Educació demana «respecte institucional» als sindicats i referma la voluntat de revertir les retallades

La directora general Dolors Collell assegura que la recuperació d'hores lectives a primària no es pot avançar al curs vinent per raons tècniques i pressupostàries

La directora general de Professorat, Dolors Collell, aquest matí
La directora general de Professorat, Dolors Collell, aquest matí | ND
31 de març del 2022
Actualitzat a la 13:51h
El Departament d'Educació ha demanat "respecte institucional" als sindicats i que reconeguin la "legitimitat" del Govern per prendre decisions en matèria de política educativa. La directora general de Professorat, Dolors Collell, ho ha dit aquest migdia en una atenció als mitjans a la conselleria, just l'endemà de la darrera jornada de vaga convocada pels sindicats d'educació i també després que les organitzacions s'hagin negat a seure a la taula de negociació. Els representants dels treballadors han rebutjat la darrera proposta feta pel Departament en considerar que "no s'ajusta en temps i forma" i denuncien que el conseller, Josep Gonzàlez Cambray, vol "manipular" l'opinió pública.

Des del Departament apunten que en les darreres trobades s'ha aconseguit crear un "bon clima". Collell ha ratificat la voluntat d'arribar a acords i ha demanat que els sindicats tornin a a la taula de negociació. En aquest sentit, ha refermat el compromís del Govern de revertir les retallades, però ha recordat també que no es pot fer "tot alhora i al mateix temps". Així, Collell ha dit que hi ha hagut intercanvi de documents amb els sindicats, i que les propostes del Departament "voregen els 500 milions d'euros". "Hi ha hagut avenços importants", ha dit la directora general. 

Pel que fa a la darrera proposta de recuperar les hores lectives a primària per al curs 2023/2024, Collell ha dit no es pot avançar al curs vinent per qüestions tècniques i perquè no s'inclou en el pressupostos. La proposta es traduiria en la reducció d'una hora lectiva per als mestres que imparteixen educació infantil i primària des de l'1 de setembre del 2023. El cost econòmic anual seria de 67.126.672 euros. Per al mateix curs proposava reduir les ràtios de P3 i P4 a 20 alumnes, amb la incorporació de 382 dotacions i un cost econòmic de 17.543.140 euros.

Ara com ara no hi ha noves dates sobre la taula per reunir la mesa negociadora, però des d'Educació asseguren que han fet passos per apropar-se a les demandes dels sindicats i demanen, també, que els treballadors "s'acostin" per mirar d'arribar a un acord. Collell ha assegurat que manté la confiança per poder trobar solucions i ha insistit que el compromís del Govern es ferm a l'hora de revertir les retallades que s'han fet els darrers anys.