Només els votants de PP, Vox i Cs defensen augmentar la despesa militar de l'Estat

La meitat d'enquestats pel CIS tem que el conflicte a Ucraïna desencadeni en una guerra nuclear

Un tanc de l'exèrcit espanyol.
Un tanc de l'exèrcit espanyol. | Ministeri de Defensa
08 d'abril del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 17:39h
El govern espanyol ha anunciat que presentarà en breu una proposta per incrementar la despesa militar fins a l'equivalent al 2% del PIB, però aquest augment pressupostari divideix la societat espanyola i, en concret, només satisfà als votants de la dreta. Així ho reflecteix una enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) feta pública aquest divendres, segons la qual un 47,3% d'espanyols defensa la mesura per preparar-se per a futures amenaces, però un 46,6% ho rebutja i d'aquests, un 12,2% fins i tot demana retallar la despesa militar.

Pel que fa als diversos electorats, escassament avalen incrementar la partida els votants del PP (76%), Vox (82%) i Cs (73%), mentre que els del PSOE presenten opinions diverses, ja que la meitat ho rebutja i el 43% ho veu bé. Pel que fa a la resta de grups que van donar suport a la investidura de Pedro Sánchez, l'oposició hi és clarament majoritària, tant a Unides Podem (81%) com a En Comú Podem (89%) o ERC (86%). Pel que fa altres forces com Junts o CUP, la mostra és molt petita, però la que es recull també rebutja clarament l'augment.

Pel que fa a altres qüestions recollides en l'enquesta, molt centrada en la guerra a Ucraïna, la meitat d'espanyols creu que existeix risc que se'n desencadeni una guerra nuclear, possibilitat que el 42% rebutja. En tot cas, un 87% afirma que l'exèrcit rus està cometent crims de guerra i contra la humanitat i fins i tot un 40% tem que estigui usant armes de destrucció massiva prohibides. Per tot això, un 84% opina que s'hauria de portar Vladimir Putin a la Cort Penal Internacional i un 61% defensa que la Unió Europea hauria de disposar d'un exèrcit propi.

Altres elements abordats pel CIS són la gestió de la crisi dels refugiats i la valoració que se'n fa és molt bona, ja que un 90% d'enquestats la veu molt o bastant positiva. En relació als abastiments, tres de cada quatre espanyols afirmen que hi ha sectors que n'estan generant alarma, per bé que un 47% també tem que la guerra afectarà en l'arribada d'aliments i productes de primera necessita i un 56% que ho farà en relació als carburants. En tot cas, un 86% defensa la mesura presa de limitar els preus dels carburants per llei.