El PP enceta l'era Feijóo amb l'afirmació que «la sobirania no es negocia amb ningú»

El nou líder de la dreta proclama que ha vingut a fer una política "adulta" i adverteix que no es confongui la seva moderació amb "tebiesa"

Feijóo després de la seva elecció com a líder del PP
Feijóo després de la seva elecció com a líder del PP | PP
02 d'abril del 2022
Amb un 98,35% dels vots dels compromissaris en el congrés de Sevilla, Alberto Núñez Feijóo ha aconseguit l'entronització que buscava en el seu camí cap al cim del PP. "Estem aquí per continuar la història d'èxit del nostre país", ha dit, subratllant la "fiabilitat, maduresa i sentit d'Estat" de l'alternativa que representa el PP.  En un senyal que pot ser el seu estil de fer oposició, Feijóo ha assegurat que "sortim a guanyar, no a esperar que els socis de l'actual govern de coalició perdin". Ha anunciat l'arribada d'un nou estil de política "adulta", en què predominarà una forma de fer oposició basada en "l'enteniment".   

En el seu primer discurs com a nou president del PP, ha evitat massa afirmacions ideològiques. Però sí que ha proclamat amb èmfasi: "No som independentistes ni condescendents amb l'independentisme, som un partit autonomista, som el partit de la nació espanyola". Sense entrar a fons en la política catalana, sí que ha refermat que "la nostra sobirania no es negocia amb ningú". 

Ha remarcat el component europeista de la formació conservadora, favorable a la "igualtat, sense demagògia". "Tenim ganes de guanyar perquè estem convençuts que ho podem fer millor". Però ha dit també que no tenen "ansietat" i que garanteix el suport al govern "per cessar els ministres que fan oposició, abaixar els impostos assegurar" i també per impedir que Pedro Sánchez depengui "dels que volen fracturar" Espanya. Retòricament, el líder gallec ha promès suport al govern per deixar d'ajornar les mesures que urgeixen per afrontar la crisi.   

Ha reiterat que ell no ha vingut a "insultar el president del govern sinó a derrotar-lo", però ha reclamat a Pedro Sánchez que "no insulti la intel·ligència" dels ciutadans. Ha assegurat que el PP és sobretot "un partit de govern", no una força contestatària o afecta el "destruïm-ho tot". Ha repetit en diverses ocasions que si s'ha decidit a fer el salt a Madrid ha estat per defensar una política "seriosa". 

En el seu primer discurs com a president del partit, Feijóo ha retut homenatge al poble ucraïnès, que ha estat motiu d'homenatge en la sessió final del congrés. S'ha confessat en estat d'alerta per la situació a Ucraïna i a Europa i ha assegurat que "la llibertat i la democràcia no es defensen soles". Però ha afirmat que molts dels problemes que es pateixen tenen la seva arrel a l'estat espanyol. "Espanya es mereix més", ha proclamat.

També ha advertit Sánchez que ningú s'equivoqui ni confongui la moderació que ha anunciat amb la "tebiesa". I ha deixat clar que no deixaran de fer oposició. "No serem el PP que volen els altres partits", ha advertit. Sí que ha anunciat que la seva oposició es basarà en les propostes perquè ells "saben governar", el que els diferencia dels altres partits.

En clau interna, el ja president del PP ha esmentat José María Aznar i Mariano Rajoy com a "referències i ajudes imprescindibles". El nou president de la formació no ha deixat res a l'atzar i administra bé les cites i els gestos.