Díaz, sobre el cas d'espionatge: «No s'ha de tenir cap por de donar tot tipus d'explicacions»

La vicepresidenta del govern espanyol considera que la taula de diàleg té ara "més sentit que mai" davant d'uns fets d'"enorme gravetat"

La vicepresidenta Yolanda Díaz, en roda de premsa des d'Alstom
La vicepresidenta Yolanda Díaz, en roda de premsa des d'Alstom | ACN
22 d'abril del 2022
Actualitzat a les 15:56h
L'endemà que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi amenaçat amb no contribuir més a l'estabilitat del govern espanyol si aquest no dona explicacions urgents i exhaustives sobre el cas d'espionatge massiu a independentistes, Pedro Sánchez continua sense dir, per ara, res sobre la polèmica. Sí que ho ha fet, però, la vicepresidenta i líder in pectore de l'espai d'Unides Podem, Yolanda Díaz, que des de Catalunya ha defensat que, davant d'aquest cas d'"enorme gravetat", des del govern espanyol "no s'ha de tenir cap por a donar tot tipus d'explicacions". Segons ella, la taula de diàleg té en aquests moments "més sentit que mai".

Fins ara, havien estat altres dirigents de Podem, com Pablo Echenique o Jaume Asens, els que havien portat la veu cantant a l'hora de reclamar que "rodin caps" per l'escàndol. Díaz ha assegurat que l'executiu espanyol està "treballant amb rigor i serietat" sobre una qüestió que admet que no és menor perquè afecta més de seixanta persones, entre elles quatre presidents de la Generalitat. "Però amb una sola persona ja seria molt greu", ha afegit. Per ara, s'ha referit a les explicacions que donarà la ministra de Defensa, Margarita Robles, al Congrés, però els socis d'investidura han demanat que també compareguin el mateix Sánchez, el ministre Fernando Grande-Marlaska i els comandaments de la Guàrdia Civil, del CNI i de Seguretat Nacional. 

Més enllà de les compareixences, Podem ha anat de la mà dels independentistes a l'hora de reclamar una comissió d'investigació al Congrés. Per ara, els socialistes no han deixat clar si hi donaran suport. El president de la Generalitat ha exigit una reacció ràpida i ha deixat clar que el silenci o una resposta que no serveixi per esclarir el cas suposarà un punt d'inflexió en el rol que fins ara ha tingut ERC amb el govern de coalició. Conscient que la majoria de la investidura està en risc i davant del temor que el PSOE tingui temptacions de buscar enteses amb el PP d'Alberto Núñez Feijóo, Díaz ha reivindicat la via del diàleg per reconduir la situació.

"En moments complexos, el diàleg ha de ser més fort que mai. Són uns fets greus, així que diàleg, diàleg, diàleg", ha subratllat Díaz, que ha fet una visita a la fàbrica Alstom i que viurà la jornada de Sant Jordi a Catalunya. La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha argumentat que s'ha de tenir present que el cas d'espionatge "no és un conflicte entre el govern català i el govern central, sinó entre l'estat profund i l'estat de dret". De fet, els comuns, que han signat amb els grups independentistes una declaració de condemna de l'escàndol al Parlament de la qual se n'ha quedat fora el PSC, consideren que l'espionatge el promouen els que "volen tombar el govern progressista".

Fins ara, Podem i els comuns han tancat files tant en la contundència a l'hora de condemnar els fets com en les iniciatives empreses per l'independentisme per reclamar explicacions al govern espanyol. "El govern central és el principal interessat en què es conegui tota la veritat", ha afirmat Albiach, que ha afegit que faran costat a "qualsevol iniciativa política per conèixer la veritat".