El país més fumador d'Europa i la sorprenent dada de Catalunya

Bulgària lidera el rànquing dels 27 estats membres de la Unió Europea mentre que Espanya se situa en novena posició

Una dona fumant en una terrassa d'un bar de Barcelona.
Una dona fumant en una terrassa d'un bar de Barcelona. | Josep Lluís Escudero
23 de setembre del 2022
Actualitzat a les 16:37h
El Departament de Salut està preparant una llei que declararà espais lliures del fum del tabac, i, per tant, no s'hi podrà fumar, espais públics com les entrades d'escoles, les parades d'autobús o les terrasses d'establiments. Així ho ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a Els Matins de TV3.

La realitat és que Europa està intentant reduir la presència del tabac. Dinamarca va ser notícia fa uns mesos amb una decisió innovadora al continent europeu: prohibir la venda de tabac als nascuts a partir de 2010. L'Organització Mundial de la Salut va aplaudir aquest gest, i esperava poder treballar conjuntament per crear "generacions lliures de tabac". Però realment els danesos són el país d'Europa en què es consumeix més tabac?

Les dades de la Unió Europa demostren que no és així. Segons un informe de l'Eurostat publicat a finals del 2021, Bulgària es troba en la primera posició del rànquing, amb el 28,7% de ciutadans que reconeixen ser fumadors diaris. Els cinc primers llocs els tanquen Grècia (23,6%), Letònia (22,1%), Alemanya (21,9%) i Croàcia (21,8%).

Per la seva banda, Espanya -on està sobre la taula una modificació de la llei del tabac- es troba en la novena posició dels 27 estats membres, amb el 19,7% de fumadors diaris, una mica per sobre de la mitjana de la Unió Europea, que se situa en el 18,4%. Pel que fa al cas de Dinamarca, país que ha imposat la mesura precursora al vell continent, s'ubica en les últimes posicions, amb un 11,7% de ciutadans fumadors.

El govern danès s'ha inspirat enNova Zelanda, que a finals de l'any passat va presentar un pla innovador per acabar progressivament amb el consum de tabac. El govern del país oceànic prohibeix als menors de 14 anys comprar tabac de per vida, norma que s'emmarca en la lluita contra el fum que el país neozelandès duu a terme des del 2011. "Volem assegurar-nos que les persones joves mai comencin a fumar", va assegurar el ministeri de Sanitat neozelandès.

La sorprenent dada de Catalunya
Malgrat que no consten dades de fumadors diaris a Catalunya, un altre estudi de l'Idescat a partir de dades del ministeri de Salut demostra que el país no es queda enrere en el tabaquisme. L'enquesta de salut de Catalunya del passat 2021 reflecteix que el 20,2% dels catalans majors de 15 anys actualment fumen cada dia. Una dada que és superior en cinc dècimes a l'espanyola i gairebé dos punts per sobre de la mitjana de la Unió Europea.

Per altra banda, però, la xifra evoluciona a la baixa, és a dir, cada dia menys catalans són fumadors habituals. El primer any que es va fer l'enquesta, el 1990, el 33,7% dels catalans fumava cada dia, el 2010 i el 2011 la mateixa dada era del 29,5% i ara ja se situa en aquest 20,2%, que implica un descens de més de 13 punts en els últims trenta anys.