'Aragó-, ha indicat el vicepresident de l'entitat, serà del Govern, però ha apuntat que si guanya l'opció contrària als Jocs, aquest passarà a ser el posicionament que defensarà l'executiu del Consell. Comín, a banda, ha indicat que no hi ha voluntat "d'esmenar" el Govern liderat per Pere Aragonès, i que el moment té a veure amb l'entitat a l'exili, que fa unes setmanes va nomenar el seu govern. "Els calendaris han coincidit", ha reflexionat l'exconseller de Salut, que ha indicat que la votació del Consell no "anul·larà" la votació oficial, que es pilota des de la conselleria d'Acció Exterior i Govern Obert.

La recollida d'avals arrenca aquest dimarts a les 12 de la nit i acaba el 25 de maig a la mateixa hora. A partir d'aquell moment, s'haurà de tancar un acord entre la direcció del Consell i la Sindicatura Electoral per tal de celebrar la votació al juny. Preguntat sobre per què estarà oberta la votació a tota la ciutadania, Comín ha considerat que és "saludable" i que servirà per "assegurar que hi hagi una deliberació de qualitat" sobre els punts a favor i en contra del Jocs Olímpics. En aquest sentit, el més probable és que hi hagi espais de debat per posicionar-se sobre la candidatura al certamen.

Quins són els termes de la consulta doble de la Generalitat del 24 de juliol? La pregunta a les sis comarques de l'Alt Pirineu i a l'Aran tindrà aquesta fórmula: "El Govern ha de presentar candidatura als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern del 2030?". La resposta és binària, però inclou el verb: "Sí, l'ha de presentar" o bé "no, no l'ha de presentar". Hi podran participar tots els majors de 16 anys que acreditin un any de residència en les comarques. No es tracta d'un cens, segons va explicar el Govern en el moment d'explicar els termes de la votació, sinó d'un "registre de participants".

El mateix passa en la segona pregunta, destinada a les comarques del Ripollès, el Berguedà i el Solsonès, que és aquesta: "La teva comarca s'ha d'involucrar en el projecte vinculat als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern del 2030?". Les dues respostes, en aquest cas, són aquestes: "Sí, estic d'acord que s'hi involucri" o bé "no, no estic d'acord que s'hi involucri". En la primera consulta, hi haurà 121 meses i 55.000 participants potencials. El vot es comptabilitzarà per tota la vegueria. Pel que fa a la segona, es tracta de 137 meses i 63.000 persones implicades. No hi haurà vot per correu ni telemàtic, només presencial. El recompte es farà per comarca. El resultat serà "políticament vinculant", segons remarca el Govern, en els dos casos.