El jutge rebutja que la Generalitat acusi en el cas del 3% perquè Junts és «hereu» de Convergència

Santiago Pedraz diu que els serveis jurídics del Govern no han acreditat que l'administració catalana sigui part perjudicada en la causa

Pere Aragonès, en la reunió de Govern d'aquest cap de setmana
Pere Aragonès, en la reunió de Govern d'aquest cap de setmana | Govern
28 de març del 2022
Actualitzat a les 16:05h
El jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, ha rebutjat aquest dilluns que la Generalitat es personi com a acusació particular en la peça separada del cas del 3% en què s'investiga el possible finançament irregular de Convergència a través de la productora audiovisual Triacom. La petició de personar-se l'havia fet el propi president de la Generalitat, Pere Aragonès, la setmana passada.

Segons consta en la providència del jutge, de només un paràgraf, els advocats de l'administració no han acreditat la seva condició de part "perjudicada" ni han aportat dades en aquesta línia. A més, tal com argumentava la Fiscalia i accepta Pedraz, a la Generalitat hi ha "membres del partit polític directament hereu", en referència a Junts, "dels partits polítics investigats a la causa", és a dir, CDC. Ho podeu llegir al final de la notícia.

Va ser el propi Aragonès qui va ordenar als serveis jurídics de la Generalitat personar-se com a acusació en aquesta causa relacionada amb el 3%. La sol·licitud rebutjada pel jutge demanava personar-se perquè la investigació afecta els interessos de l'administració catalana i els fets podrien constituir un delicte de frau a l'administració, malversació, tràfic d'influències o suborn, amb perjudici per la Generalitat i per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

La investigació va arrencar després de detectar-se un moviment de presumptes factures falses relacionat amb contractes de Triacom per a programes a TV3. El dirigent de la productora i exdirector gerent de la cadena pública Oriol Carbó està investigat en la causa, per la qual va declarar el 2019 davant l'Audiència Nacional.

Carbó va ser citat a declarar després que l'empresari Joan Manuel Parra, responsable d'Hispart, reconegués que Convergència suposadament va utilitzar un sistema de facturació falsa a través d'una productora de programes de TV3 per finançar actes de la campanya electoral de 2010, en les quals Artur Mas optava per primera vegada a la Presidència de la Generalitat.

A finals de 2021, els Mossos i la Guàrdia Civil van personar-se a TV3 per buscar una sèrie de documents sobre el 3% per ordre del jutge. També van presentar-se al Departament de Presidència, a la productora Triacom i a una assessoria legal, i també van demanar documentació a Mediapro. La informació feia referència a contractes subscrits entre 2008 i 2016 amb l'empresa Triacom. 

Mesos després, eldiario.es va revelar que Triacom va fer pagaments a empreses de David Madí, mà dreta d'Artur Mas. La productora hauria pagat 420.000 euros del 2011 al 2013 a empreses vinculades a Madí. Triacom va facturar 31,3 milions d'euros de TV3 entre 2008 i 2016, amb programes com ara El Gran Dictat i Fish & Xips. Segons la investigació judicial encarregada als Mossos i a la Guàrdia Civil, la productora va facturar els programes amb un sobrepreu del 50% perquè en realitat els realitzava Mediapro, propietària en un 10% de l'empresa.

La investigació policial sosté que la diferència es dedicava sobretot a pagar factures falses que encobrien altres activitats, com ara despeses electorals de la campanya de CDC del 2010 o pagaments relacionats amb la trama del 3% a Lleida que van costar la dimissió del president de la Diputació, el convergent Joan Reñé.
 

El jutge rebutja que la Generalitat acusi en el cas del 3% by edicio naciodigital on Scribd