Pink Floyd torna a la música per la guerra d'Ucraïna i recupera l'essència de «The Wall»

La banda britànica torna a compondre un tema 28 anys després, amb una veu ucraïnesa i sense les mítiques interpretacions de Roger Waters

La caràtula oficial del tema
La caràtula oficial del tema | Pink Floyd
08 d'abril del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 17:39h
Considerada per molts com la millor banda de rock de la història, Pink Floyd és un símbol que representa molt més que un corrent musical concret. La banda de Roger Waters, David Gilmour, Nick Mason i Rick Wright va suposar la banda sonora d'un moviment social i polític de canvi durant la segona meitat del segle XX. Des del seu primer àlbum The Piper at the Gates of Dawn (1967) fins a la cúspide de la seva carrera, amb el disc The Wall (1979) -que donaria nom a una de les seves cançons més famoses i a una pel·lícula-, l'essència reivindicativa i trencadora de Pink Floyd s'ha mantingut durant gairebé quatre dècades després de la seva dissolució el 1985.

Ara, la guerra d'Ucraïna ha incentivat el seu retorn amb una cançó especial per a recaptar fons per ajudar la població ucraïnesa. Per primera vegada en 28 anys, Pink Floyd ha estrenat una nova cançó: Hey Hey Rise Up.


Els fans no podran escoltar una altra vegada la mítica veu de Roger Waters, però es podran retrobar amb dos dels seus membres més llegendaris. David Gilmour i Nick Mason van decidir unir-se al baixista Guy Pratt, amb Nitin Sawhney als teclats i una extraordinària interpretació vocal d'Andriy Khlyvnyuk, de la banda ucraïnesa Boombox, per compondre aquesta cançó en llengua ucraïnesa.

La cançó utilitza la veu de Khlyvnyuk a través d'un "sampleig" per vertebrar el ritme i el missatge, de clar suport a la població que pateix l'agressió de Rússia. Gilmour, que té lligams familiars amb Ucraïna, va emocionar-se amb una publicació d'Instagram del cantant -que interpretava un tema, amb una ciutat en ruines i en silenci- i va decidir que era "hora d'actuar".


"Nosaltres, com molts, hem sentit la fúria i la frustració d'aquest acte vil que un país democràtic, independent i pacífic sigui envaït i el seu poble assassinat per una de les principals potències del món", ha explicat en declaracions a The Guardian. Tots els beneficis que la banda britànica obtingui de les reproduccions i de les visualitzacions seran destinades de manera íntegra a donar suport a la defensa d'Ucraïna.