L'Estat reincideix: espia Aragonès i més de 60 dirigents independentistes

"Pegasus", software de l'empresa israelí NSO, va hackejar i monitorar els mòbils d'advocats, polítics i activistes vinculats a l'independentisme entre el 2019 i el 2020

Torra arriba amb Budó i Aragonès al Suprem.
Torra arriba amb Budó i Aragonès al Suprem. | ACN
Lluís Girona / Irene Montagut
18 d'abril del 2022
Actualitzat el 19 d'abril a les 11:19h
Més de 60 líders del procés han estat espiats a través del programari "Pegasus", segons ha publicat aquest dilluns el The New Yorker, a partir d'una investigació del The Citizen Lab, de la Universitat de Toronto. Entre els afectats hi ha tres presidents de la Generalitat: l'actual, Pere Aragonès, a més dels seus predecessors Quim Torra i Artur Mas. En afegit, l'entorn de l'expresident Carles Puigdemont també es troba entre les víctimes.

Tot plegat després que aquest diumenge El País revelés que diversos membres d'ERC, Junts i la CUP van ser espiats pel programa Pegasus durant el 2019 i el 2020. En la peça publicada, només es feia referència a l'advocat Andreu Van den Eynde -representant d'Oriol Junqueras durant el judici del procés- i al jurista especialitzat en Dret Penal Oriol Sagrera.
 

La llista s'amplia i afecta també l'actual presidenta del Parlament, Laura Borràs; la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i l'expresident de l'entitat i encara actual secretari general de Junts, Jordi Sànchez; els membres d'Òmnium Txell Bonet i Marcel Mauri i l'advocat de Puigdemont, entre altres, Gonzalo Boye. Els telèfons de l'entorn del mateix expresidenttambé han estat infectats per Pegasus, així com els dels eurodiputats Toni Comín, Diana Riba, Jordi Solé i Clara Ponsatí.

A més, des de l'entorn d'ERC hi ha noms com Josep Maria Jové, MartaRovira, Meritxell Serret, SergiSabrià o Xavier Vendrell. En total son dotze els membres d'ERC. Per Junts, també hi figuren Albert Batet, Elsa Artadi, Meritxell Budó, MiriamNogueras, Josep Costa i David Madí. Pel que fa a la CUP, hi consten els noms d'Albert Botran, Carles Riera i David Fernàndez. En afegit, algunes de les víctimes més enllà de les tres formacions independentistes amb representació al Parlament són David Bonvehí, Ferran Bel i Marc Solsona (PDECat), MartaPascal (PNC), l'exdiputat de Podem, Albano DanteFachin, i els líders de Bildu Arnaldo Otegui i Jon Iñarritu.

Però que és Pegasus? Es tracta d'un software que només poden adquirir governs i departaments de defensa. La seva funció és exercir com un malware que infecta telèfons per extreure'n missatges, imatges i correus electrònics, a més d'activar en secret el micròfon i gravar les trucades. Segons The Guardian un dels usuaris del programa és Viktor Orban, primer ministre hongarès, que ha fet servir l'eina per espiar periodistes d'investigació i el propietari d'un mitjà independent. Pel que fa a l'ús que li ha donat l'Estat, ja se sabia que el terminal va espiar Roger Torrent, expresident del Parlament, Marta Rovira, secretaria general d'ERC,i Ernest Maragall, exconseller d'Exteriors de la Generalitat.

Les reaccions han arribat ràpidament des del món sobiranista. La cúpula major de l'independentisme farà una roda de premsa aquest dimarts al migdia des de Brussel·les per denunciar el que ja es presenta com a "Catalangate". Així doncs, en una imatge gairebé inèdita en els últims anys -en gran part per les circumstàncies de presó i exili- compartiran altaveu Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Carles Riera, Elisenda Paluzie i Xavier Antich. Partits i entitats, de la mà per denunciar la persecució de l'Estat.

Aragonès ha denunciat l'operació d'espionatge i l'ha titllat "d'autèntica vergonya". En un fil de piulades, el president de la Generalitat ha exigit a l'estat espanyol "transparència i assumpció de responsabilitats". "Res ni ningú ens farà deixar de lluitar per l'amnistia, el referèndum i la independència. Per la democràcia!", ha escrit el president. El mateix Aragonès i el vicepresident Jordi Puigneró, màxims representants d'ERC i Junts al Govern, també compareixeran aquest dimarts a la tarda.