10 plans per gaudir de la Costa Brava i el Pirineu de Girona aquesta primavera

Les comarques gironines tenen una gran diversitat de paisatges i una oferta d'activitats infinita: ciclisme en família, bateig astronòmic, vies ferrades, volcans des d'un globus o resseguir els rastres dels pirates, entre altres

La Costa Brava i el Pirineu de Girona tenen una gran diversitat de paisatges
La Costa Brava i el Pirineu de Girona tenen una gran diversitat de paisatges | Adrià Costa
28 d'abril del 2022
Actualitzat el 27 de juny del 2023 a les 14:52h
Costa Brava o Pirineu de Girona? Una dicotomia impossible amb una fàcil solució: tot a la vegada! Les comarques gironines són un territori excepcional, ja que a pocs quilòmetres de distància hi ha cims que freguen els 3.000 metres d'altitud –ben nevats encara a la primavera- així com cales, platges i alguns dels racons de costa més singulars del país.

La Costa Brava i el Pirineu de Girona és molt més que una dicotomia. És una gran diversitat de paisatges: el Cap de Creus, l'Empordanet-Baix Ter i la Costa Brava al litoral; massissos com Ardenya-Cadiretes, les Salines-Albera, les Gavarres i Rocacorba; planes prelitorals com les de l'Empordà, Girona i la Selva així com els Aspres i el Terraprim; zones molt singulars com l'estany de Banyoles i els volcans de la Garrotxa; territoris de mitja muntanya com el Baix Ripollès i l'Alta Garrotxa; i també zones plenament pirinenques: Vall de Camprodon, Vall de Ribes i la plana cerdana.

Aquesta diversitat territorial i paisatgística permet disposar d'una oferta de turisme actiu amplíssima i per a totes les edats i públics. Una infinitat d'activitats de senderisme, cicloturisme, multiaventura i ecoturisme que es poden consultar a un sol clic al web natura.costabrava.org.

 
Per posar-vos-ho més fàcil, des de NacióDigital us hem seleccionat 10 activitats per gaudir de la Costa Brava i el Pirineu de Girona aquesta primavera. Comencem?

 
 

1. Via verda en família d'Olot a Girona


La via verda entre Olot i Girona, resseguint el traçat de l'antic carrilet, és una de les més populars de Catalunya. La proposta preveu cobrir els 57 quilòmetres que separen les dues ciutats amb dues etapes. És un recorregut ideal per a famílies amb criatures a partir de cinc anys, ja que el traçat és fàcil i, majoritàriament, en baixada. L'allotjament –dormir i esmorzar- és en hotels o masies tranquil·les i encantadores. A més, es pot visitar Girona en acabar la via verda amb atractius imprescindibles com la catedral, el Barri Jueu, la muralla o els banys àrabs, entre altres. 
 
Foto: Adrià Costa

 Tipus d'activitat: cicloturisme
 On? Olot i les Planes d’Hostoles (Garrotxa) | Girona (Gironès)
 Preu: entre 125 i 136 euros/persona
 Organitza: Cicloturisme Tours
 Tota la informació a natura.costabrava.org

 

2. Bateig astronòmic a Albanyà: el millor cel de l'Empordà


Els batejos astronòmics nocturns són una experiència sensorial única i l'Observatori d'Albanyà els posen a l'abast de tothom. Els participants a l'activitat gaudiran d'un recorregut audiovisual pel firmament adaptat a les circumstàncies meteorològiques, per tal que l'activitat sigui el màxim d'enriquidora. L'objectiu de l'experiència, que compta amb música de Pep Sala composta especialment, és poder descobrir els secrets d’aquest cel tan pur –l'únic International Dark Sky Park de l’Estat-, en totes èpoques de l'any. Per a les nits fredes de primavera, es recomana l'ús de guants, roba d'abrigar i calçat còmode.
 
Foto: Arxiu PTCBG

 Tipus d'activitat: multiaventura
 On? Albanyà (Alt Empordà)
 Preu: 18 euros (adults) i 10 euros (infants)
 Organitza: Observatori Astronòmic Albanyà
 Tota la informació a natura.costabrava.org

 

3. Senderisme entre volcans i boscos de la Garrotxa


Una proposta d'un cap de setmana de senderisme en un patrimoni únic a la península Ibèrica: la zona volcànica de la Garrotxa. L'experiència inclou dues nits en habitació doble a l'Hotel Restaurant Cal Sastre de Santa Pau, esmorzar, sopar, menú degustació, un pícnic i un mapa amb totes les rutes. En aquest sentit, es pot conèixer tot caminant volcans com Santa Margarida i el Croscat, el nucli medieval de Santa Pau o la Fageda d'en Jordà, bosc que va inspirar el poeta Joan Maragall, entre altres.
 
Foto: Itinerànnia

 Tipus activitat: ecoturismesenderisme
 On? Santa Pau (Garrotxa)
 Preu: 170 euros / persona
 Organitza: Hotel Restaurant Cal Sastre
 Tota la informació a natura.costabrava.org

 

4. Rere els passos dels pirates de la Costa Brava


Les llegendes de pirates no només existeixen al mar Carib. Des del segle XII fins al segle XVIII, la Costa Brava va patir constantment atacs de naus pirates i corsàries. I les torres de guaita, construïdes prop de la costa, servien per vigilar l’arribada d’alguna nau a l’horitzó i avisar la gent dels pobles o masies per mitjà de missatgers i senyals. Aquesta ruta de senderisme guiada portarà els participants, de torre a torre, per conèixer la història dels pirates de Calella de Palafrugell i dels seus pobles veïns.
 
Foto: Albert Duch

 Tipus d'activitat: ecoturisme | senderisme
 On? Calella de Palafrugell (Baix Empordà)
 Preu: 10 euros per persona (adults) i 6 euros per infants de 6 a 14 anys
 Organitza: Trek and Ride
 Tota la informació a natura.costabrava.org

 

5. L'espectacular via ferrada de Ribes de Freser


Ribes de Freser és una de les poblacions més turístiques del Ripollès. Tanmateix, no és tan habitual veure-la de les altures gràcies a una espectacular via ferrada. Es tracta d'un itinerari de descoberta que permet arribar amb seguretat a zones de difícil tot ascendint al granòfir de Ribes, d’origen volcànic i únic a Catalunya. La via ferrada, traçat a la paret de la roca, permet a l’usuari autoassegurar-se a un sistema de protecció (cable de línia de vida) contra les caigudes, mitjançant un absorbidor d’energia, mosquetons, talabard i casc. Disposa d’elements d’ajuda a la progressió com esglaons així com preses de mà o de peu.
 
Foto: Albert Duch

 Tipus d'activitat: multiaventura
 On? Ribes de Freser (Ripollès)
 Preu: A partir de 40 euros / persona
 Organitza: Guies Nord Sud
 Tota la informació a natura.costabrava.org

 

6. Ruta guiada en burricleta: Pals medieval i tast entre vinyes


Una ruta feta i pensada per aquells que volen viure una experiència a un altre ritme, sense pressa. Per gaudir de la bellesa en tots els sentits, es pedala pels bonics paisatges de l’Empordanet i inclou la degustació d'un vi de la terra, des del cor. La ruta comença a Gualta i es cobreix amb burricleta, la bicicleta rural elèctrica que no cansa. Es passa per Pals, un dels pobles medievals més bonics de Catalunya, i arriba fins a la vinya del Mas Geli, un paratge únic on els participants podran conèixer el projecte i degustar quatre vins, maridats amb formatges i embotits.
 
Foto: Jase Wilson

 Tipus activitat: cicloturisme
 On? Gualta i Pals (Baix Empordà)
 Preu: 47 euros per persona
 Mínim 10 persones.
 Organitza: Ocitània
 Tota la informació a natura.costabrava.org

 

7. Plantes que curen al Camí de Ronda


Quines plantes poden ajudar a millorar la respiració? I a alleugerir els constipats, la tos o eliminar els virus? Com identificar-les? Aquesta proposta consisteix en una excursió en un tram del Camí de Ronda de la Costa Brava –Palafrugell, Tossa de Mar, Palamós o Cadaqués- on s'expliquen els coneixements ancestrals dels herbolaris de la Costa Brava i el coneixement mèdic popular. També a identificar les plantes, com i quan recol·lectar-les i com preparar-les perquè els seus principis actius tinguin eficàcia en l’organisme. A més, durant el recorregut de 3 hores, s’ensenyarà a preparar i es degustaran diferents infusions, elixirs i licors medicinals.
 
Foto: Daniel Punseti

 Tipus d'activitat: senderisme
 On?  Tossa de Mar (Selva) | Palafrugell i Palamós (Baix Empordà) | Cadaqués (Alt Empordà)
 Preu: 38 euros / persona
 Organitza: Camí de Ronda
 Tota la informació a natura.costabrava.org

 

8. A cavall pels rius de l'Empordà


Fer una passejada a cavall és una activitat espectacular. Però poder-ho fer per un riu li afegeix un punt d'emoció. Es tracta de la proposta River Adventure Ride pensada tant per a principiants com per a genets experimentats. Una ruta pels paratges i els rius de l'Empordà on els cavalls, ben ensenyats i segurs, poden jugar amb l'aigua i refrescar-se. Per fer-la, és imprescindible portar calçat robust i pantalons llargs.
 
Foto: Arxiu PTCBG

 Tipus d'activitat: multiaventura
 On? Terradelles (Alt Empordà)
 Preu: 50 euros per persona
 Grups de fins a 10 persones
 Organitza: Panorama-Trails
 Tota la informació a natura.costabrava.org

 

9. La Garrotxa en globus i Vall de Núria en cremallera


Una proposta que mostra la diversitat de paisatges i d'activitats de les comarques gironines. Inclou contemplar des de l'aire el Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa amb l'empresa Vol de Coloms. El viatge d'una hora i mitja en globus aerostàtic inclou gaudir de la quarantena de volcans tot acompanyat amb coca de llardons i cava rosat. Un cop a terra, els aventurers seran recollits amb 4x4 per fer un bon esmorzar de pagès amb pa amb tomàquet i embotit, fesols de Santa Pau amb botifarra, postres de la Cooperativa la Fageda, vi, ratafia.

L'activitat continua al Ripollès. Des de Ribes de Freser s'agafa l'històric cremallera per pujar fins al santuari de Núria, un autèntic paradís natural, espiritual i d'aventura a 2.000 metres d'altitud. L'activitat inclou sopar i dormir a l'Hotel Vall de Núria. Després d'esmorzar, es pot fer una excursió per l'entorn –caminant o amb raquetes de neu aprofitant alguna nevada de primavera- o bé fer una passejada amb barca pel llac. Després de dinar, tornada a Ribes amb el cremallera, i visita al Monestir de Santa Maria de Ripoll, clau en l'origen de la nació catalana. El monestir, fundat per Guifré el Pelós l’any 879, inclou una portalada del segle XII considerada un dels monuments romànics més importants del món.
 
Foto: Arxiu PTCBG

 Tipus d'activitat: multiaventura
 On? Santa Pau (Garrotxa) | Ribes de Freser, Queralbs i Ripoll (Ripollès)
 Organitza: Vol de Coloms
 Tota la informació a natura.costabrava.org

 

10. Descobrir amb caiac les ruïnes d'Empúries


Les ruïnes d'Empúries són un dels elements patrimonials més singulars del país. Poder-hi arribar per mar és una manera d'emular els comerciants grecs que arribaven a la Costa Brava. En aquest cas, l'activitat consisteix en una ruta en caiac des de l'Escala fins a la zona de les ruïnes gregues i romanes. Una ruta plena de sensacions acompanyats per un professional que mostrarà els secrets de la navegació, la cultura i la natura.
 
Foto: Àlex Gostelli

 Tipus d'activitat: multiaventura
 On? L'Escala (Alt Empordà)
 Preu: a partir de 30 euros/persones (condicions especials per a infants de 4 a 8 anys)
 Grups de mínim 4 persones i màxim 6
 Organitza: Club Nàutic l’Escala
 Tota la informació a natura.costabrava.org