Òmnium demana consensuar l'acord sobre el català al Pacte Nacional per la Llengua

L'entitat recorda que Educació ha de garantir als centres "directrius clares" per blindar el model d'escola mentre que l'ANC acusa els partits de "convertir en llei catalana la imposició espanyola"

Manifestació al centre de Barcelona contra la sentència del 25% de castellà a les escoles
Manifestació al centre de Barcelona contra la sentència del 25% de castellà a les escoles | Adrià Costa
25 de març del 2022
Actualitzat a les 12:30h

Òmnium creu que qualsevol acord sobre el català s'ha de consensuar en el marc del Pacte Nacional per la Llengua. En un comunicat, l'entitat es posiciona sobre la proposta sobre la llengua demanant un "consens de país, no només en l'àmbit dels partits polítics". A més, recorda que Educació ha de "garantir" que els centres tinguin directrius clares per blindar el model d'escola.

L'entitat recorda que la llengua vehicular a l'escola catalana és el català i que la prioritat és protegir aquest model, que genera "amplis consensos". Precisament, Òmnium demana en aquest sentit tenir en compte l'àmbit civil i la comunitat educativa, aprofitant "espais transversals com Somescola".

Òmnium també demana una escola oberta a "conèixer i reconèixer" totes les llengües i cultures de la comunitat educativa, i d'acord amb la "realitat sociolingüística de cada entorn". L'entitat recorda que continuarà defensant als tribunals el model actual d'escola catalana.

El Pacte Nacional per la Llengua està conformat per entitats i partits polítics, entre els quals es troben els quatre partits firmants de l'acord en el seu inici -ERC, Junts, el PSC i els comuns-. Els anticapitalistes no van formar part de la proposta, mentre que la formació presidida per Carles Puigdemont se'n va desmarcar arran de les crítiques sorgides entre l'independentisme.

Junts va posar aquest dijous al vespre al congelador l'acord que feia tan sols unes hores havia rubricat i presentat amb ERC, PSC i comuns, destinat a "blindar" el català a l'escola davant l'embat judicial contra la immersió lingüística. En un comunicat emès poc abans de les nou del vespre, la formació demanava trobar un "consens majoritari" amb les entitats i les comunitats educatives.

Al llarg de les últimes hores havien proliferat crítiques rotundes de veus amb pes dins l'independentisme -sobretot a les xarxes- que van generar remor interna a Junts, com afirmen fonts governamentals. Havien arribat de l'ANC, la Plataforma per la Llengua, de Demòcrates -integrada al grup de Junts- o de personalitats com Quim Torra, Lluís Llach, Josep Lluís Alay o Pilar Rahola. La CUP també se n'havia despenjat.

ERC lamenta el "partidisme" dels seus socis 
El gir de Junts per les crítiques rebudes i les turbulències internes que els han provocat ha indignat els seus socis al Govern d'ERC. En un comunicat enviat dijous a la nit el partit afirmava que l'acord era "sòlid i és el més raonable" per garantir el model d'immersió i que ara "es vol posar en perill". Van mostrar sorpresa perquè "en unes hores puguin despenjar-se d'un bon acord" i ho van titllar "d'irresponsabilitat i partidisme" en una "qüestió de país".

L'ANC acusa els partits de "convertir en llei catalana la imposició espanyola"
L'ANC s'oposa a la modificació de la llei de Política Lingüística i assegura que el canvi només "converteix en llei catalana el que ara és imposició espanyola" perquè introdueix la vehicularitat del castellà "imposada per sentències". "No és més que l'aplicació de les sentències", resumeixen. En un comunicat denuncien que el Govern "no garanteix el compliment del model d'escola en català arreu del territori" i demanen que es comenci a fer a través de la inspecció. L'ANC ha avançat que es coordinarà amb els sindicats i entitats en defensa de l'escola en català per plantejar mobilitzacions.