Aragonès demana «inspirar-se» en l'aposta republicana del 14 d'abril per «fer avançar» Catalunya

El president de la Generalitat afirma que el projecte de la República és la "millor proposta" de futur per al país en la commemoració de la proclamació de Macià

Pere Aragonès, en la commemoració de l'aniversari de la proclamació de la República.
Pere Aragonès, en la commemoració de l'aniversari de la proclamació de la República. | Josep Lluís Escudero
14 d'abril del 2022
Actualitzat a les 12:55h
El Govern ha decidit que commemorarà cada 14 d'abril amb un acte institucional. I la celebració de l'efemèride de la proclamació de la República protagonitzada per Francesc Macià l'any 1931 s'ha estrenat aquest dijous al Palau de la Generalitat. Amb el president, Pere Aragonès, i la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, l'executiu ha fet efectiva la reivindicació republicana, un acte d'afirmació amb connotacions polítiques. Aragonès ha demanat al conjunt de la ciutadania, i particularment a l'independentisme, "inspirar-se" en l'aposta republicana del 14 d'abril per "fer avançar" Catalunya. En el seu discurs, ha afirmat que el projecte de la República és la "millor proposta" de futur per al país.

El president de la Generalitat, que ha iniciat la seva intervenció amb un "molt bon dia de la República catalana", ha definit l'al·locució de Macià com un "acte de sobirania immens, grandiós" que responia a la "voluntat popular". Fruit del resultat electoral dels comicis del 12 d'abril del 1931, l'eufòria democràtica es va traduir en una "festa del poble" -ha rememorat Aragonès-, paraules que ha manllevat de Manuel Serra i Moret -conseller d'Economia i Treball en l'executiu de Macià-, just abans de fer paral·lelismes amb l'actual realitat catalana. "Creure que tot és possible és també el que ens ha d'inspirar avui", ha verbalitzat el dirigent republicà.

Aragonès ha volgut extreure lliçons de la jornada històrica del 14 d'abril. Ha expressat que, més enllà dels "grans avenços democràtics, cívics i socials de la República" i de la reivindicació de "la recuperació de les institucions republicanes", els fets de la plaça de Sant Jaume "posen en valor la justícia, la llibertat i la fraternitat com a pilars" de les societats que persegueixen la "prosperitat". "Sense igualtat no és possible la llibertat", ha reblat el president de la Generalitat, que ha fet referències al compromís feminista, la lluita contra l'emergència climàtica, i el progrés econòmic i social.

Al seu torn, la consellera de Justícia ha posat èmfasi en el fet que el discurs de Macià, que va acompanyar la proclamació, anava més enllà de les fronteres catalanes. "Era una visió moderna de Catalunya com un estat del món i compromès amb la pau", ha afirmat Ciuró, que ha recordat que els catalans no han "perdut" la "voluntat de ser". "Com més avancem és quan partim del consens i la unitat", ha afegit la consellera, que ha instat la ciutadania a actualitzar la defensa dels seus drets polítics, socials i també lingüístics.

L'any passat es van complir 90 anys de la proclamació de Macià des del balcó de la Plaça Sant Jaume. El director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, i la historiadora Mercè Morales han aportat context històric a l'acte, en què s'ha projectat les paraules de Macià d'aquell 14 d'abril del 1931, amb imatges de l'arxiu de la Filmoteca de Catalunya. Villatoro i Morales han subratllat l'etapa d'"il·lusions" que es van obrir amb aquell exercici d'afirmació republicana. "La llibertat i la democràcia es percebien consubstancials a la realitat de Catalunya", ha verbalitzat Morales.