Quins trets defineixen que algú sigui veritablement odiós?

Un estudi de la Universitat de Geòrgia, als Estats Units, elabora el perfil mitjà d'aquest tipus de personalitat amb la participació de 400 enquestats

Una parella discutint, en una imatge d'arxiu
Una parella discutint, en una imatge d'arxiu | Europa Press
NacióDigital
16 d'abril del 2022
Actualitzat a les 9:43h
Tothom coneix almenys una persona que és irritant, exasperant i, en general, desagradable. Una nova investigació de la Universitat de Geòrgia (als Estats Units) ha elaborat el perfil mitjà d'aquest tipus de personalitat: un home de mitjana edat poc interessat a canviar el seu comportament.

Publicat a la revista científica Collabra: Psychology, l'estudi va demanar a gairebé 400 participants que pensessin en la persona que més odien en la seva vida per avaluar-ne els trets. Els investigadors van descobrir que la majoria dels destinataris d'aquest "guardó" eren vistos com a manipuladors i agressius.

Aquestes característiques, juntament amb altres temes comuns com la irresponsabilitat, no només caracteritzen aquest tipus d'individus. Són alguns dels mateixos trets que destaquen en perfils dels experts en trastorns de personalitat psicopàtics, antisocials i narcisistes. Això no obstant, els investigadors puntualitzen que aquestes similituds no signifiquen necessàriament que aquestes persones tan odioses tinguin un trastorn de la personalitat.

"La gent no va tenir gaires problemes per esbrinar qui era la persona que pitjor li queia de la seva vida. Aproximadament la meitat eren exparelles sentimentals dels participants, antics caps o familiars divorciats. De mitjana, els participants no pensaven que estiguessin molt units a aquests individus, una qüestió que té sentit, ja que se'ls descriu amb comportaments aversius", explica Brinkley Sharpe, autor principal de l'estudi. Però aproximadament una de cada tres d'aquestes persones actualment formen part de la vida dels participants, incloent-hi companys de feina, amics i fins i tot parelles romàntiques actuals.

Després d'identificar la persona que menys suporten a les seves vides, es va demanar als participants que descriguessin el prop que estan d'aquesta persona, el tipus de relació que hi tenen i fins a quin punt el terme s'ajustava a aquesta persona. A continuació, es va demanar que descriguessin els tres principals comportaments que convertien aquesta persona en una "estúpida".

Per a cadascun d'aquests comportaments, els participants havien de respondre aquestes preguntes: Creus que aquesta persona sap que el seu comportament molesta la gent?, creus que a aquesta persona li importa que el seu comportament molesti la gent?, i ¿creus que aquesta persona podria canviar el seu comportament si realment volgués?

La majoria dels participants creien que aquestes persones eren conscients que el seu comportament molestava la gent, però no els importa prou per canviar. "Em sembla interessant que els comportaments en què se centrava la gent eren de tota mena. Quan parlem de personalitat, aquesta persona odiosa va ser descrita com algú que no és agradable i està enfadat. Quan parlem de comportaments, no és necessàriament antagònic amb la gent, sinó que simplement no es preocupa per allò que pensen els altres o per com els perceben", detalla Sharpe.

Aquestes persones semblaven tenir dificultats per regular la seva ira, eren irresponsables i tenien opinions intolerants. Les respostes anaven des de queixes aparentment trivials, com que guarda malament els ornaments de la casa, fins a altres més greus. "Algunes de les respostes eren bastant violentes. Vam tenir-ne un parell en què l'individu havia fet alguna cosa que era francament criminal", apunta l'investigador. Algunes altres eren més un indicatiu dels temps que estem vivint, ja que alguns participants es queixaven que la persona no porta mascareta o que votava a l'expresident Donald Trump.