Rússia fa volar pels aires la cuina solidària del xef José Andrés a Ucraïna

L'exèrcit del Kremlin bombardeja Khàrkiv i destrueix l'edifici on es trobava l'establiment del cuiner espanyol, que donava menjar a les víctimes

Nate Mook, mostrant com ha quedat l'establiment
Nate Mook, mostrant com ha quedat l'establiment | Europa Press
Victor Rodrigo
17 d'abril del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 17:48h
La guerra i la violència no distingeixen adversaris. Les ofensives russes sobre la ciutat de Khàrkiv, amb una onada de projectils i míssils, ha destrossat la delegació de l'ONG World Central Kitchen, entitat fundada pel xef espanyol José Andrés, i que es dedicava a donar aliments a les víctimes del conflicte. Precisament, un míssil ha destruït la cuina de l'organització a la ciutat ucraïnesa. Aquesta intensitat en els atacs per part de l'exèrcit rus respon a la pèrdua del seu vaixell insígnia al Mar Negre, el Moskva. 
  Andrés s'ha fet ressò de l'agressió a les seves xarxes socials, publicant el missatge d'un dels seus col·laboradors a Ucraïna. "Cuinar és un acte heroic de valentia", lamenta Nate Mook, membre de la World Central Kitchen. Segons explica, l'edifici on es trobava l'establiment ha quedat fet miques després de rebre l'impacte d'un projectil rus. Ara per ara es comptabilitzen quatre persones ferides per l'atac. 

"Fa menys de 24 hores em vaig reunir amb el seu fantàstic equip", relata Mook, en el vídeo on es mostra la destrucció de l'establiment. Aquesta nit i matinada ha estat la tercera consecutiva amb soroll de sirenes antiaèries i explosions als voltants de les ciutats de Kíiv i Khàrkiv, al nord d'Ucraïna, segons han informat diversos mitjans locals. A més, el Ministeri de Defensa de Rússia ha donat un ultimàtum aquest diumenge als darrers defensors ucraïnesos de la ciutat portuària de Mariúpol perquè es rendeixin en un termini de set hores, a partir de les 06.00 del matí. "Els que abandonin les armes salvaran la vida. És la seva única oportunitat", ha assegurat el coronel general Mikhaïl Mizintsev, segons l'agència oficial russa Tass.