GUIA | Tot el que es pot fer per Sant Jordi a Barcelona

Una diada marcada per la pluja, en la que els lectors es podran tornar a retrobar amb desenes d'autors per signar llibres, amb la principal novetat de la superilla al centre de la ciutat

Ambient de Sant Jordi al centre de Barcelona
Ambient de Sant Jordi al centre de Barcelona | Adrià Costa
Victor Rodrigo
21 d'abril del 2022
Actualitzat el 20 de març del 2023 a la 13:40h

El primer Sant Jordi sense mascaretes, sense restriccions i amb l'esperança de tornar a gaudir d'una de les diades més estimades per la societat catalana són els principals ingredients que copsarà la celebració de dissabte 23 d'abril a Barcelona. La capital catalana viurà, probablement a estones sota l'aigua, una diada de Sant Jordi plena d'activitats, parades de llibres, roses, concerts i molta estima. L'element més especial d'aquest 2022, a part de la retirada de les mascaretes, és la superilla.

Com serà la superilla?
La diada se celebrarà a l'eix Diagonal-Gran Via i entre els carrers Pau Claris i Balmes, 140.000 metres quadrats dedicats exclusivament a la cultura en un Sant Jordi que vol ser "obert" després de dos anys marcats per la pandèmia de la Covid-19. L'eix vertical del Passeig de Gràcia estarà destinat exclusivament als llibreters i floristes professionals, mentre que la Rambla Catalunya s'ocuparà per les associacions i entitats. En total, dins d'aquesta zona perimetrada hi haurà 200 de les 300 parades que enguany es disposaran a Barcelona (un rècord, que supera de llarg les 240 que hi va haver el 2019).

Més enllà d'aquesta zona, hi haurà 12 espais professionals més repartits en 7 districtes (com ja ve passant els últims anys): A Ciutat Vella, la Plaça Reial torna a ser protagonista en detriment de la Rambla (enguany ocupada per entitats de Ciutat Vella i només al tram de Canaletes hi haurà parades d'algunes llibreries de la zona), com també el Passeig Lluís Companys. Enllaçant amb aquesta via, el Passeig de Sant Joan aglutinarà tota l'oferta de llibre il·lustrat, còmic i literatura infantil i juvenil, en convivència amb parades i activitats de les entitats del barri.

A la resta de la ciutat, els punts neuràlgics seran a Sant Andreu, Gràcia, Les Corts, Poble Nou i Sarrià. En total, gairebé 300 parades, de les quals 170 amb signatures d'autors i 103 parades dels establiments (en aquest sentit, llibreries i floristes trauran parada davant del seu local també el dia 22, si ho volen). El Sant Jordi d'enguany tindrà una vespra al carrer. El divendres 22, les llibreries i floristeries podran muntar les seves parades al davant dels establiments per iniciar les vendes, tot i que el trànsit de vehicles no es tallarà fins a l'endemà i a les zones esmentades.

Lectors i autors es retroben en la signatura de llibres
Una de les tradicions més estimades pels lectors durant la diada de Sant Jordi és la signatura de llibres per part dels autors: centenars d'escriptors i escriptores aterren a Barcelona per trobar-se amb els seus fans i compartir moments entre ells. Les editorials, en col·laboració amb l'organització de la superilla, ha organitzat una distribució per diverses zones, parades i establiments on els autors signaran llibres. La llista és immensa, però us assenyalem els més reconeguts.

· Passeig de Gràcia amb Mallorca: David Trueba (12h-13h); Oriol Mitjà (16h-17h); Santiago Niño Becerra (16h-17h); Fernando Aramburu (17h-18h); Jordi Amat (17h-18h); Toni Cruanyes (18h-19h); Javier Cercas (18h-19h); Manuela Carmena (18h-19h), entre d'altres

· Passeig de Gràcia amb Gran Via: Empar Moliner (12h-13h); Rafel Nadal (13h-14h); Màrius Serra i Oriol Comas (16h-17h); Javier Pérez Andújar (17h-18h); Eva Baltasar (18h-19h); Pedro Vallín (19h-20h); Pablo Iglesias (19h-20h), entre d'altres.

· Plaça Reial: Rodrigo Cortés (13h-14h); Santi Balmes (16h-17h); Jair Dominguez (17h-18h); Oscar Tusquets (17h-18h); Pol Gusch (18h-19h); Natza Farré (18h-19h); Jordi Borràs (19h-20h); Manel Alías (19h-20h), entre d'altres.

· Passeig de Gràcia 1 (entre València i Mallorca): Andreu Buenafuente (10h-11h); Ángel Martín (11h-12h); Risto Mejide (13h-14h); Pilar Eyre (16h-17h); Sebastià Alzamora (19h-20h), entre d'altes.

· Passeig de Gràcia 2 (entre Diputació i Consell de Cent): Jon Sistiaga (10h-11h); Karlos Arguiñano (11h-12h); Rigoberta Bandini (11h-12h); Agnès Marquès (18h-19h); Elisabet Benavent (18h-19h); Elvira Sastre (19h-20h); Vicente Vallés (19h-20h), Alfred Bosch (19h-20h); Jenn Díaz (20h-21h), entre d'altres.

També hi haurà escriptors en aquests escenaris: Passeig de Sant Joan, a l'Abacus (Passeig de Gràcia, Plaça Universitat, l'Illa Diagonal i Passeig de Sant Joan), a l'FNAC (Passeig de Gràcia, Triangle, l'Illa Diagonal, Les Arenes, Splau i Glòries), a l'Antiga Fàbrica Damm i a la majoria de les principals llibreries de Barcelona.

Concerts: escenari Estrella Damm
Sant Jordi no amaga la festa i la música que suposa una diada nacional com aquesta. Diversos concerts es repartiran a Catalunya, però el més destacat a Barcelona, com els darrers anys, és el que organitza Estrella Damm. El cap de setmana sencer es podrà gaudir de diversos grups a l'Antiga Fàbrica Damm: Suu, Sara Roy, The Tyets, 31Fam, Marcel i Julia, Porto Bello, Maruja Limón, Maria Hein, Alérgicas al Polen, Lal'Ba, Joan Dausà, Mishima, La Pegatina, Blaumut, Ferran Palau... I encara en queden per confirmar.