El PSC no es planteja fer campanya pel «sí» a la consulta dels Jocs d'Hivern

Els socialistes demanen al Govern "liderar la candidatura" conjunta amb l'Aragó i no posar en risc la cita olímpica

Pere Aragonès i Salvador Illa, en una reunió recent.
Pere Aragonès i Salvador Illa, en una reunió recent. | ACN
04 d'abril del 2022
Actualitzat a la 13:50h
El PSC reclama al Govern que la consulta no posi en risc la candidatura dels Jocs d'Hivern del 2030. La viceprimera secretària d'Organització i Acció Electoral del PSC, Lluïsa Moret, ha apuntat aquest dilluns que el seu partit no es planteja fer campanya pel "sí" en la votació al territori, anunciada avui per l'executiu en forma de doble pregunta per al conjunt de les comarques afectades. "La consulta no és al nostre guió", ha afirmat la portaveu socialista, que ha demanat al Govern de Pere Aragonès que lideri la candidatura per a la cita olímpica. "Tothom ha de fer el possible perquè aquesta candidatura conjunta prosperi", ha insistit Moret. El PSC entén que els Jocs poden "proporcionar molts beneficis", no només al Pirineu sinó també al conjunt de Catalunya.

Aragonès ha signat aquest dilluns al matí el decret d'impuls de la convocatòria de les dues consultes territorials sobre els Jocs. Es faran el 24 de juliol. La primera estarà centrada exclusivament en les sis comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran, on se celebrarien les proves; la segona implicarà el Berguedà, el Ripollès i el Solsonès, que no acolliran competicions però es veurien afectades pel certamen. El disseny final és fruit dels equilibris entre ERC i Junts: els republicans apostaven perquè la consulta fos només a l'Alt Pirineu i a l'Aran mentre que l'altre partit del Govern volia implicar les altres tres zones del país.

La signatura del decret arriba en un moment d'incertesa sobre la candidatura per la negativa de l'Aragó, comunitat liderada per Javier Lambán, a sumar-se a l'acord tècnic validat pel Comitè Olímpic Espanyol (COE) la setmana passada. De fet, el COE i la Generalitat van validar divendres l'entesa en una reunió a Madrid. De la trobada en va sortir un comunicat conjunt que instava Lambán a sumar-se al pacte de repartiment de seus.

Al marge dels Jocs, el PSC ha avançat avui que el primer secretari dels socialistes i el cap de l'oposició al Parlament, Salvador Illa, iniciarà aquest dimarts una ronda de contactes amb agents econòmics i socials del país per enfocar una resposta a les conseqüències de la guerra a Ucraïna, després que divendres el seu partit plantegés un pla d'actuació al president de la Generalitat. Illa es reunirà amb els màxims responsables d'UGT (Camil Ros) i CCOO (Javier Pacheco), així com amb representants de Foment del Treball, Pimec i la Taula d'Entitats del Tercer Sector de Catalunya. El pla presentat pel PSC proposa ajudes per valor de 2.000 milions d'euros per atendre la situació compromesa d'empreses, autònoms i famílies vulnerables davant l'augment del preu de l'energia.