Catalunya tanca la Setmana Santa fregant la plena ocupació turística

"És com si aquests dos anys de Covid no haguessin passat", afirmen, amb optimisme, des del sector

Turistes davant la Catedral de Barcelona
Turistes davant la Catedral de Barcelona | Yvelisse Teixeira
L.G.
18 d'abril del 2022
El sector turístic català ha tancat aquest dilluns la Setmana Santa amb xifres de pràcticament plena ocupació que recorden l'època anterior a la pandèmia. Els establiments d'arreu del país han rebut visitants i han omplert més del 80% de les localitats disponibles. Segons el president de la patronal Apartur, Enrique Alcántara, a Barcelona s'ha superat el llindar del 90% d'ocupació, "com si aquests dos anys de Covid no haguessin passat".

"Estem als mateixos nivells d'ocupació d'abans de la cancel·lació del MWC del 2020", ha assegurat. Tot i això, Turisme de Barcelona creu que encara falta terreny per reconquerir i situa la plena recuperació del sector pel 2023 "si s’acaba la guerra d’Ucraïna, si s'estabilitza la inflació i si es recuperen les cadenes de subministraments". Les expectatives a la capital catalana eren d'una ocupació per sobre del 80% i finalment s'ha situat per sobre del 90%.

A la resta de la demarcació, els hotels i restaurants de la costa han viscut aquests dies una de les millors setmanes dels últims anys, amb carrers i platges plenes a vessar. Al Garraf s'hi preveia una ocupació del 90% durant els quatre dies forts de Setmana Santa, però el bon temps ha accelerat l'activitat fins a assolir l'aforament absolut a molts llocs.

A banda de turistes de l'Estat, l'ocupació també s'ha disparat per l'arribada de turistes estrangers, especialment britànics, francesos i alemanys. Al Maresme, l'ocupació ha estat menor, d'entre el 60 i el 70% el dijous i el divendres, però el cap de setmana ha fregat el 90% gràcies sobretot al visitant català i de la resta de l'Estat.

A les comarques centrals, les cases de turisme rural també han tingut una ocupació del 100%. "Hem tornat a recuperar els clients habituals, persones que venen a gaudir d'uns dies de natura", ha explicat a l'ACN Oriol Baños, president de l'associació d'Agroturisme del Berguedà, una de les comarques que concentra més cases rurals de Catalunya. L'ocupació durant aquesta Setmana Santa hi ha estat del 100% i ha assolit els nivells de prepandèmia en aquests establiments.

El sector turístic de Tarragona i les Terres de l'Ebre ha registrat una ocupació del 85%, una xifra lleugerament superior a la que havien previst en un inici. Al delta de l'Ebre s'ha penjat el cartell de complet, mentre que a la Terra Alta s'ha superat el 95% d'ocupació amb públic de proximitat i també reserves d'última hora. Al Camp de Tarragona hi ha predominat el visitant català i familiar i els joves que han triat la Costa Daurada.

A Ponent i als Pirineus l'ocupació turística durant la Setmana Santa ha estat d'entre el 95% i la plena ocupació entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua. Molts establiments d'hoteleria, turisme rural i càmpings han pogut penjar el cartell de complet amb nivells prepandèmics d'aforament. Tant a la muntanya com a les zones turístiques de la plana de Lleida s'ha fregat la plena ocupació. L'esquí –que ha tancat temporada–, els esports d'aventura, el turisme de natura i el cultural han estat els principals atractius dels prop de 85.000 turistes que es creu que han triat Ponent i l'Alt Pirineu.

Pel que fa a les comarques gironines, l'aforament ha rondat entre el 85% i el 90%, tot i que en alguns punts han arribat al 100%. L'afluència de visitants ha posat a ple rendiment la majoria dels establiments i fa augurar una bona temporada d'estiu a l'Associació Turística d'Apartaments (ATA) Costa Brava-Pirineu. Restaurants plens i apartaments turístics plens vaticinen una bona temporada d'estiu.