Feijóo enceta cordialitat amb Sánchez: s'obre a renovar el CGPJ però refreda el pacte econòmic

El líder del PP referma la posició del seu partit en favor d'una rebaixa immediata d'impostos i critica el canvi de posició de la Moncloa en el Sàhara

Feijóo i Sánchez, reunits aquest dijous a la Moncloa
Feijóo i Sánchez, reunits aquest dijous a la Moncloa | Moncloa
07 d'abril del 2022
Actualitzat a les 16:42h
El nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat després de la primera reunió amb Pedro Sánchez a la Moncloa, que farà una política "seriosa, sensata, responsable i previsible". La trobada ha estat "molt cordial" i "menys fructífera" del que hagués desitjat. "No tinc cap bona notícia per a les famílies ni per a les rendes més baixes i mitjanes", ha assenyalat, afirmant que no s'ha pogut consensuar cap mesura concreta enfront la crisi econòmica.En canvi, sí que ha anunciat qjue es reobriran de manera "ràpida" les negociacions per renovar institucions que es troben bloquejades, com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ)

Ha "agraït" la rapidesa amb què s'ha produït la trobada i ha assegurat que el fet que els polítics siguin "seriosos" és el que desitja la societat. Ha traslladat a Sánchez que "sense una bona economia no s'aconseguiran ni uns bons serveis ni més prestigi internacional". Ha criticat el diagnòstic que el govern espanyol fa de la crisi i les mesures adoptades, assegurant que la inflació no és fruit de la guerra d'Ucraïna, que el que ha fet és convertir la crisi en "més alarmant". "Espanya té un 40% més d'inflació que els seus socis europeus" ha estat una afirmació repetida en la seva compareixença.  

El president del PP ha demanat agilitar les mesures enfront la crisi, baixar els impostos i facilitar que els emprenedors puguin avançar. Ha criticat que Sánchez pretengui tan sols convalidar el decret-llei del pla de resposta a la crisi sense cap modificació, i que si és així el PP no podrà donar-hi suport. Ha valorat que el pla té elements interessants, com l'ajuda al sector primari, però que són "insuficients".  

Ha traslladat a Sánchez les propostes que defensa el PP: reducció d'impostos i més ajudes directes, fent un pla de racionalització de la despesa, i redissenyar els fons europeus perquè arribin a les famílies. Segons Feijóo, els Next Generation es gestionen amb lentitud 7% dels fons per destinar-los a un paquet fiscal útil, perquè puguin ser gestionats diirectament pels ciutadans. 
 
Feijóo ha subratllat que l'estat espanyol el major nivell de desocupació de la UE i els fons europeus no estan arribant al teixit productiu: "Els fons no estan arribant ni a les empreses ni a les famílies ni als autònoms". Un escenari al qual no ajuda la "inestabilitat política", plasmada en els socis que Pedro Sánchez té al Congrés.

Sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Constitucional, Feijóo ha anunciat que avui mateix es reprendran les negociacions per a la renovació i que consultarà amb les persones del PP que havien dut les converses fins ara. Ha refermat la posició del PP de modificar el sistema d'elecció del CGPJ i ha insistit en la conveniència d'elegir els millors perfils. El líder de l'oposició ha considerat que en la trobada ha percebut "respecte mutu". El president de la Xunta ha valorat positivament el clima de l'encontre. "Les formes són importants", ha assegurat. 

Discrepància sobre el Sàhara
Feijóo ha expressat el "suport sense matisos" a la posició del govern espanyol davant la guerra d'Ucraïna, un suport que ha considerat més nítid queel que li donen en aquest tema els seus socis parlamentaris. En canvi, ha rebutjat el canvi efectuat de manera unilateral sobre el Sàhara, un aspecte que ha considerat que havia de ser fruit del consens intern: "La sobirania nacional la té el Congrés", ha dit. 

El cap del PP ha criticat el modus operandi de la trobada i ha considerat que hagués estat més operatiu si hi hagués hagut un ordre del dia previ i que aquestes reunions s'haurien de preparar millor i amb papers escrits. Però ha assegurat que, pel que fa a la confiança amb Sánchez, posa "el comptador a zero". 

La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha comparegut després de Feijóo per definir la reunió com a "positiva i cordial". Ha explicat que el pla de resposta a les conseqüències econòmiques de "la guerra de Putin" és fruit d'un ampli diàleg amb els agents socials i les forces parlamentàries, i s'ha mostrat esperançada en què el PP pugui replantejar-se la seva negativa a donar-hi suport. Sobre la proposta de rebaixa de l'IRPF, Rodríguez ha assenyalat que el líder del PP no ha presentat cap proposta per escrit sobre aquest aspecte. La ministra sí que ha estat contundent quan ha reclamat a Feijóo que en el tema de la violència domèstica ha de dir "si està contra la violència de gènere o amb Vox".
 
Onze pactes d'Estat
Pedro Sánchez ha ofert al nou líder del PP fins a onze pactes d'Estat, en el transcurs de l'encontre amb l'objectiu de recuperar els "consensos bàsics" que es van bloquejar durant l'etapa de Pablo Casado al capdavant del PP. El primer bloc proposat afecta l'actualització de la Constitució i la regeneració democràtica, i inclou la renovació del Consell General del Poder Judicial, que resta bloquejada des de fa anys, i del Tribunal Constitucional. També inclou una reforma de l'article 49 de la Constitució per eliminar el terme "disminuït" per "persona amb dicapacitat", l'eliminació del vot pregat per facilitar el vot dels ciutadans a l'exterior i el retorn del PP al Pacte Antitransfuguisme.

L'executiu proposa a Feijóo la unitat en la resposta a la crisi i l'impacte de la guerra a Ucraïna. El govern de coalició reclama del PP el suport al pla de resposta de 16.000 milions aprovat la setmana passada i que ha estat durament criticat pel PP. La Moncloa proposa també el suport als esforços fets per a la transició energètica i el suport del PP a la gestió dels fons europeus i en les reformes clau del Pla de Recuperació. Aquest serà el bloc més difícil ja que el PP ha insistit en la urgència de rebaixar impostos, especialment l'IRPF, com a mesura per controlar la inflació. 

El tercer bloc d'acords fa referència a la violència de gènere i, finalment, la Moncloa demana al principal partit de l'oposició "lleialtat en polítiques d'Estat", com en política exterior i en l'estratègia de ciberseguretat i seguretat nacional. Ha estat en política exterior, precisament, on Feijóo s'ha mostrat molt crític envers la darrera inflexió efectuada pel govern espanyol, a l'acostar-se a la posició del Marroc en el conflicte del Sàhara. Ahir, en la trobada de Feijóo amb Felip VI a la Zarzuela, el polític gallec va mostrar la seva "perplexitat" pel canvi en aquest tema.