La Moncloa intenta apagar l'incendi de l'espionatge amb una cimera Bolaños-Vilagrà a Palau

Es reuniran aquest diumenge. Sánchez no ha donat cap explicació per l'ús de Pegasus que s'atribueix al CNI i ERC ha avisat que sense responsabilitats farà embarrancar la legislatura

Reunió de la taula de diàleg el passat setembre a Palau, amb Bolaños i Vilagrà a les delegacions
Reunió de la taula de diàleg el passat setembre a Palau, amb Bolaños i Vilagrà a les delegacions | Adrià Costa Rifà
23 d'abril del 2022
Actualitzat a les 18:42h
I sis dies després, les primeres explicacions. O, si més no, l'intent d'apagar l'incendi polític que ha provocat l'espionatge massiu amb el sistema Pegasus, atribuït al CNI, contra una seixantena de dirigents independentistes, entre ells el president de la Generalitat Pere Aragonès.

Les explicacions arribaran aquest diumenge, al Palau de la Generalitat. Les donarà el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, a la pràctica número dos polític del PSOE al govern espanyol. I les rebrà la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, d'ERC. La reunió serà a les deu del matí i, posteriorment, i per separat, el ministre i la consellera informaran del contingut de la trobada.

Pedro Sánchez encara no s'ha referit al cas d'espionatge polític, la seva ministra de Defensa, Margarita Robles, s'ha escudat en la llei de Secrets per evitar donar alguna explicació i només els ministres de Podem, amb Yolanda Díaz al capdavant, han exigit aclarir l'assumpte. 

El cas, però, és que si l'exigència d'explicacions es fa sentir a través de Podem dins del govern espanyol, és especialment severa en els seus socis de legislatura. ERC, PDECat, Bildu (el seu diputat Jon Iñarritu i e seu líder Arnaldo Otegi també van ser espiats) i el PNB també han exigit explicacions en un to greu. L'estabilitat política està en perill si el govern espanyol no aclareix l'assumpte.

Aragonès va congelar les relacions polítiques amb el govern espanyol i els republicans es disposen a tombar algunes de les lleis en tramitació malgrat que volen mesurar molt els seus passos. Junts pressiona i Laura Borràs ja va demanar la dimissió de Sánchez

Aragonès va demanar una cimera
Caldrà veure fins on arriben diumenge les explicacions de Bolaños i si la trobada amb Vilagrà és o no l'avantsala d'una nova reunió de la taula de diàleg, que ha quedat sèriament tocada i que estava bloquejada, o d'una cimera entre Aragonès i Sánchez. Això últim és el que va demanar el president de la Generalitat, a més d'una investigació amb supervisió independent i l'assumpció de responsabilitats polítiques, que per exemple podrien passar per la dimissió de Robles, responsable del CNI.

A ERC recorden que "cada minut que passa sense que es donin explicacions i s'assumeixin responsabilitats es complica encara més la recuperació d'una mínima confiança". La reunió a Palau té a veure amb la necessitat del PSOE de no volar ponts amb els seus socis i és una assumpció de la gravetat dels fets. Els socialistes, però, no han emès cap senyal de que estiguin disposats a explicar públicament què ha passat o a assumir responsabilitats més enllà de manifestar una aposta per "aprofundir en el diàleg".

Junts posa condicions
I Junts posa pressió als seus socis d'ERC. Només saber-se de la convocatòria han emès un comunicat afirmant que "l'únic anunci que esperem del Govern espanyol és l'obertura d'una investigació sobre l'espionatge". Si això no passa, han explicat en nom dels seus consellers, s'han de mantenir "congelades les relacions i, per tant, les reunions polítiques bilaterals" com la que se celebrarà aquest diumenge. Després del comunicat de Junts, Aragonès ha comentat l'abast de la trobada de diumenge i els seus objectius amb el vicepresident Jordi Puigneró, cap de files dels juntaires a l'executiu català.  

El 1995 un cas d'espionatge durant anys a líders polítics per part del CESID (l'antic CNI) va fer dimitir el cap del servei secret, el ministre de Defensa i el vicepresident del govern, que era el català Narcís Serra.