Reducció «selectiva» d'impostos i ajut de 200 euros a les rendes baixes: el pla econòmic de Feijóo

El líder del PP planteja, després de reunir-se amb la patronal, rebaixar l'IVA de la llum i el gas, i actualitzar els primers trams de l'IRPF

Alberto Núñez Feijóo parla amb Elías Bendodo en el comitè executiu del PP
Alberto Núñez Feijóo parla amb Elías Bendodo en el comitè executiu del PP | Europa Press
20 d'abril del 2022
Actualitzat a les 11:55h
Alberto Núñez Feijóo ha proposat al govern espanyol un "pla compartit" per afrontar la crisi econòmica que inclogui una racionalització de la despesa burocràtica de l'executiu, un redisseny dels fons europeus perquè autònoms i pimes siguin "actors directes" de la seva execució, reformes estructurals per incentivar l'activitat econòmica i una reducció d'impostos, "selectiva i temporal". Feijóo ha parlat de "retornar" als ciutadans entre 7.500 i 10.000 milions d'euros. Ho ha fet davant del comitè executiu del PP. 

El líder del PP no ha fet cap menció, en el seu discurs inicial, als pactes subscrits amb Vox per investir Alfonso Fernández Mañueco com a president de Castella i Lleó, centrant exclusivament el seu missatge en el terreny econòmic. Precisament el president castellà no ha pogut assistir a la reunió per problemes amb la neu a la carretera. 

Ha proposat actualitzar els primers trams de l'IRPF de manera que beneficiï les famílies amb menys de 40.000 euros. El líder del PP ha propugnat una ajuda directa d'entre 200 i 300 euros a aquells que ingressin entre 14.000 i 17.000 euros, els que no estan obligats a fer la declaració de la renda. Ha defensat també una rebaixa de l'IVA de la llum i el gas, que quedaria en un 4-5%. L'anunci de les propostes de Feijóo es produeix just després de la primera ronda feta amb els agents socials. La seva trobada amb el president de la CEOE, Antonio Garamendi, va ser especialment cordial, després d'un període no exempt de tensió entre la cúpula de la patronal i la direcció de Pablo Casado. 

Feijóo enviarà a Pedro Sánchez el pla del PP. "L'empobriment dels espanyols i la inflació és el nostre únic enemic", ha afirmat el president del Partit Popular en l'inici de la reunió del comitè executiu, la segona des que va assumir com a nou líder de la formació. "Espanya és la nostra raó", ha dit. Feijóo ha assenyalat que al PP "caben tots els que volen tenir un govern millor que l'actual".

Ha assegurat que el PP "donarà acollida" a tots els qui en les anteriors eleccions haguessin votat "pels membres de la coalició governamental o pels seus socis parlamentaris". 
Feijóo ha negat que les causes de la crisi de l'economia espanyola siguin la pandèmia i la guerra, i que hi ha caiuses estructurals anteriors. El líder gallec ha afirmat que Espanya és el país amb major percentatge d'aturats de la UE, i serà l'únic país d'Europa que el 2022 no tornarà a tenir el PIB previ a la pandèmia.