Les sis millors pel·lícules eròtiques a les plataformes

La polèmica per una estrena de Netflix posa en dubte un dels gèneres més carismàtics de tots els temps, amb veritables obres mestres en el seu repertori

Tres de les cintes a les plataformes
Tres de les cintes a les plataformes | ND
Victor Rodrigo
17 d'abril del 2022
Actualitzat a les 19:44h
La polèmica per l'estrena d'una nova pel·lícula a la plataforma Netflix del gènere eròtic ha despertat tota mena de crítiques i reaccions negatives cap a una ficció que explota trames abusives i una història masclista -amb la mateixa perspectiva per les relacions sexuals- que taca el prestigi de l'erotisme cinematogràfic de qualitat. Com un western, una comèdia romàntica o un thriller, el gènere de l'erotisme al cinema gaudeix de pel·lícules d'altíssima qualitat que estan disponibles a les plataformes, com a la mateixa Netflix, a Filmin, a HBO Max o a Amazon Prime Video, entre totes les altres.

Per a reivindicar-lo, hem triat les millors disponibles en aquests serveis. Això deixa fora moltes altres del gènere que són molt conegudes o excel·lents en la matèria, però que malauradament no formen part del catàleg de cap d'aquestes. Tampoc hi formaran part films categoritzats com a eròtics, però que en opinió de l'autor només són pel·lícules sexistes o amb sonades polèmiques i abusos sexuals, com Ultimo tango a Parigi o Love, de Gaspar Noé. En definitiva, la tria de sis títols imprescindibles del gènere eròtic que són a les plataformes:

Il fiore delle mille e una notte (Les mil i una nits) - Filmin
Pier Paolo Pasolini és un dels cineastes més importants de tots els temps. Arriscat i trencador, el director italià va trencar tots els motlles puritans en una societat arcaica i esclavitzada per les correccions morals del Vaticà. Itàlia va viure una segona revolució cultural -a l'esquena de la majoria del poder polític- gràcies a Pasolini. Les seves històries sexuals van ser considerades tabú per l'Església i avantguardistes pels més joves. En aquesta història, escrita per Pasolini, trobem un príncep, Nur-er-Din, que intenta salvar la seva promesa, que ha estat segrestada. La missió el porta a la fi del món, i durant el viatge escoltarà nombroses històries de sexe i traïció. La pel·lícula està inspirada en alguns contes eròtics de l'Orient Mitjà, a través del famosíssim compendi de Les mil i una nits.


​Shame - HBO Max, Filmin
El director Steve McQueen i l'actor Michael Fassbender dirigeixen aquesta obra que s'endinsa en les misèries de l'addicció al sexe, en l'abús de la pornografia i en una malaltia mental que pot afectar qualsevol dels aspectes de la vida del protagonista. Deixa de banda la romantització pel sexe i mostra, de mana clara i totalment despullada, una història sobre una pertorbació sexual que no deixarà indiferent cap espectador. 


​Joven y alocada - Netflix
Film arriscat, però d'una immensa càrrega generacional per als joves, adolescents i millenials. Una jove viu atrapada en una família immensament religiosa que reprimeix qualsevol desig sexual per part d'ella. No la deixen tenir parella ni cap mena de relació sexual abans del matrimoni. La Daniela, amb 17 anys, intenta desfogar tot el seu desig, opinions i llibertats a través d'un blog d'internet on xateja amb desenes de joves com ella. A partir d'aquí començarà a pugnar per la seva llibertat i a trobar la seva pròpia sexualitat.


​Eyes Wide Shut - HBO Max
L'última pel·lícula d'Stanley Kubrick abans de morir és una oda a la sexualitat, entesa des de diverses perspectives, però enfocada a una relació matrimonial d'origen, que s'expandeix fins a deformar-se en moltíssims altres espectres. La dona d'un metge li confessa unes fantasies eròtiques i de com va estar a punt de trencar el seu matrimoni per un desconegut. Aclaparat per aquesta confessió, acaba entrant en un local, on un antic company parla d'una congregació secreta dedicada a l'hedonisme i al plaer sense límits.


​Belle de jour - Filmin
Luis Buñuel va dirigir Catherine Deneuve en una de les seves obres més sexuals i més revolucionàries amb els cànons morals i puritans de l'època de la dècada dels anys 60. Deneuve interpreta Sévérine, una jove casada amb un atractiu cirurgià. Ella descobreix l'existència de la prostitució diürna i impulsada per la curiositat, ingressa a una casa de cites i s'acaba acostumant a portar una doble vida. L'aparició de Marcel, un delinqüent que se n'enamora, complicarà la situació de la protagonista. Plena de situacions on es mostra l'esclat de la sexualitat femenina en un món repressiu i l'alliberament de les dones en una societat completament masclista.


​Kiki, el amor se hace - Disney, Netflix
Divertida comèdia eròtica dirigida per Paco León que mostra la diversitat sexual a la nostra societat actual. Ens situa en cinc històries d'amor i de curioses filies sexuals: totes coincideixen en un estiu madrileny sofocant. La dacrifilia, elifilia, somnofilia i harpaxofilia són algunes de les maneres particulars d'obtenir plaer que descobreixen els nostres protagonistes, però per gaudir-les hauran de decidir com integrar-les a les seves vides. Trencadora i fresca, la pel·lícula no amaga el sexe ni parla amb embuts.