El Palau Robert presenta una programació per «projectar Catalunya al món»

El centre ofereix exposicions relacionades amb el context sociopolític català, com "Les llengües no moren, les maten", però també dirigides al públic jove, com "Nova pantalla. El videojoc a Catalunya"

Exposició “L’adeu a les Brigades Internacionals”, amb imatges inèdites captades per Henry Buckley. Arxiu
Exposició “L’adeu a les Brigades Internacionals”, amb imatges inèdites captades per Henry Buckley. Arxiu | Adrià Costa
25 de març del 2022
Actualitzat el 11 de setembre a les 9:03h
El Palau Robert, el centre d'exposicions de la Generalitat, ha presentat aquest divendres la seva programació pel primer semestre de 2022, sota el lema "projectem Catalunya al món i el món a Catalunya". Quan celebra vint-i-cinc anys com a centre expositiu i de difusió, el Palau revoluciona la seva proposta, amb l'objectiu de captar públic jove i esdevenir un referent cultural. Per això, fa una aposta decidida per l'audiovisual i l'optimització de tots els espais, especialment el jardí del recinte ubicat a la cruïlla de Diagonal amb Passeig de Gràcia. És la primera vegada que el centre exposa el seu catàleg d'activitats per la temporada.

El director general de Difusió, Ignasi Genovès, ha destacat el caràcter "multidisciplinari" del Palau Robert, el qual el fa "únic i peculiar". En aquesta direcció, acolliran tota classe d'esdeveniments i manifestacions, amb la voluntat de compartir noves mirades i explorar diversos horitzons. "Ho farem obrint les portes, encara més, a la ciutat i a la ciutadania, amb un paper destacat del jardí", ha anunciat.

Genovès ha admès que hi ha un dèficit d'assistència del públic jove i que captar-lo és un dels eixos principals del nou programa. Per això, el centre incorporarà noves tendències, amb una aposta clara per la cultura audiovisual. "Volem proposar experiències immersives a partir de la tecnologia", ha explicat. Una de les noves exposicions que s'afegeixen al catàleg és l'anomenada Nova pantalla. El videojoc a Catalunya. Tanmateix, la fotografia artística i el fotoperiodisme guanyen protagonisme.

La directora del Palau Robert, Elisabeth Abad, ha avançat algunes primícies. Destaca l'exposició exclusiva de l'obra del reconegut fotògraf, Robert Mapplethorpe, que tindrà lloc de la mà del Festival del Castell de Peralada, entre l'1 i el 30 d'abril. D'altra banda, la primera exposició de l'any al Palau, anomenada Underground i Contracultura a la Catalunya dels 70, també arribarà a Madrid pròximament.

Abad ha volgut remarcar la voluntat del centre d'esdevenir un referent en els àmbits cultural i polític, amb la celebració de diverses sessions de debats i taules rodones. L'activitat Vine al Jardí de Palau Robert a escoltar el futur! busca convertir el centre en un "potent altaveu" que doni la paraula al món artístic i cultural barceloní i català. Les jornades de Diàlegs al Palau Robert. Catalunya en valor reuniran ponents experts i reconeguts per a tractar temes estratègics de la política catalana.

Actualment, hi ha actives diverses exposicions molt rellevants amb el context polític i social català: Portes Obertes a l'Escola Pública, amb col·laboració amb el Departament d'Educació; Joan Triadú, defensar la llengua, estimar el país, de la mà del Departament de Cultura; i Museus i Liceu: una història compartida, juntament amb altres 119 centres culturals. També, el Cicle de Conferències sobre l'Escola Pública. Serà molt pertinent l'exposició Les llengües no moren, les maten. La segueixen: 25 anys de la Universitat de Vic, Maçons!, 25 anys de Vilaweb: Una Nació 3.0; Josep Maria Palou 35 anys aprofitant aliments. Pel que fa a la música, se celebrarà la segona edició del DO Jazz Cat, les Jornades de Guitarra de Catalunya, així com Concerts al Jardí "El Maria Canals porta cua" i el Clotilde Fest 2022.