La disputa pel català i l'escàndol d'espionatge, els altres protagonistes de Sant Jordi

ERC, Junts i Òmnium aprofiten la diada per reivindicar el català com a "llengua de cohesió" i Borràs demana, de nou, dimissions pel "Catalangate"

El motiu del silenci de Pedro Sánchez és la gran incògnita dels independentistes
El motiu del silenci de Pedro Sánchez és la gran incògnita dels independentistes | Europa Press
Maria Rabella Ytarte
23 d'abril del 2022
Actualitzat a les 18:50h
La diada de Sant Jordi va de llibres i d'amor, però també de país i de llengua. És per això que la disputa, política i judicial, per implementar un 25% de castellà a les aules catalanes i l'escàndol d'espionatge a líders independentistes i els seus advocats han estat els altres grans protagonistes de la jornada.

ERC, Junts i Òmnium han fet front comú per defensar el català com a "llengua de cohesió", tal com l'ha qualificat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que en declaracions als mitjans aquest dissabte ha explicat que la diada també "ens cohesiona com a país" i "posa en valor l'extraordinària cultura catalana". El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha anat més enllà que Aragonès en matèria de llengua i ha apel·lat a Junts, comuns i PSC a "avançar" en l'acord pel català per "protegir la llengua davant la imposició de percentatges". Les formacions es van concedir una pròrroga fa tot just res dies per consensuar una resposta política més àmplia a la sentència del TSJC.

Òmnium valora positivament que hi hagi més temps per arribar a un nou acord. Xavier Antich, president de l'entitat, ha tornat a defensar aquest dissabte que els tribunals no són els qui han de decidir com són les escoles i també ha detallat que, aprofitant la diada, estan recollint signatures per "blindar" el català com a llengua vehicular a les aules del país. La presidenta del Parlament, Laura Borràs també ha dit la seva sobre la polèmica de la llengua, en subratllar que els catalans lluiten aquest Sant Jordi “contra el drac de sempre que no permet viure amb normalitat en català". 

A més a més, Borràs ha considerat que Catalunya viu encara “sota l’impacte del Catalangate". La diputada de Junts opina que el paral·lelisme del nom amb el Watergate americà -que va comportar la dimissió del president Richard Nixon-, també hauria de comportar un “paral·lelisme de conseqüències” i, per això, ha demanat, de nou, la dimissió del president del govern espanyol, Pedro Sánchez

El president de la Generalitat, tot i que més curós, també s'ha mostrat contundent amb el paper de Sánchez. Aragonès ha considerat que "no té cap mena de sentit que no hagi ofert una explicació" i ha afegit que les de la ministra de Defensa, Margarita Robles -que assegura que el CNI "no es pot defensar"- són "insuficients i fins i tot contraproduents". El president s'ha queixat que "qui no es pot defensar som la gent que hem sigut espiats” i ha aprofitat per avisar que la crisi entre ambdós governs no se solucionarà amb una foto d’una reunió.

Junqueras també ha tornat a demanar a la Moncloa que actuï, considera que "la repressió continua afectant" i que n'és un exemple el nou episodi d'espionatge massiu amb el software Pegasus. "Com més hores passen sense assumir responsabilitats per part del govern espanyol, més difícil ho té per reconstruir la confiança que ha perdut", ha explicat el líder dels republicans, que també ha demanat "l'assumpció d'enormes responsabilitats polítiques". 

Per la part civil, Antich també s'ha mostrat sorprès que Sánchez encara no hagi fet cap declaració al respecte i encara que critica que el govern espanyol "paralitzi" la taula de diàleg, avisa que "no és un instrument que puguem ridiculitzar" i per això ha fet una crida a "no abandonar el diàleg, fins i tot en circumstàncies dramàtiques". Tot i així, segons ha dit als mitjans, políticament "les coses no poden continuar igual" i ha demanat que s'obrin investigacions per saber qui és el responsable i que es "depurin responsabilitats". "El Catalangate no és un afer intern de l'estat espanyol, és un autèntic escàndol de dimensions internacionals", ha dit el màxim representant d'Òmnium.