Estela, comissari en cap dels Mossos: «Sovint sortim a la foto, però no som els responsables de la situació»

El responsable del cos assegura que els Mossos seran "la policia que vulgui la societat" i avisa que això va més enllà de les eines que es puguin utilitzar en accions d'ordre públic

El comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, en la seva intervenció al Dia de les Esquadres
El comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, en la seva intervenció al Dia de les Esquadres | BS
22 d'abril del 2022
Actualitzat a la 13:44h
El comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, ha ressaltat la feina dels Mossos a "primera línia" per donar suport a les persones més vulnerables. En el seu primer discurs en el Dia de les Esquadres, ha advertit de les conseqüències de la crisi energètica i econòmica derivada de la guerra a Ucraïna i ha dit que en aquest context la policia és "testimoni" de la realitat dura que pateixen molts ciutadans a Catalunya. El comissari en cap ha afirmat que els Mossos han de "llegir la mirada" de les persones que són víctimes de desnonaments, protegir les persones sense llar quan fa més fred o acompanyar les víctimes de la violència masclista, però ha avisat que la policia "no té la clau de la solució". "En moltes ocasions som els que més sortim a la foto, però no en som els responsables", ha deixat clar, en un missatge lligat a les imatges de desnonaments amb intervenció dels Mossos. 

"Serem la policia que la nostra societat vulgui que siguem", ha deixat clar Estela. Ho ha dit quan la comissió d'estudi sobre el model policial, que analitza i preveu canviar algunes qüestions de cos relacionades amb l'ordre públic, ja fa mesos que ha començat a caminar al Parlament. Amb tot, el comissari en cap ha dit que això no té a veure "només" amb les eines que el cos podrà utilitzar en el marc de l'ordre públic, sinó que va encaminat també a dotar de més i millors infraestructures, avançar en la digitalització, la lluita contra la ciberseguretat, la creació d'intel·ligència policial o la incorporació de nous perfils als Mossos. 

El comissari en cap dels Mossos, que a finals de l'any passat va rellevar el major Josep Lluís Trapero, al capdavant del cos, ha receptat actuar amb "valentia, seny i honestedat" cap a tota la ciutadania del país, i ha ressaltat la importancia de la comunicació i establir lligams amb les persones a les quals la policia serveix. En aquest sentit, ha recordat que els Mossos estan a disposició de "tota la ciutadania i totes les institucions" i ha remarcat també que la policia catalana està "al servei de jutges i fiscals". "Som una policia professional", ha afirmat. També ha enviat un missatge als comandaments: "Tot allò que no sigui millorar el servei als ciutadans, no ens interessa". Als ciutadans, Estela ha garantit que tenen "la implicació, el compromís i la lleialtat" dels Mossos. També ha agraït a Aragonès, Elena i la direcció política del cos el suport rebut en un moment de "transició" i canvi generacional.

El comissari en cap ha volgut reivindicar la detenció de presumpte violador d'una menor a Igualada la nit de Tot Sants. "La detenció d'ahir és una mostra més del compromís per aturar aquesta xacra, que es continua estenent i hem d'eradicar d'arrel", ha dit Estela. "Volem viure en una societat lliure de violència sexual", ha afegit, i ha reivindicat l'atenció i acompanyament a les víctimes. Els Mossos treballen en un pla d'actuació contra les violències sexuals, que posi la víctima al centre. 

Estela ha assegurat que els Mossos tenen identificades les organitzacions criminals ubicades a Catalunya, i que s'actua de manera conjunta amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, i a través dels organismes europees i internacionals. El comissari en cap també ha ressaltat les noves promocions que hi haurà al cos, la feminització i la diversitat al cos, i ha defensat el model de proximitat, que ha d'anar lligat amb l'actuació de les policies locals del territori. Així mateix, ha tingut un record per als agents que han mort aquest any. 

Les bases per al futur del cos
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha reivindicat la feina feta pels Mossos i ha remarcat els reptes "enormes" que el cos té per davant. Elena ha admès la pressió que han suportat els Mossos els darrers mesos -les restriccions de la pandèmia, però també la polèmica pels canvis a la cúpula del cos, han posat cos al punt de mira- i ha assegurat que "s'han posat les bases per al futur del cos". En el seu discurs d'obertura de l'acte, ha recordat que el projecte dels Mossos s'escriu "en primera persona del plural", fent seves les paraules del comissari en cap quan va ser nomenat, i li ha agraït a ell i a la nova prefectura que acceptessin situar-se al capdavant del cos. 

Elena ha ressaltat els reptes que té per davant el cos i ha posat d'exemple la lluita contra la violència masclista, contra la marihuana o contra la ciberdelinqüència. El conseller ha garantit que el Govern té "ambició" per al cos de Mossos i que ha ressaltat els èxits obtinguts amb la jubilació anticipada o l'ampliació del topall de la plantilla, que permetrà arribar fins als 22.000 agents, són exemple clar d'això. Tot plegat encaminat a fer de la "proximitat l'ADN dels Mossos". "Volem una policia que s'assembli cada dia més a la societat a la qual serveix, per això la feminització del cos, la diversitat al cos, el pla d'igualtat, la reserva de places...", ha afegit el conseller. Elena ha reivindicat també el paper de la mediació, tant en les manifestacions com en els desnonaments, i ha deixat clar que els Mossos "no desnonen persones vulnerables", sinó que ho fa "una societat injusta". 

L'acte ha estat presidit pel president Aragonès i ha comptat amb la presència de la plana major dels Mossos, la cúpula d'Interior, la cúpula del Poder Judicial a Catalunya i representants de tots els cossos i forces de seguretat de l'Estat i de l'exèrcit. Entre el públic, amb la Guàrdia Civil, també hi havia el tinent coronel Daniel Baena, que va pilotar la investigació sobre l'1-O. Els Mossos han celebrat que les noves convocatòries permetran arribar als 22.000 agents i avançar en el relleu generacional necessari al cos. També han tingut un record pels mossos que han perdut la vida en els darrers mesos després d'anys de servei i han remarcat també la duresa dels mesos de pandèmia, que ara es comença a deixar enrere. 

Passar pàgina de la polèmica
Els canvis a la cúpula dels Mossos de finals de l'any passat, que van comportar la destitució del major Josep Lluís Trapero, van provocar polèmica i acusacions de "purga". La nova direcció d'Interior, amb Joan Ignasi Elena al capdavant, va situar Josep Maria Estela com a nou comissari en cap, i el comissari Eduard Sallent i la intendent Rosa Bosch com a nous membres de la prefectura. La renovació a la direcció dels Mossos ha comportat diverses compareixences parlamentàries tant d'Elena -va donar explicacions en comissió i també al ple- com d'Aragonès, que va qualificar d'"immorals" les acusacions que, amb els canvis, es volien frenar les investigacions de corrupció. Des d'aleshores, la polèmica ha anat perdent força i la nova cúpula dels Mossos, amb reptes com la ciberdelinqüència o la marihuana per davant, confia poder passar pàgina.