El Govern tampoc accepta el repartiment per gènere dels Jocs plantejat per l'Aragó

L'executiu considera que la proposta no és "lògica" i manté que no es pot tornar a obrir l'acord tècnic avalat pel Comitè Olímpic Espanyol

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, aquest dimarts.
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, aquest dimarts. | ACN
12 d'abril del 2022
Actualitzat a les 14:15h
"Siguem seriosos". Aquest és el missatge que ha traslladat aquest dimarts Patrícia Plaja, portaveu del Govern, en referència a la proposta de l'Aragó de repartir per gènere les proves dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. Una proposta que la Generalitat tampoc accepta perquè considera que l'acord tècnic validat pel Comitè Olímpic Espanyol (COE) és inamovible. Plaja ha indicat que no és "lògic" dividir les proves per gènere, com va plantejar l'executiu liderat per Javier Lambán.

L'"acord tècnic" al qual van arribar els governs -amb representants de l'executiu espanyol i l'aval del COE- fixa que al Pirineu català s'hi farien les proves d'esquí alpí, snowboard, freestyle i esquí de muntanya. Està previst que les estacions de la Molina i de la Masella siguin l'epicentre del descens, el gegant, el supergegant i l'eslàlom mentre que l'snowboard i el freestyle tenen opcions d'ubicar-se a Baqueira-Beret. Pel que fa al Pirineu aragonès, acolliria l'esquí de fons i el biatló. Barcelona té tots els números de ser seu de l'hoquei gel, previsiblement al Palau Sant Jordi i una altra instal·lació -una ha de tenir aforament per a 12.000 espectadors i l'altra per a un mínim de 6.000-; en canvi, el patinatge es faria a Saragossa. Jaca, per la seva banda, assumiria el cúrling. Els salts, el bobsleigh i l'skeleton s'haurien de fer fora de l'Estat, i Sarajevo (Bòsnia) apareix com a principal opció per part de l'organització.

A banda, la maquinària ja està en marxa per la consulta que farà el Govern per decidir si impulsa la candidatura. La pregunta a les sis comarques de l'Alt Pirineu i a l'Aran del proper 24 de juliol tindrà aquesta fórmula: "El Govern ha de presentar candidatura als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern del 2030?". La resposta és binària, però inclou el verb: "Sí, l'ha de presentar" o bé "no, no l'ha de presentar". Hi podran participar tots els majors de 16 anys que acreditin un any de residència en les comarques. No es tracta d'un cens, va clarificar Alsina, sinó d'un "registre de participants".

El mateix passa en la segona pregunta, destinada a les comarques del Ripollès, el Berguedà i el Solsonès, que és aquesta: "La teva comarca s'ha d'involucrar en el projecte vinculat als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern del 2030?". Les dues respostes, en aquest cas, són aquestes: "Sí, estic d'acord que s'hi involucri" o bé "no, no estic d'acord que s'hi involucri". En la primera consulta, hi haurà 121 meses i 55.000 participants potencials. El vot es comptabilitzarà per tota la vegueria. Pel que fa a la segona, es tracta de 137 meses i 63.000 persones implicades. No hi haurà vot per correu ni telemàtic, només presencial. El recompte es farà per comarca. El resultat serà "políticament vinculant", segons va remarcar el Govern, en els dos casos.