Sánchez descarta avançar eleccions: «Seran el desembre del 2023»

El president del govern espanyol aposta per "fórmules de coalició": "O un govern de centreesquerra amb allò que representa Yolanda Díaz, o un govern del PP amb la ultradreta"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez. | Europa Press
18 d'abril del 2022
Actualitzat a les 11:41h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha descartat aquest dilluns avançar les eleccions generals previstes per a finals del 2023. Així, Sánchez té l'objectiu d'acabar la legislatura "dins el termini i en la forma escaient" i celebrar els comicis el desembre de l'any vinent. El final de la legislatura coincidirà, si l'esgota, amb el final del mandat semestral que Sánchez encetarà a la Unió Europea el juliol del 2023.

El cap de l'executiu ha fet referència a la necessitat de crear "fórmules de coalició" i ha remarcat que només hi ha dues opcions possibles: "O un govern de centreesquerra amb allò que representa Yolanda Díaz, o un govern del PP amb la ultradreta". Segons ha anunciat en una entrevista a Antena 3, Sánchez té previst convocar el debat de política general espanyol en "aquest període de sessions" parlamentàries, és a dir, els pròxims mesos de maig o juny.

Pel que fa a la crisi energètica actual que afecta també els aliments, Sánchez ha detallat les tres vies amb què treballa l'executiu per fer-hi front. En primer lloc, s'ha referit a la necessitat de treballar a nivell europeu per reformar el mercat energètic. "No té sentit que l'evolució del gas expliqui l'evolució del preu de l'electricitat", ha lamentat. Amb tot, Sánchez ha criticat les divisions internes a la Unió Europea sobre les sancions energètiques al Kremlin i ha remarcat la necessitat de mostrar-se units: "El que s'ha de fer davant de Putin és la unitat".

En segon, el cap de l'executiu ha tret pit del paquet de mesures fiscals que es va aprovar a finals de març i que té l'objectiu d'ajudar els "sectors més afectats", així com a la societat en general. Finalment, Sánchez creu que és imprescindible implementar un "full de transició energètica verda"; és a dir, poder aconseguir l'autonomia energètica gràcies a les energies renovables. En aquest sentit, el president del govern ha criticat la gestió de les grans elèctriques: "Si produeixes al preu de les renovables i vens al preu del gas, és lògic que algun benefici estàs obtenint".


"Abaixar impostos no és un projecte de país, tots els que anuncien una baixada d'impostos el que fan és avançar grans retallades, com es va fer després de la crisi financera", ha criticat Sánchez. Segons ell, cal cuidar l'estat del benestar, que és "la pedra angular de la cohesió social i territorial al nostre país", i ha remarcat que una rebaixa generalitzada d'impostos "no és creïble", sinó que cal "implementar mesures directes".