El govern espanyol nega el vincle amb l'espionatge com a primera resposta a Aragonès

La ministra de Defensa, Margarita Robles, retreu al president de la Generalitat que acusi sense proves el CNI i posa en dubte la investigació independent de The Citizen Lab

Pere Aragonès i Pedro Sánchez, en l'última trobada al Palau de la Generalitat.
Pere Aragonès i Pedro Sánchez, en l'última trobada al Palau de la Generalitat. | Adrià Costa
20 d'abril del 2022
Actualitzat a les 17:18h
Les relacions entre el govern espanyol i la Generalitat són ara mateix una nebulosa. El cas d'espionatge massiu a més d'una seixantena de dirigents independentistes -entre els quals, tres presidents de la Generalitat i l'entorn més proper d'un altre- va portar Pere Aragonès a congelar les relacions polítiques amb la Moncloa fins que l'executiu de Pedro Sánchez no actuï amb transparència i depuri responsabilitats pel Catalangate. El president català ja ha demanat un "cara a cara" amb el president espanyol per obtenir respostes i "restaurar" confiances. Però la primera resposta de l'executiu estatal no satisfà les exigències d'Aragonès. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha negat qualsevol vincle amb l'espionatge a l'independentisme i ha protegit el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), estructurat en el seu ministeri.

En la línia de l'argumentari desplegat per la Moncloa dimarts, Robles ha retret al president de la Generalitat que acusi sense proves el CNI com a autor del seguiment als dirigents independentistes, a partir del programari Pegasus. "El CNI compleix amb la legalitat i les imputacions s'han de fer amb un mínim de fonament i material probatori", ha afirmat en una entrevista a TVE. La ministra de Defensa també ha posat en dubte la validesa de l'informe independent de The Citizen Lab, el laboratori canadenc associat a la Universitat de Toronto, que ha establert un "nexe sòlid" entre l'espionatge amb Pegasus i l'Estat. "Estem en un estat de dret i no es poden fer aquestes imputacions", ha afegit Robles, que ha argumentat que el CNI és un organisme que no es pot defensar.

El blindatge dels serveis secrets espanyols i el rebuig de qualsevol responsabilitat en el cas han marcat el discurs de la ministra. "Totes les actuacions del CNI estan subjectes a control i autorització judicial", ha insistit Robles, que com el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha esquivat l'autoria d'activitats il·legals. "Li puc assegurar que durant el nostre mandat el CNI i el govern han actuat d'acord a la legalitat vigent", ha reblat Robles, que ha de comparèixer en comissió al Congrés dels Diputats i s'esperen noves explicacions sobre el Catalangate.

La posició de Robles i Grande-Marlaska és sensiblement diferent de la verbalitzada aquest dimecres per Miquel Iceta, més propera a les tesis defensades en les últimes hores per Unides Podem i els comuns. El ministre de Cultura ha afirmat que "és inacceptable qualsevol intervenció de comunicacions privades que no tingui un mandat judicial". "Al nostre país no es pot espiar. Val tant per dirigents polítics com per dirigents esportius", ha afegit en declaracions a la premsa. Iceta ha remarcat que el govern espanyol ja ha dit que col·laborarà per esclarir els fets després i que la seva aposta és continuar la via del "diàleg, la negociació i el pacte".

En la línia d'Iceta, el líder del PSC, Salvador Illa, ha condemnat l'espionatge a polítics independentistes i ha defensat que "el govern d'Espanya no espia, dialoga". "Crec en la paraula del govern espanyol. Jo hi he estat i conec com van les coses", ha expressat Illa des de Santiago de Compostel·la. El dirigent socialista ha titllat "d'intolerable qualsevol espionatge polític", ha mostrat "respecte" per les accions que els afectats puguin emprendre i ha garantit la "màxima col·laboració" de la Moncloa "per arribar fins al fons d'aquesta qüestió".

El silenci sobre Pegasus
El que ha evitat respondre la ministra de Defensa -i cap ministre de l'executiu de Sánchez tampoc ho ha aclarit- és si el govern espanyol o alguna de les agències d'adscripció governamental disposa del programari Pegasus. "No puc confirmar si el té o no perquè estaria incomplint la llei", ha dit la titular de Defensa. Els investigadors de The Citizen Lab van assegurar que l'Estat sí que ha fet ús d'aquesta tecnologia en la compareixença conjunta d'ahir al Parlament Europeu amb partits i entitats sobiranistes.

Sobre la propietat del programari Pegasus, l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán ha assegurat que no pot "confirmar" ni tampoc desmentir la utilització de la tecnologia facilitada per l'empresa israeliana NSO Group per part dels serveis secrets espanyols. "Hi ha una llei clara que diu que el CNI no pot parlar ni dels seus mitjans, ni dels seus procediments ni de les relacions amb tercers", ha expressat Sanz Roldán en declaracions també a TVE. Les escoltes a dirigents independentistes documentades per The Citizen Lab es van produir durant el seu mandat al CNI.