Així se celebrarà el Sant Jordi a 10 de les principals ciutats catalanes

Presentacions de llibres, teatre, bastoners, castellers i concerts són algunes de les activitats que complementaran una diada històrica que recupera la normalitat prepandèmica

Ambient de Sant Jordi
Ambient de Sant Jordi | Adrià Costa
Pere Pratdesaba
22 d'abril del 2022
Actualitzat el 20 de març del 2023 a la 13:40h
Llibreters, editors i distribuïdors creuen que aquest Sant Jordi no només serà el del retorn a la normalitat prepandèmica, sinó una edició de les més massives i rellevants de la història. Els carrers de la majoria de poblacions catalanes es tornarà a omplir de parades, llibres i roses i la diada, ja sense restriccions, recuperarà l’esplendor de les edicions anteriors a la Covid.

Presentacions de llibres, teatre, bastoners, castellers i concerts són algunes de les activitats que complementaran la festa. Us mostrem alguns dels actes que es faran a les principals ciutats catalanes. 

Terrassa, cloenda de bastons i castells
La ciutat recupera la normalitat d'abans de la pandèmia pel que fa a les parades al carrer sense limitacions d'accés ni aforaments limitats. Hi haurà 260 parades repartides pels principals carrers del centre de la ciutat entre floristeries, llibreries, entitats, associacions i partits polítics. La plaça Vella s'ha reservat per a què els professionals llibreters i floristes puguin instal·lar parades els dies 22 i 23. 

També hi haurà l'actuació de grups de cultura popular i tradicional. Dissabte, a la tarda el Drac de Terrassa farà una cercavila sense foc a partir de les 17.45 h. Els Bastoners de Terrassa també actuaran a les 17.15 i les 19.15 h a la Torre del Palau i a les 18 h a la plaça Vella. Finalment, a les 19.30 h es farà la tradicional diada castellera de Sant Jordi amb les dues colles locals, Minyons de Terrassa i Castellers de Terrassa, a la plaça Vella.

 Més informació 

Girona previsora
L'Ajuntament de Girona, d'acord amb el gremi de llibreries de la ciutat, ha decidit traslladar la fira mercat de Sant Jordi al Palau Firal. Inicialment, les parades s'havien de situar a l'esplanada de la Copa i al passeig de la Devesa, com l'any passat, però han resolt canviar la ubicació per la previsió de pluja d'aquest dissabte. L'horari d’obertura al públic serà de 9 a 21 hores i l'entrada serà gratuïta. 

Durant tota la jornada han previst activitats diverses, a més de les tradicionals signatures de llibres per part dels autors. Al migdia, hi haurà el contacontes de l'obra La rínxols dels llaços blaus, a càrrec de Vivim del Cuentu; a la una de la tarda, una actuació musical de DJ Mr. Blond; a les cinc, una lectura poètica a càrrec d'Edicions Tremendes; a les sis, un concert de Fina!, i a dos quarts de vuit un concert de Tramma.

 Més informació 

Tortosa homenatja Gerard Vergés, poeta local
Tortosa viurà un Sant Jordi sense restriccions després de dos anys marcats per la pandèmia. Les paradetes de llibreries, floristeries, associacions i entitats sense ànim de lucre tornaran a ubicar-se a l'eix habitual que marquen els carrers de Sant Blai, de l'Àngel i de la Rosa, al centre històric de la ciutat. Així mateix, durant la diada més de quaranta autors locals signaran llibres i les últimes novetats editorials i mantindran el contacte amb els lectors. 

D'altra banda, també hi haurà diferents activitats complementàries, com l'espectacle de carrer A la fresca, de la companyia Anna Confetti, i el concert de la Banda Municipal de Música. Diumenge també s'homenatjarà Gerard Vergés, poeta tortosí que va morir el 23 d'abril del 2014.

 Més informació 

Montblanc, Setmana Medieval i Sant Jordi de “rècord”
La 35a edició de la Setmana Medieval de Montblanc, que se celebrarà del 22 d'abril a l'1 de maig, recupera la normalitat amb tots els actes tradicionals, com són la representació de la Llegenda de Sant Jordi, els Jocs Medievals, el Dracum Nocte o la mostra d'oficis. La majoria d'ells es faran a l'aire lliure i sense grans restriccions. Enguany, entre les novetats destaca la cloenda Dones de Llegenda, una obra dedicada a l'empoderament de les dones. Des de l'Associació Medieval també recalquen que ja s'han venut més de 3.000 entrades. 

"Serà un Sant Jordi de rècord absolut de visitants, com mai hem vist", ha apuntat l'alcalde de la vila, Josep Andreu. Aquest any, l'organització entregarà l'espasa d'honor a la il·lustradora Pilarín Bayés.

 Més informació 

Lleida amb xerrades, música i teatre
La setmana de Sant Jordi a la ciutat de Lleida ha començat aquest dimarts amb un trivial literari a les xarxes socials impulsat per la Paeria amb l’objectiu de recordar l’escriptor Guillem Viladot en el centenari del seu naixement. Dimecres, els actes han continuat amb Viladot, un acte poètic protagonitzat per Meritxell Cucurella Jorba i Olza Olzeta, que ha posat veu als poemes de l’autor d’Agramunt. 

La vigília de Sant Jordi, el Centre d’Art la Panera, juntament amb altres museus de tot el territori nacional, se suma a la iniciativa del Bookcrossing, una campanya d’alliberació de llibres amb l’objectiu d’envair les ciutats amb publicacions sobre diferents disciplines artístiques.

El dia 23 d’abril, les parades de roses i llibres ompliran l’Avinguda Francesc Macià de la ciutat. Les entitats, per la seva banda, s’ubicaran entre la Rambla Ferran i la Plaça Sant Joan. En aquest indret, i a partir de les set de la tarda, el grup de música folk La Sonsoni farà un concert amb ball organitzat per l’Ateneu Popular de Ponent. Durant tot el dia, a la Rambla Ferran es faran actes i xerrades literàries. A  partir de les 13:30h, Montse Sanjuan, Marta Alòs, Marialba Revés, Maite Alarcón i Gloria Martín conversaran sobre les seves darreres novetats literàries en un col·loqui organitzat per Pagès Editors.

 Més informació 
 

Sant Jordi i la princesa a la plaça Major de Vic. Foto: Josep Maria Montaner


Vic, una gimcana de conte
Llibres, roses i entitats tornaran a omplir els carrers i places de Vic. Entre els actes més destacats, hi ha la gimcana cultural per a infants "La poció indesxifrable". Tots aquells nens i nenes que aconsegueixin resoldre enigmes guanyaran un val de descompte de 10 euros per gastar en una llibreria de Vic. L'activitat és totalment gratuïta i tindrà lloc el mateix dia de Sant Jordi a partir de les 5 de la tarda. La poció només podrà ser resolta visitant diverses localitzacions de Vic i gràcies a les guies que s'han repartit prèviament en tots els centres educatius.

Enguany, la Diada de Sant Jordi coincideix amb el mercat setmanal dels dissabtes. Per tant, durant el matí, les parades de llibres i roses es combinaran amb les altres parades de menjar o roba. També es recuperarà la jornada de portes obertes a l'Ajuntament decorat per a l'ocasió o hi haurà l'arbre dels desitjos del carrer de la Riera convertit en un gran roser. 

 Més informació

Puigcerdà, a ritme de musical
Puigcerdà tornarà a viure un Sant Jordi ple de llibres i parades de roses, que s’ubicaran al passeig 10 abril i la plaça Santa Maria. Una mostra de dansa i jocs reciclats donarà pas al punt àlgid de la diada, amb la representació del musical “La llegenda de la rosa i el drac”.

 Més informació

Manresa, poesia amb llengües diferents
Manresa tornarà a concentrar la major part de les parades de roses i llibre per Sant Jordi en els dos primers trams del passeig Pere III. Durant tot el dia, la parada d'Òmnium, davant del Casino, acollirà la signatura de llibres d'autors locals que, enguany, han estat més prolífics que mai.

També, organitzat per Centre de Normalització Lingüística Montserrat, es farà la tradicional A Tota Veu, una lectura pública de poesia a càrrec de parelles formades per persones que tenen llengües pròpies diferents, una de les quals és la catalana. En aquesta edició hi participaran una dotzena de parelles, i s'hi podran escoltar poemes en portuguès, anglès, romanès, espanyol, àrab, sirià, aranès, grec i xinès.

 Més informació 
 

Una noia compra una rosa. Foto: Juanma Peláez


Tarragona, castells sense límits
El proper 23 d'abril a Tarragona hi ha previst recuperar el Sant Jordi d'abans de la pandèmia. La principal diferència serà el fet de no haver d'utilitzar mascareta, també la presència de partits polítics i entitats del teixit associatiu i institucional de la ciutat, i finalment la diada castellera. Tot plegat, a partir de les 9 del matí a la Rambla Nova i al llarg de tot el dia.

La represa castellera arriba també amb una novetat destacada, i és que consistirà en una actuació de 45 minuts (a partir de les 8 del vespre) amb les quatre colles locals. Totes faran les seves construccions alhora i no hi haurà mínim ni màxim de castells.

 Més informació

Reus, el drac i la Víbria
La diada torna enguany a la plaça del Mercadal de Reus després de dos anys d'absència. El 2020, en ple confinament, no es va poder dur a terme; l'any passat, encara amb restriccions severes, la regidoria de Cultura va optar per establir la celebració al parc de Sant Jordi, a través d'un circuit i amb aforament limitat. 

Aquest dissabte, a la plaça del Mercadal hi haurà les parades de roses i llibres. Per part seva, les entitats i altres tindran el seu lloc pel nucli antic, al raval de Santa Anna o la plaça de Prim. A la tarda, els Xiquets de Reus actuaran al Mercadal, i més endavant a procedirà a fer l'encesa del Drac i de la Víbria. 

 Més informació

 
Arxivat a