«CODA» assalta uns Oscars carregats de polèmica

Jessica Chastain i Will Smith s'enduen els principals premis interpretatius, en una cerimònia on "The Power of the Dog" només obté un guardó

Will Smith agredeix en directe l'humorista Chris Rock
Will Smith agredeix en directe l'humorista Chris Rock | NBC
28 de març del 2022
Actualitzat a les 21:31h

Ariana DeBose, guanyadora a l'Oscar a Actriu de Repartiment Foto: Europa Press


Surrealista cerimònia dels Oscars. Una muntanya russa d'emocions que s'ha vist enfosquida per una lamentable agressió de Will Smith contra l'humorista Chris Rock -un Smith que ha guanyat el premi a Millor Actor i ha justificat la seva violenta acció- i per l'assalt de CODA, en una edició on la favorita era The Power of the Dog, que només ha recollit el premi a Millor Direcció. L'Acadèmia del Cinema de Hollywood premia l'obra sobre una família de sords amb Millor Actor Secundari i Millor Guió per davant d'altres obres com West Side Story (1), Dune (6) o Belfast (1).

Dune ha estat el film que s'ha endut més guardons en la 85a edició, tots en les categories tècniques, en una gala celebrada al Dolby Theatre de Los Angeles. Un format irregular ha deixat de banda estils televisius anteriors, per presentar una cerimònia plena de sorpreses, famosos, moments musicals i molts anuncis. Ni Javier Bardem ni Penélope Cruz s'han endut cap guardó. Dels quatre espanyols nominats només se l'ha endut Alberto Mielgo, pel seu curtmetratge d'animació.
 Ariana DeBose ha aconseguit el guardó a Millor Actriu de Repartiment per West Side Story, sent la primera intèrpret obertament LGTBIQ+ que aconsegueix un guardó. "Soc una afroamericana obertament queer. Moltíssimes gràcies", ha agraït l'actriu. Un dels moments més emocionants de la gala ha estat el guardó a Troy Kotsur per CODA, com a Millor Actor de Repartiment. És el segon intèrpret sord que s'endú un Oscar i tota la platea del Dolby Theatre de Los Angeles ha aplaudit amb el llenguatge de signes.
  Una de les categories més disputades d'enguany ha estat la Millor Pel·lícula Internacional. Encara que la competència era molt dura, se l'ha endut Drive My Car de Ryûsuke Hamaguchi (també nominada a Millor Pel·lícula), en una adaptació d'una de les obres de Haruki Murakami. És el quart guardó d'aquesta categoria que s'endú el Japó, en una de les seves millors pel·lícules contemporànies.

El film de Disney Encanto, un homenatge impressionant a Colòmbia, ha guanyat el guardó a Millor Pel·lícula d'Animació. El premi l'han presentat tres de les actrius que interpreten les princeses de Disney en les versions en carn i ossos, Naomi Scott, Lily James i Halle Bailey (afroamericana que serà la Sireneta). Anteriorment, Sebastian Yatra ha interpretat la primera cançó en castellà a la història dels Oscars, del film guardonat: Dos Oruguitas.

Un dels moments més esperats pels fanàtics del cinema ha estat el guardó a Millor Moment Fan, un dels premis nous de l'Acadèmia de Hollywood per intentar obtenir més audiència en uns Oscars que cada any tenen més incidència entre el públic generalista. Ha guanyat l'escena del superheroi The Flash al film Justice League, de Zack Snyder. El mateix director ha aconseguit el nou premi de Pel·lícula Preferida pels Fans, amb The Army of the Dead.

 Amy Schumer ha regalat a l'audiència un monòleg secundari -després de la introducció de les tres protagonistes, Schumer, Wanda Sykes i Regina Hall- on ha emulat l'humorista britànic Ricky Gervais: bromes molt fortes contra els nominats, amb un record per als Globus d'Or. "Sabeu qui surt a l'In Memoriam? Els Globus d'Or".
 

Les tres presentadores: Amy Schumer, Wanda Sykes i Regina Hall Foto: Oscars


Alberto Mielgo, un dels quatre espanyols nominats als Oscars d'enguany, ha aconseguit el guardó pel seu curtmetratge El limpiaparabrisas. Ha estat atorgat abans de la retransmissió de la cerimònia, en una de les decisions més polèmiques de la història dels Oscars recents. És un dels 8 guardons que s'han entregat fora del directe, inclosos diversos tècnics, que la majoria s'ha endut Dune. Per a sorpresa de l'audiència, diversos premis atorgats en diferit han estat entregats als guardonats en directe, acompanyats de diversos gags que han despertat molt poques rialles.
 
Tots els guanyadors dels Oscar 2022
Millor pel·lícula
CODA

Millor director
Jane Campionper The Power of the Dog

Millor actor
Will Smith, per King Richard

Millor actriu
Jessica Chastain, per The Eyes of Tammy Faye

Millor actor de repartiment
Troy Kotsur per CODA

Millor actriu de repartiment
Ariana DeBose per West Side Story

Millor guió original
Belfast

Millor guió adaptat
CODA

Millor pel·lícula animada
Encanto

Millor pel·lícula de parla no anglesa
Drive My Car, de Ryûsusuke Hamaguchi

Millor fotografia
Dune

Millor disseny de producció
Dune

Millor vestuari
Cruella

Millor muntatge
Dune

Millors efectes visuals
Dune

Millor maquillatge i perruqueria
The Eyes of Tammy Faye

Millor so
Dune

Millor banda sonora
Dune

Millor cançó
No Time to Die, de Billie Eilish

Millor documental
Summer of Soul

Millor curtmetratge documental
The Queen of Basketball

Millor curtmetratge de ficció
The Long Goodbye

Millor curtmetratge animat
El limpiaparabrisas

Pel·lícula Preferida pel Públic
El amanecer de los muertos

Moment Preferit pel Públic
The Long Goodbye