PSC i ERC pugnarien per la victòria mentre Junts cau, segons el CEO

El baròmetre atorga entre 34 i 39 escons als socialistes i entre 33 i 38 als republicans, mentre que l'independentisme cauria probablement per sota del 50% en vots

Pere Aragonès i Salvador Illa es disputarien la victòria.
Pere Aragonès i Salvador Illa es disputarien la victòria. | Gala Espín
07 d'abril del 2022
Actualitzat a les 18:06h
ERC i PSC pugnarien per la victòria en cas que tinguessin lloc unes noves eleccions catalanes. Així ho assenyala el primer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) d'aquest 2022, presentat aquest dijous, segons el qual l'independentisme pugnaria per mantenir la majoria de 68 escons al Parlament, passant dels actuals 74 a un marge entre 64 i 77. Tot i això, segurament cauria en percentatge de suports, atès que només en la franja alta dels tres partits repetiria el 52% actual o podria recular fins al 39%. Cap dels dos escenaris extrems, però, és probable, ja que part del votant que balla ho fa entre aquestes tres formacions.

En concret, l'enquesta de l'organisme demoscòpic de la Generalitat atorga 34-39 diputats a PSC (ara en té 33), 33-38 a ERC (actualment, 33) i 23-28 a Junts (fa un any en va obtenir 32). Ja a certa distància, Vox assoliria entre 9 i 12  escons (ara 11), la CUP passaria de 9 a 8-11, els comuns repetirien ballarien entre 6 i 10 (ara 8), mentre que el PP recuperaria el grup propi pujant de 3 a 6-8 i Cs seguiria caient, aquest cop de 6 a entre 4 o quedar-se fora.

Les diferències entre els partits capdavanters no es deuen tant a transvasaments de vot entre electorats, sinó a una reducció de l'abstenció respecte les eleccions de fa un any en què els nous votants optarien preferentment per PSC i ERC i no tant per Junts, que retindria bona part del suport dels anteriors comicis però no en sumaria de nou. Es tracta del primer baròmetre del CEO des de les eleccions del febrer de l'any passat, ja que no se'n va elaborar cap durant tot el 2021, i és també el primer liderat pel nou director de l'ens, Jordi Muñoz. S'ha elaborat amb una mostra de 2.000 entrevistes presencials fetes entre l'1 i el 28 de març.

Pel que fa a les eleccions al Congrés, ERC i PSC es disputarien també la victòria, amb una forquilla d'entre 13 i 15 escons per als republicans i d'entre 12 i 15 per als socialistes. En tercer lloc, Junts n'aconseguiria entre 6 i 9, per davant dels comuns (4-6), la CUP (2-4), Vox (2-4), PP (2-3) i Cs (0-1).

En la valoració dels líders, el president d'ERC, Oriol Junqueras, és l'únic que aprova, amb un 5,3, per davant del president català, Pere Aragonès (4,9), que frega el 5. Amb un nivell de coneixement molt inferior, el dirigent dels comuns, Jaume Asens, i les diputades de la CUP Eulàlia Reguant i Dolors Sabater empaten amb 4,6, just per davant de la líder dels comuns al Parlament, Jèssica Albiach (4,5), la presidenta de la cambra, Laura Borràs (4,4), el cap de l'oposició i líder del PSC, Salvador Illa (4,2), i l'expresident català Carles Puigdemont (4).

Just per sota del 4, es troba el ministre de Cultura, Miquel Iceta (3,9), i ja molt enrere i a la cua de les valoracions, els populars Alejandro Fernández (2,6) i Lorena Roldán (2,5), els dirigents de Ciutadans Inés Arrimadas (2,3) i Carlos Carrizosa (2) i el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga (2,1).

Tot i això, malgrat les bones valoracions dels dirigents d'ERC, el CEO assenyala una mala notícia per als republicans, el baix nivell de coneixement del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Quan se li pregunten als enquestats el nom del cap de l'executiu català, només un 41% encerta a dir el seu nom, mentre que un 50% admet que no ho sap, un 6% diu un nom incorrecte i un 3% en fa una aproximació.