Albiach avisa Aragonès: els comuns no el salvarien si la CUP activés la qüestió de confiança pactada amb ERC

La líder d'En Comú Podem diu que no es faran seu el projecte dels Jocs d'Hivern encara que la ciutadania l'avali en la consulta

Jéssica Albiach, en una roda de premsa al Parlament
Jéssica Albiach, en una roda de premsa al Parlament | ACN
NacióDigital
17 d'abril del 2022
Actualitzat a les 10:48h
Els comunsno donarien la confiança al president del Govern, Pere Aragonès, si ara es presentés a una qüestió de confiança, tot i que li allarguen la mà per a tirar endavant polítiques "progressistes i valentes". Així ho ha dit la presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, en una entrevista a l'ACN. 

Albiach creu que pertoca a la CUP dir si Aragonès ha de sotmetre's o no a una qüestió de confiança el 2023, com van pactar en la investidura, però assenyala que també servirà per a veure si el president "és de paraula i compleix els acords als quals arriba". D'altra banda, Albiach ha dit que els comuns no faran seu el projecte dels Jocs Olímpics d'hivern encara que la ciutadania els avali en la consulta, prevista al juliol.

Els comuns encara no han decidit si faran campanya pel noen la consulta. De moment, explica Albiach, esperen si es posen d'acord la Generalitat i el govern de l'Aragó. En tot cas, denuncien que la data escollida pel Govern per fer la consulta, el 24 de juliol, és "infame" perquè "molta gent del Pirineu probablement no hi serà", en plenes vacances d'estiu. I carreguen per "l'opacitat" de l'executiu en relació amb el projecte.

"Nosaltres no ens podem fer nostre un projecte que considerem que no suma per a la gent del Pirineu. És condemnar-la a un model productiu, el turisme, que no donarà respostes a les demandes de la gent", raona. Albiach enumera els problemes "d'accés a serveis, escoles, hospitals, carreteres, transport públic o d'accés a l'habitatge": "Tot això ho portaran els Jocs?". "Si tinguessin algun tipus d'infraestructura arran dels Jocs ja ho estarien explicant", ha conclòs.

La dirigent dels comuns lamenta que el Govern "no sempre" ofereix estabilitat a Catalunya. Tres mesos després d'haver pactat amb ells els pressupostos, apunta que el compliment en departaments com Salut o Educació és pràcticament nul. Amb la guerra a Ucraïna i les seves conseqüències, reclama una "actualització" dels comptes. Aquesta "reorientació de partides" s'han de decidir "entre tots". I de fet, Albiach creu que seria bo que hi participessin "com més grups parlamentaris, millor" i també sindicats i patronals, entre d'altres.

PSC-Units, ERC, JxCat i En Comú Podem van registrar una modificació de la llei de política lingüística al Parlament per fer front a la sentència del 25% en castellà a l'escola. Hores després, un cop presentada en públic, Junts se'n feia enrere. La iniciativa arribarà al ple la darrera setmana d'abril i Albiach no contempla que el grup liderat per Albert Batet no hi formi part. "És molt important que JxCat hi sigui, tot i que moltes vegades estem als antípodes, per mantenir la transversalitat", ha assenyalat.

"Aconseguir un acord com més ampli, millor; no fer un ús partidista de la llengua; i el model d'immersió amb el català com a llengua vehicular que garanteix la cohesió social i l'ascensor social". Aquests són els tres criteris que tant sí com no volen mantenir els comuns. Però lamenta que a Junts "li han tremolat les cames i no va aguantar dues hores de Twitter", on es va criticar la modificació de llei. També ha opinat que va faltar diàleg entre el partit i els membres del grup parlamentari.

Albiach ha reivindicat el "gest de generositat" de la resta de grups, que ara treballen discretament amb JxCat per redreçar l'entesa. "El 28 sortirem amb un català més blindat a les nostres escoles", ha confiat. Un dels punts polèmics ha estat per la frase que ratifica el castellà com a llengua d'aprenentatge. La líder d'ECP creu que s'està fent "una falsa polèmica": "El castellà ja és una llengua d'aprenentatge; i ja està recollit a la Llei d'Educació". D'altra banda, reclama al Govern que faci més pel català, fora de l'escola, amb més inversió al Departament de Cultura o fent reviure el canal infantil i juvenil, el K3.