Biden alerta que la guerra a Ucraïna s'allargarà i diu que Putin «no pot seguir al poder»

Els Estats Units matisen les paraules del seu president: "No busquem un canvi de règim a Rússia"

Joe Biden, reunit amb els ministres d'Exteriors i Defensa d'Ucraïna a Varsòvia
Joe Biden, reunit amb els ministres d'Exteriors i Defensa d'Ucraïna a Varsòvia | ACN
NacióDigital
27 de març del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 17:33h
El president dels Estats Units, Joe Biden, ha alertat que la guerra a Ucraïna "no es guanyarà en dies ni mesos", sinó que anirà per llarg. Ho ha dit aquest dissabte en un discurs públic a Varsòvia durant la visita que ha fet a Polònia.

Biden ha assegurat que la invasió d'Ucraïna és "un fracàs estratègic de Rússia" perquè no comptava amb la resistència dels ucraïnesos i ha vaticinat que les sancions d'Occident a l'economia russa la delmaran greument. "Ocupava l'onzena posició mundial abans d'aquesta invasió i aviat ni tan sols serà al top 20", ha augurat. En qüestió de dies, ha narrat, s'ha expulsat el Banc de Rússia del sistema internacional i s'ha aïllat l'economia russa. "I el culpable és Vladímir Putin. Punt", ha reblat.

Sobre el president rus també ha dit que "no pot seguir al poder" i l'ha advertit que els Estats Units tenen "l'obligació sagrada de defensar cada polzada de territori de l'OTAN" en cas que vulgui entrar o atacar a qualsevol país membre de l'organització. Biden ha assenyalat que l'OTAN "és una aliança defensiva" i "mai ha buscat la desaparició de Rússia". "El Kremlin vol retratar el creixement de l'OTAN com un projecte imperial que vol desestabilitzar Rússia. Res més lluny de la veritat", ha afirmat.

Posteriorment, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha volgut matisar les paraules de Biden. "Com vostès sabran, i com ens han sentit dir en diverses ocasions, no tenim una estratègia de canvi de règim a Rússia ni en cap altre lloc", ha assegurat Blinken aquest diumenge des de Jerusalem. "El que Biden va voler subratllar és que no es pot permetre que Putin llanci una guerra o participi en una agressió contra Ucraïna, ni contra ningú", ha precisat el principal diplomàtic nord-americà.