L'Oficina Antifrau investigarà presumptes irregularitats a l'EMD de Valldoreix

La denúncia, interposada pel vocal de la CUP, es va presentar per posar sota la lupa possibles "males praxis" de la secretària interventora accidental

El logo de l'EMD de Valldoreix
El logo de l'EMD de Valldoreix | Sergi Baixas
21 d'abril del 2022
Actualitzat a les 18:27h
L'Oficina Antifrau de Catalunya investigarà els indicis de presumptes irregularitats comeses a l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix. La denúncia, interposada a finals de novembre pel vocal de la CUP, Ferran Margineda, buscava posar sota la lupa un seguit de "males praxis" ocorregudes durant el transcurs del càrrec de la secretària-interventora accidental, Maria Josep Tuyà, i sota la mirada (i els vots a favor) del governde Junts per Valldoreix.

A través d'un document oficial al qual ha tingut accés NacióDigital, s'informa que l'OAC iniciarà "actuacions d'avaluació prèvia de versemblança" en relació amb "eventuals irregularitats" sobre els fets denunciants obrint-se així un procés d'investigació. Cal assenyalar però, que el tret de sortida d'aquestes actuacions no suposa un prejutjament dels fets ni representa una presa de posició de l'OAC al respecte. 

El cas s'emmarca en una sèrie de suposades irregularitats comeses en la gestió de personal i contractació de la casa durant els vuit mesos al càrrec de Tuyà com a secretària-interventora accidental que va posar en alerta a l'oposició d'esquerres de la Junta de Veïns de Valldoreix per possibles delictes de prevaricació i manca de transparència.

Malgrat que en un primer moment el moviment de recórrer a Antifrau s'havia treballat en bloc amb ERC-MES i el PSC, finalment la CUP va presentar la denúncia en solitari. Durant el ple de novembre, Junts abaixava el cap davant d'una moció d'urgència on es reclamaven "responsabilitats polítiques" al govern que posava fre a tota polèmica acció i esgrimia: "Si ens hem equivocat, demanem disculpes". 

"No actuar, podia representar deixar accions impunes que podrien tornar a succeir", va exposar en el seu moment Margineda, defensant tirar pel dret amb la denúncia i sent conscient del desgast al qual s'hauria d'enfrontar el posterior secretari-interventor a l'hora de "posar ordre al caos administratiu" de l'anterior secretària.

Cronologia dels fets
Tot es remunta a unes reivindicacions laborals d'una vintena de treballadors de l'administració pública que apuntaven a desajustos econòmics segons el seu grup i nivell per càlculs aritmètics. Després d'un període de negociacions, s'aconseguia arribar a un acord per corregir aquests "errors històrics" en els complements dels treballadors i es presentava a ple per la seva aprovació.

No obstant això, tot explota quan el govern, a aquest conveni consensuat, decideix afegir-hi dues modificacions més d'última hora; una d'elles la que fa referència al polèmic complement específic extra destinat a la tècnica superior de Promoció Econòmica, Comerç i Disciplina Urbanística de l'EMD per un valor de 5.724 euros anuals. Una plaça que la mateixa secretària interventora accidental del moment, Maria Josep Tuyà, ocuparia posteriorment. En aquest cas, es posava en dubte que aquest càrrec també fos subjecte a l'increment retributiu que gaudiria la resta. 

Aquest fet va fer aixecar l'alarma als partits de l'oposició que també apuntaven a la "manca d'imparcialitat" que suposava que la mateixa secretària-interventora accidental gestionés els informes i participés de les deliberacions sent ella part interessada. Això se sumava al polèmic fet que l'EMD optés per no sol·licitar l'informe d'assessorament habitual per aquesta qüestió a la Diputació de Barcelona, l'organisme que assessora l'administració valldoreixenca en la revisió de valoracions de llocs de treball des de l'any 2008. 

Per contra, aquest assessorament es va atorgar alternativament per la mateixa secretaria accidental de forma externa i poder així, "avançar els tràmits el més ràpid possible". Amb tot, l'expedient resolutiu excepcional també es va acabar enviant tard a l'oposició abans de passar pel ple perquè s'esgrimia que calia corregir unes "faltes d'ortografia" del document.

Tot plegat, una situació irregular que l'oposició d'esquerres va denunciar com una "manca de transparència flagrant" i una vulneració del dret d'accés a la informació que tenen els vocals en impedir-se l'accés a la documentació per efectuar el "necessari control a l'acció de govern". Per aquest motiu, es va reclamar reiteradament que es deixés el procés sobre la taula esperant a la "mà neutra" del proper secretari interventor que prendria el càrrec en pocs dies. 

En aquell moment i davant la insistència del govern de tirar-ho endavant, des d'ERC, PSC i la CUP ja van amenaçar si no aturaven el procediment portarien el cas a l'Oficina d'Antifrau denunciant que s'estigués utilitzant la resta de treballadors de la casa com a "escut humà per una revisió encoberta d'un lloc de treball". 

Una "possible prevaricació" a la qual finalment s'hi va acabar posant fre, tal com reclamaven des de l'oposició des de feia setmanes, amb l'arribada del nou secretari-interventor, Jaume Miró. Aquest, tan sols arribar al desembre, hauria recomanat al govern fer marxa enrere demanant el preceptiu informe de la Diputació per analitzar si el controvertit augment reclamat és o no apropiat. 

Així doncs, la moció aprovada suspèn els acords de la modificació de la plantilla i d'assignacions de complements. Alhora, també sol·licita a la Diputació de Barcelona una revisió d'aquests acords per adequar-los a la normativa vigent i demana repassar l'ofici dels sous, suspenent-los cautelarment i traient, si escau, el complement fruit de la polèmica