Sant Jordi resisteix tot i els aiguats

Els carrers de Barcelona s'omplen de gom a gom, la vermellor de les roses inunda el centre de la capital i els autors saluden lectors fidels que s'apropen a les parades

Gent passejant per Barcelona aquest dissabte
Gent passejant per Barcelona aquest dissabte | Adrià Costa
23 d'abril del 2022
Actualitzat el 24 d'abril a les 9:39h
Les expectatives eren altes, altíssimes. I l'ambient a Barcelona no ha defraudat. Els carrers de la capital catalana s'han omplert de gom a gom, la vermellor de les roses ha inundat el centre de la ciutat i els autors s'han retrobat amb els lectors fidels que s'han apropat a les parades perquè els signessin exemplars. Sant Jordi ha tornat a brillar.

Al migdia, però, una gran tromba d'aigua ha descarregat a Barcelona i ha pausat, de ple, l'activitat. El sol s'ha vist substituït pels núvols grisos que han enfosquit el cel i en només deu minuts al voltant de la una del migdia s'ha vist caure un xàfec acompanyat d'una impressionant pedregada. 

Els paradistes han hagut de córrer per tapar tots els llibres exposats, les parades s'han convertit en enormes bombolles de plàstic per repel·lir la pluja i els vianants s'han agrupat sota balcons, paraigües i a les boques del metro. Després, com si res, s'han vist paradistes eixugant l'aigua i autors retornant a les seves posicions per seguir signant exemplars. La màgia i l'eufòria de Sant Jordi s'ha mantingut intacta. A primera hora de la tarda, però, una nova pedregada, encara més forta, ha tornat a fer estralls a les parades.

De 14:00 a 16:00 del migdia han estat les hores més dures. El temporal ha deixat, almenys, tres ferits lleus a Barcelona. Dos a la superilla de Sant Jordi, quan un tendal que s'ha trencat pel vent ha impactat en dues persones, i un a la Fira d’Abril, on ha caigut una estructura metàl·lica que ha impactat en el cap d'un home. A tot Catalunya, els Bombers han hagut de fer 56 sortides, la majoria de les quals a Girona i l'àrea de Barcelona. 

Amb tot, però, els autors han pogut celebrar el retorn a la normalitat de la diada després de dos anys afectats per les restriccions contra la Covid-19. “Com a mínim hem posat sol a la pedregada, llum a la foscor”, ha dit el periodista Carles Porta, fent referència al llibre que ha publicat recentment, Llum a la foscor. Els que també estan d'enhorabona són Empar Moliner i Santiago Posteguillo, els seus respectius Benvolguda (Columna), en català, i Roma soy yo (Ediciones B), en castellà, han estat els més venuts d'enguany.

Els llibreters tanquen un "bon Sant Jordi", arribant les xifres de vendes de 2019, però amb un regust agredolç pel mal temps a la capital catalana. La presidenta del gremi, Carme Ferrer, subratlla que "a tota Catalunya", les llibreries s'han omplert durant la jornada. I que els carrers, quan ha fet bo, també han estat un formiguer. "Hi havia moltes ganes; Sant Jordi és una gran festa de país". El gremi de floristes de Catalunya també ha celebrat la normalització de la festa després de dos anys de pandèmia. El president del gremi, Joan Guillem, ha qualificat la diada d'"èxit de vendes", molts establiments “ho han exhaurit tot”

La no-mascareta, novetat després de dos anys de pandèmia, sens dubte, ha ajudat. Els somriures, les expressions i els petons han envaït els carrers per celebrar la diada, la nostra diada. Aquella que, esperem, torni a ser en endavant la que hem conegut sempre. A poder ser, però, també amb una mica de sol. 

Encara no saps quin llibre regalar?
 Les recomanacions literàries de deu articulistes de NacióDigital

 Les 24 recomanacions de ficció dels llibreters catalans per aquest Sant Jordi

 Les 24 recomanacions de no-ficció dels llibreters catalans per aquest Sant Jordi

 Els llibres de NacióDigital per aquest Sant Jordi