Una jaqueta, sang i empremtes: va ser un accident l'incendi als horts ocupats de Sant Cugat?

Els horticultors ho tenen clar, creuen que el foc que va calcinar completament una parcel·la va ser "provocat"

Imatge de la parcel·la calcinada
Imatge de la parcel·la calcinada | Cedida
12 d'abril del 2022
Actualitzat a les 15:12h

Al voltant de les 5 h de la matinada del passat dissabte 9 d'abril es va declarar un incendi als horts del darrere de les carpes Drinkking Lemon de Sant Cugat. Com a mesura preventiva, més de 400 persones de la discoteca de la carretera de Rubí van ser desallotjades fins que les flames van ser extingides pels Bombers.

Des de Mossos d'Esquadra han apuntat a NacióSantCugat que l'incident hauria estat "accidental" malgrat no transcendir-se ni l'origen ni les causes del foc. Per contra, els horticultors ho tenen clar. L'incendi als terrenys ocupats -part de propietat municipal i part d'immobiliàries de diverses entitats bancàries- va ser "provocat". 

En declaracions a aquest mitjà, els horticultors revelen que ja feia setmanes que estaven sent víctimes de diversos "atacs vandàlics". En aquest sentit, relaten que els darrers caps de setmana, coincidint amb la reobertura de l'oci nocturn, han experimentat destrosses reincidents a l'interior de les seves parcel·les.

"Quan arribem al matí veiem panys trencats, estris al terra i els horts trepitjats", denuncia Washington Pinargote, un dels horticultors més veterans. "Ho malmeten tot, però no tenim constància que acabin robant res. Destrossar per destrossar", lamenten desemparats. Tot i això afirmen que aquesta vegada "s'ha creuat una línia vermella".

I és que esgrimeixen que l'incendi no s'hauria originat fortuïtament, sinó que hi va haver intervenció humana. "Quan vam arribar aquell mateix matí, vam trobar una jaqueta cremada penjant d'una de les tanques, gotes de sang just a sota i empremtes al terra", asseveren assegurant que les proves les van mostrar als agents de la Policia Local que s'hi van personar al lloc dels fets. "Algú va calar foc a l'espai", sentencien sense saber si va ser intencionat o no

En aquesta línia, la teoria amb més força és que un o diversos joves que van acudir a les carpes Lemon van assaltar els horts on, per motius i causes desconegudes, es va originar l'incendi. En ser barraques de fusta, les flames s'haurien escampat ràpidament i, durant la precipitada fugida, a un dels presumptes autors se l'hi hauria enganxat la sospitosa jaqueta mentre saltava la tanca i, durant la caiguda, es va tallar donant peu a les marques de sang.

Des de la Policia Local afirmen a NacióSantCugat que hi ha una investigació en marxa i que qualsevol indici que trobin serà remès al cos de Mossos d'Esquadra. Durant els darrers mesos, la discoteca ja s'ha trobat submergida en el punt de mira per l'allau humana amb diversos ferits el passat octubre i diversos atracaments a punta de ganivets i navalles al seu entorn.

El cost de l'incendi

El foc va calcinar completament la parcel·la d'un dels horticultors. Les despietades flames van acabar amb la vida de dues gallines i dos ànecs, així com prop de 2.000 euros de material i tot l'esforç agrícola sobre el terreny. L'afectat, a més de ser hortelà, també treballava com a venedor de llibres de segona mà. El dia anterior havia deixat el carretó literari preparat a dins de la barraca per agafar-lo l'endemà a primera hora. No sabia aleshores que el seu planning, igual que la seva col·lecció, esdevindrien cendra.

Després de l'incident, els horticultors afirmen que ja han presentat una denúncia dels fets i, durant la propera junta extraordinària, debatran la creació d'un grup rotatiu de vigilància pels caps de setmana per evitar que es repeteixin aquestes accions vandàliques sobre els seus terrenys ocupats.