Sànchez, sobre el relleu a Junts: «En alguns lideratges ens sobra vanitat i ens falta lleialtat de grup»

L'encara secretari general de la formació, que afirma que l'únic "referent indiscutit" al partit és Puigdemont, apunta que el cas judicial de Laura Borràs no pot comprometre la continuïtat al Govern

Jordi Sànchez, durant el consell nacional de Junts de dissabte a Alcarràs.
Jordi Sànchez, durant el consell nacional de Junts de dissabte a Alcarràs. | Junts
04 d'abril del 2022
Actualitzat a les 12:50h
Missatge diàfan de Jordi Sànchez sobre com s'ha de vertebrar el futur orgànic de Junts en el congrés del mes de juny. Sànchez, que aquest dissabte va anunciar la seva renúncia a continuar a la secretaria general del partit després de la cita congressual a la Catalunya Nord, ha demanat una llista única per aglutinar les diferents sensibilitats de la formació i ha insistit a reclamar generositat als aspirants. "En alguns lideratges ens sobra vanitat i ens falta lleialtat de grup", ha afirmat en una entrevista a Els matins de TV3. Per bé que els màxims aspirants a ocupar llocs de responsabilitat a la formació són Laura Borràs i Jordi Turull, Sànchez ha evitat citar noms: "No parlo per ningú en concret". "S’ha de supeditar l’interès grupal del partit a l’interès individual. L’important no és quina posició ocupes al partit", ha recalcat el secretari general.

Sànchez ha demanat al conjunt de l'independentisme i també als dirigents de la seva formació que els discursos estiguin compassats amb els fets. "Els fets han d’acompanyar les paraules", ha raonat el secretari general de Junts, que ha insistit en la necessitat d'actuar de forma coherent per no "trencar" la confiança amb el ciutadà. "O som prou madurs per fer que els fets acompanyin les paraules o les paraules soles serviran per la literatura, per la filosofia i per la reflexió, però no per a l’acció política", ha reblat Sánchez, que aquest dilluns al matí ha topat amb la distància exhibida per Quim Torra, expresident de la Generalitat, i Josep Costa, exvicepresident del Parlament. Torra ha explicat a SER Catalunya que mai ha tingut una "relació d'empatia" amb el dirigent de Junts i Costa ha celebrat a Twitter com una "bona notícia" que Sànchez deixi pas. Sànchez ha respost a l'expresident que "sap per què Quim Torra no va ser president de l'ANC" quan li va oferir, sense documentar més detalls, en una mostra de les relacions fredes entre tots dos.

Tant Torra com Costa són veus pròximes a Borràs. I sobre l'acció de la presidenta del Parlament, Sànchez ha argumentat, per exemple, que no es va gestionar bé el cas de la inhabilitació del diputat de la CUP Pau Juvillà. Al focus de la polèmica del cas Juvillà hi havia Borràs, que ara també figura en les travesses per assumir noves funcions al partit. "Ningú pot estar content de com vam resoldre el cas Juvillà", ha afegit Sánchez en l'entrevista televisiva, també sense citar noms.

L'encara secretari general de Junts, però, no ha esquivat la valoració del cas judicial que amenaça la presidenta de la cambra catalana, que gira a l'entorn del presumpte fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes. Sànchez ha recordat que la causa respon a una "persecució sobredimensionada" i que no tindria sentit aplicar l'article 25.4 del reglament del Parlament, que fixa apartar un càrrec electe quan s'obre judici oral si es tracta d'una investigació per corrupció.

La decisió que prenguin ERC i la CUP sobre Borràs pot tornar a tensar la majoria independentista. Tanmateix, el dirigent de Junts ha apuntat que el cas Borràs no pot comprometre el futur del Govern: "També dic que un Govern és molt més important que una situació de polèmica o tensió". "Soc dels que crec que continuar o no en el Govern ha d’estar objectada en raons polítiques", ha argumentat sobre aquest eventual escenari de discrepància. Per Sànchez, doncs, Junts no ha de sortir de l'executiu encara que ERC declinés exercir la protecció parlamentària de Borràs davant un eventual judici de la presidenta.

L'acord del Parlament i les "mentides" sobre el castellà
Sànchez s'ha referit també a la tramitació de l'acord parlamentari per protegir la immersió, substanciat en la reforma de la llei de política lingüística, que situa el català com a llengua vehicular i el castellà com a llengua d'"aprenentatge". Junts, que havia treballat l'acord, es va despenjar del pacte parlamentari amb ERC, el PSC i els comunsdesprés del soroll a les xarxes socials i la protesta d'entitats del món civil. "No s’ha fet tot bé", ha admès Sànchez, que ha demanat "reorientar" l'entesa sempre que es mantingui el "consens polític" i s'ampliï el "consens social". Ara bé, el secretari general de Junts ha assegurat que és "mentida" que la reforma de la llei permeti que el castellà sigui llengua vehicular a l'escola, afirmació que pretenia rebatre el soroll de tribunes mediàtiques.

En relació al futur de Carles Puigdemont a Junts, Sànchez ha apuntat que té "perfectament prefigurat" quina serà la seva funció, però ha demanat que sigui l'expresident qui la comuniqui. "Té la decisió molt madura. El desig de tota la gent és que el president Puigdemont ocupi la responsabilitat que ocupa", ha reflexionat Sànchez, que ha definit Puigdemont com l'únic "referent indiscutit" a Junts, ha revelat que era la persona de Junts que sabia abans de l'anunci de dissabte el pas al costat que faria. El secretari general no ho va comunicar prèviament a cap altre càrrec orgànic ni dirigent de la formació.