Sánchez adverteix Putin des de Barcelona: «Els crims de guerra no quedaran impunes»

El president del govern espanyol ha visitat aquest divendres el centre de rebuda de refugiats ucraïnesos a la Fira, on ha defensat els valors europeus de "pau i concòrdia"

Pedro Sánchez, Ada Colau i Tània Verge al centre de rebuda d'ucraïnesos de la Fira de Barcelona
Pedro Sánchez, Ada Colau i Tània Verge al centre de rebuda d'ucraïnesos de la Fira de Barcelona | ACN
08 d'abril del 2022
Actualitzat el 11 de setembre a les 9:04h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha visitat aquest divendres el centre de recepció de refugiats ucraïnesos desplegat a la Fira de Barcelona. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera d'Igualtat i Feminismes del Govern de la Generalitat, Tània Verge, l'han rebut a ell i a l'extensa comitiva que l'ha acompanyat, per a fer un recorregut per les instal·lacions del complex. En la breu roda de premsa posterior, sense preguntes, Sánchez s'ha compromès a oferir "tota l'atenció, la protecció i les oportunitats possibles" als refugiats i ha assegurat que "els crims de guerra de Putin no quedaran impunes".

Fins a l'arribada de Sánchez, amb els deu minuts de retard de cortesia, els refugiats i els treballadors intentaven conviure amb normalitat amb el desplegament de premsa i seguretat que ha envaït la Fira. Sota la curiosa mirada dels més petits, els periodistes s'aglutinaven darrere la cinta de seguretat. Amb l'aparició del president, però, l'activitat del centre s'ha paralitzat. A la trentena de persones que han entrat amb ell, cal sumar la bandada de càmeres que s'han disposat a seguir-lo. Colau i Verge han guiat a Sánchez pel recinte, en un recorregut que ha durat prop de vint minuts. Un dels punts que han visitat és l'escola bressol que hi ha habilitada.

Colau ha volgut destacar "la coordinació entre les diverses institucions per fer front a una situació terrible, com la guerra a Ucraïna", alhora que ha agraït a l'executiu espanyol "el seu esforç" davant "aquesta barbàrie". Per la seva part, Verge ha lamentat que "el 70% dels refugiats estan acollits per la comunitat ucraïnesa, no pel pla del govern espanyol". En aquest sentit, ha apostat per "un model descentralitzat i coparticipatiu per a fer front a aquesta situació". 

Pedro Sánchez ha assegurat estar "convençut" que Ucraïna resistirà, i fent referència al discurs del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, de dimarts al Congrés dels Diputats, el líder de l'executiu espanyol ha relacionat els bombardejos a Ucraïna amb "el que vam viure a Guernica" i ha assegurat que allò que passa a l'est d'Europa afecta tots els països.

"Putin està atacant Europa per intentar debilitar el nostre projecte, fonamentat sobre la pau i els drets humans", ha denunciat. Amb tot, Sánchez ha remarcat els valors de Barcelona, a la qual ha atribuït un paper "molt important" en la gestió del conflicte a l'Estat: "vull reivindicar la pau com un valor fonamental de concòrdia entre països". Dit això, tant ell com la seva comitiva han marxat de pressa i corrents. La visita ha durat menys d'una hora.

Es tracta de la primera visita de Sánchez a la ciutat comtal des de finals de febrer, amb motiu del Mobile World Congress, quan tot just començava la guerra a Ucraïna. Fins al moment, s’han registrat, tramitat i resolt 7.954 sol·licituds de protecció temporal a Catalunya. La majoria, 4.703, a la província de Barcelona. La Fira de Barcelona ja ha atès més de 2.500 persones. Prop de 900, han demanat acollida.