El Govern avisa la Moncloa que ha de reaccionar pel «Catalangate»: «Sánchez no es pot amagar més»

La consellera Laura Vilagrà adverteix que la situació és "molt crítica" i exigeix respostes clares sobre l'espionatge mentre el ministre Félix Bolaños s'obre a desclassificar documentació

Laura Vilagrà i Félix Bolaños, abans de començar la reunió a Palau
Laura Vilagrà i Félix Bolaños, abans de començar la reunió a Palau | Europa Press
25 d'abril del 2022
Actualitzat a les 14:25h
El Govern de la Generalitat no està disposat a fer més "actes de fe" amb l'executiu espanyol després de l'espionatge massiu al moviment independentista. Així ho ha verbalitzat aquest dilluns la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que ha deixat clar que les explicacions i les mesures plantejades per la Moncloa en la reunió d'aquest diumenge a Barcelona van ser insuficients. En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, Vilagrà ha advertit Pedro Sánchez que ha de reaccionar després de les revelacions del Catalangate si vol reprendre les relacions polítiques amb ERC. "Sánchez no es pot amagar més". La interpel·lació directa arriba l'endemà que el ministre de Presidència, Félix Bolaños, plantegés a l'executiu català l'obertura d'un control intern del CNI i tornar a constituir la comissió de secrets oficials al Congrés per auditar els fets.   

La Generalitat manté, però, que la proposta de transparència del govern espanyol es queda curta, perquè la situació política motivada pel cas d'espionatge és "molt crítica". "Suposo que ja sap que té una crisi de magnitud sideral", ha afirmat Vilagrà referint-se a Sánchez, després de recordar que el president espanyol té una reunió pendent amb Pere Aragonès. La consellera de la Presidència ha tornat a avisar que el suport parlamentari d'ERC a l'executiu de coalició queda congelat. "Moltes de les dinàmiques amb el govern espanyol es trenquen", ha apuntat. "Fins que no hi hagi decisions contundents, no ens podem asseure a negociar res més", ha afegit. De fet, Vilagrà ja no serà aquest dilluns en la reunió tècnica amb l'Aragó i el Comitè Olímpic Espanyol (COE) per la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern 2030. En el seu lloc hi assistirà la secretària general de la conselleria de Presidència.

Vilagrà ha argumentat que, en la reunió d'aquest diumenge a Barcelona, el govern espanyol es va continuar escudant en la llei de secrets oficials per no oferir informació clara sobre l'espionatge a l'independentisme. "Nosaltres faríem dimitir qui en fos el responsable", ha apuntat la consellera per il·lustrar com hauria de reaccionar l'executiu estatal. No ha aclarit, però, qui hauria de dimitir: si la directora del CNI, Paz Esteban; la ministra de Defensa, Margarita Robles; o totes dues. "Ells han d'esclarir qui és el responsable", ha raonat.

Al seu torn, el ministre Bolaños ha insistit aquest dilluns que el seu govern està "totalment compromès" per aclarir què va passar amb l'espionatge a una seixantena de dirigents independentistes. En una entrevista a El món a RAC1, Bolaños ha defensat les mesures anunciades ahir i ha assegurat que la comissió de secrets oficials del Congrés es constituirà perquè el CNI ofereixi explicacions als grups parlamentaris, a banda d'assegurar que es desclassificarà documentació fins ara reservada. "Tots els representants dels partits podran accedir a informació per esclarir els fets", ha afirmat el ministre, que ha descartat dimissions pel Catalangate. "No hem de prejutjar res. Hem d'obrir finestres i portes", ha recalcat Bolaños. "No tenim res a ocultar", ha reblat. Sobre la reunió amb el Govern, el ministre ha considerat la trobada com a "útil". "Hem pres mesures perquè es puguin esclarir els fets de veritat", ha expressat.

Observades les reaccions de les últimes hores, la reunió entre Govern de la Generalitat i el govern espanyol no va servir per acostar posicions. Després de la trobada, de fet, la consellera de la Presidència ja va considerar que les explicacions de la Moncloa havien estat "insuficients" i va exigir dimissions per depurar responsabilitats en l'espionatge, a banda d'advertir que el suport d'ERC al Congrés no està garantit.

Què havia plantejat el govern espanyol? En síntesi, quatre mecanismes per trencar el silenci exhibit fins ara amb l'excusa del secret associat a les accions del CNI. En la reunió a la Generalitat, el ministre Bolaños va oferir a Vilagrà l'obertura d'una control intern al CNI, una investigació del Defensor del Poble amb la col·laboració dels serveis secrets, la desclassificació d'informació secreta per posar-la a disposició dels grups parlamentaris i la reactivació de la comissió de secrets oficial al Congrés, inactiva en aquesta legislatura, i per la qual fan falta un mínim de 210 vots a la cambra baixa. El PP, que hauria d'avenir-s'hi, ja ha exposat que no vol que Bildu formi part de la comissió en la qual el CNI s'hauria d'explicar.