Junts trenca l'acord amb el PSC i Enric Hernàndez no dirigirà la xarxa de mitjans audiovisuals locals

Els socialistes es queden sense la majoria per fer l'exdirector d'El Periódico conseller delegat de la XAL i s'acorda que Marc Melillas ho sigui fins a les municipals

El periodista Enric Hernàndez
El periodista Enric Hernàndez | ACN
NacióDigital
28 de març del 2022
Actualitzat a les 20:41h
El PSC ha cedit davant de Junts i finalment no imposarà Enric Hernàndez com a conseller delegat de la XAL, la xarxa de ràdios i televisions locals que controla la Diputació de Barcelona, administració que governen els dos partits. D'acord amb el pacte que mantenen, el PSC va proposar l'exdirector d'El Periódico com a conseller delegat i Junts a la Diputació ho va acceptar i així va ser comunicat a la cúpula del partit fa unes setmanes. La publicació a NacióDigital de la notícia de l'acord per nomenar Hernàndez el pròxim 31 de març va desfermar turbulències internes a la formació que lideren Carles Puigdemont i Jordi Sànchez. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i altres dirigents de pes que no en sabien res van traslladar a Sànchez i al grup de la Diputació, que comanda Neus Munté, el desacord. El motiu és la mala relació del periodista, que després d'El Periódico va passar per TVE, amb el sobiranisme, accentuada després dels atemptats del 17-A. El malestar amb la possibilitat de promoure Hernàndez al càrrec es va fer públic a les xarxes.

Així, fa uns dies Junts va informar d'un canvi de posició i va explicar als seus socis del PSC que no votarien Hernàndez malgrat el que estava inicialment acordat. Ni ERC ni la resta de forces polítiques estaven disposats a fer-ho si no ho feia Junts. La manca de suports -cal majoria absoluta i el PSC té 16 dels 51 diputats- ha fet desistir els socialistes malgrat que fins fa poc confiaven que els seus socis respectessin l'acord i el repartiment de papers. A la XAL, el PSC proposa el conseller delegat i Junts el gerent, que és Antoni Molons, que va ser alt càrrec a Presidència de la Generalitat i està processat per la publicitat institucional de l'1-O.

Per ser conseller delegat, Hernàndez hauria de ser membre del consell d'administració. Aquest s'havia de votar al ple del dia 31 conjunt entre el consell de la XAL i la Diputació però aquest dilluns s'ha fet públic i no hi constava. El fins ara conseller delegat de la XAL, Lluís Garriga, ha dimitit perquè és conseller de la CCMA a proposta del PSC. Feia dies que Hernàndez es reunia amb diferents càrrecs directius de la XAL per preparar la seva arribada, però el canvi de posició de Junts ha acabat frustrant el nomenament. Un moviments que els socialistes equiparen al que va passar la setmana passada amb el pacte pel català a l'escola i que arriben just després que la direcció de Junts hagi desautoritzat unes declaracions de la consellera Lourdes Ciuró a NacióDigital sobre els pactes amb el PSC. 

El futur de la XAL
I ara, què? El càrrec de conseller delegat de la XAL l'assumirà l'actual cap d'estratègia, el periodista Marc Melillas, vinculat als mitjans de la Diputació des de 1999. Se'l nomenarà membre del consell d'administració i després conseller delegat amb les atribucions inherents al càrrec. El govern de la Diputació té en compte, però, que queda poc més d'un any per les eleccions municipals, que també marquen la fi del seu mandat. El nomenament de Melillas era esperat per la plantilla de la XAL, formada per 175 persones i amb una aportació de l'ens local de 25 milions. Esperen que prioritzi els criteris professionals i aprofundeixi en la col·laboració amb la CCMA en assumptes com la plataforma digital de continguts en català.