Lenin i Stalin tornen a Barcelona

Militants d'un partit comunista pengen els retrats dels dos dirigents de la Unió Soviètica de la façana del que va ser l'Hotel Gran Colón durant la Guerra Civil

La façana de plaça Catalunya que aquest matí ha mostrat els rostres de Lenin i Stalin
La façana de plaça Catalunya que aquest matí ha mostrat els rostres de Lenin i Stalin | PML-RC
04 d'abril del 2022
Actualitzat el 05 d'abril a les 9:24h
Alguns vianants que el matí d'aquest dilluns travessessin la plaça de Catalunya es pot haver sentit un viatger en el temps. Els retrats de Lenin i Stalin, màxims líders de la Unió Soviètica, penjaven de la façana de l'Hotel Iberostar, al costat d'una pancarta que recordava els caiguts per la causa de la República. Actualment, costa de trobar partidaris de l'estalinisme i per això aquesta acció ha cridat l'atenció. 

Lenin -mort el 1924- i Stalin -que va governar fins a la seva mort el 1953- han tornat d'aquesta manera als carrers de Barcelona, on van ser molt presents durant la Guerra Civil. Però no és que hàgim retrocedit als anys trenta, sinó que militants del Partit Marxista Leninista-Reconstrucció Comunista preparen un homenatge a les Brigades Internacionals que es farà el 9 d'abril al Fossar de la Pedrera, i estan escalfant motors. 

El mateix indret, a la cruïlla de Passeig de Gràcia i plaça de Catalunya, va ser la seu de l'Hotel Gran Colón i durant la guerra seu del PSUC i la UGT. En aquells temps lluïa els dos retrats dels qui eren considerats els grans referents de l'URSS. El 1924, des d'una habitació a la cúpula de l'hotel, es va fer la primera emissió de Ràdio Barcelona. L'edifici es va refer després de la guerra civil. Els membres d'aquest partit comunista han volgut retre un reconeixement a l'esforç fet per Moscou en favor de la Segona República. L'Alemanya nazi i la Itàlia feixista van ajudar l'exèrcit de Franco, mentre les democràcies com França i el Regne Unit s'ho miraven a distància. El suport de l'URSS a la República va ser real, però va tenir també el seu cost, en forma de persecució contra marxistes heterodoxos com eren els dirigents del POUM, oposats a la dictadura estalinista.   
 

L'Hotel Gran Colón durant la guerra, quan era seu del PSUC