La CUP evita que el Parlament demani al Govern endarrerir el nou calendari escolar

Els anticapitalistes defensen retirar la nova planificació del curs, i no una moratòria, com s'ha proposat al ple de la cambra catalana

Dolors Sabater passa per davant de Pere Aragonès i Jordi Puigneró, en una imatge d'arxiu al Parlament
Dolors Sabater passa per davant de Pere Aragonès i Jordi Puigneró, en una imatge d'arxiu al Parlament | ACN
07 d'abril del 2022
Actualitzat a les 21:12h
El Parlament ha votat una proposta que instava al Govern a establir una moratòria d'un any per aplicar el nou calendari escolar amb un resultat poc esperat. El vot de la CUP, juntament amb els dels partits de l'executiu, ERC i Junts, ha evitat que el tràmit tirés endavant, mentre que la resta de l'oposició hi ha votat a favor.

La formació ha especificat que no són partidaris d'una moratòria, ja que s'alineen amb el posicionament del comitè de vaga, que vol la retirada completa del nou calendari escolar. "Que sigui la negociació amb el comitè de vaga qui estableixi com i quan s'ha de dur a terme el nou calendari", defensen.

La moció, presentada pels comuns aquest dijous al ple de la cambra catalana, demanava aquest endarreriment en l'aplicació del nou calendari per mantenir el "debat necessari" amb la comunitat educativa, a la vegada que s'instava a l'executiu de Pere Aragonès que mantingués un diàleg "efectiu i permanent" amb els representants de professors, centres i alumnes.

El que sí que havien proposat els anticapitalistes és la reprovació del consell d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, davant la "manca de resposta" cap a la comunitat educativa. En aquesta ocasió, ha estat el PSC la formació que ha salvat al màxim responsable del Departament. En concret, en contra de reprovació hi han votat ERC, Junts, Ciutadans i el PSC (67), mentre que a favor ho han fet la CUP i Vox (24) i els socialistes i els comuns s'han abstingut (40). 

L'encarregada de defensar el posicionament del PSC, la diputada Esther Niubó, ho ha justificat perquè la comunitat educativa "ja ha reprovat" el conseller i creu que no cal perpetuar "ni el conflicte ni el malestar". Per això, ha demanat reprendre les negociacions i ha ofert la col·laboració del seu partit per incrementar el pressupost que es destina a educació. L'abstenció dels comuns també ha facilitat la no-reprovació de Cambray.

El nou calendari escolar, un dels motius pels quals la comunitat educativa ha fet diversos dies de vaga, ha de començar a aplicar-se el pròxim curs escolar. Començar les classes el 5 de setembre, una setmana abans del que s'havia fet fins ara, és una aposta personal d'Aragonès i de Cambray, però els representants sindicals dels professors ja han amenaçat no només amb vagues al tercer trimestre de l'actual curs, sinó amb començar el que ve amb vaga indefinida. Quan falta prop de mig any perquè arranqui el nou curs, tot sembla per decidir.