Catalunya es mobilitza contra els preus de l'energia

Sota el lema "Frenem els preus. Evitem la pobresa", les manifestacions convocades per CCOO i UGT reclamen posar fre a "l'embogida pujada de preus" i una reforma "urgent" del mercat energètic

Manifestació contra el preu de l'energia a Barcelona
Manifestació contra el preu de l'energia a Barcelona | Josep Lluís Escudero
NacióDigital
23 de març del 2022
Actualitzat a les 20:15h
Catalunya s'ha mobilitzat aquesta tarda per reclamar el control dels preus de l'energia. Un miler de persones s'han mobilitzat a Barcelona en una manifestació convocada pels sindicats majoritaris, CCOO i UGT, la confederació veïnal CONFAVC i les organitzacions d'autònoms CTAC i Uatae.

Sota el lema "Frenem els preus. Evitem la pobresa", la marxa ha sortit de plaça Urquinaona i ha continuat per la Via Laietana fins a plaça Sant Jaume per reclamar el control de preus i la reforma "urgent" del mercat energètic davant l'alça de preus. A més, han reclamat que s'impulsi la transició energètica cap a les renovables, que es tirin endavant mesures fiscals equitatives que augmentin l'aportació de rendes més altes i s'equipari el preu del gasoil professional als petits transportistes autònoms.

També a Girona un centenar de persones s'han concentrat davant la Subdelegació de l'Estat. Reproduint la convocatòria que s'ha estès a altres ciutats, com Barcelona o Tarragona, els manifestants han reclamat posar fre a "l'embogida pujada de preus", que impacta directament damunt la classe treballadora i, sobretot, els col·lectius més vulnerables. Els sindicats CCOO i UGT, que a Girona han capitanejat la convocatòria, reclamen solucions als governs, sobretot davant l'escenari que la guerra a Ucraïna recruï la situació. A la demarcació, la secretària general de CCOO, Belén López, ha explicat que la manca de matèries ja provoca aturades de producció. I ha posat com a exemple la fàbrica de cafè que Nestlé té a la ciutat.

"Aquesta crisi no la pagarem!", "Frenem els preus, evitem la pobresa!". Corejant aquests lemes, un centenar de persones han tallat l'avinguda Jaume I de Girona responent la crida que s'ha fet arreu de les ciutats de tot l'estat espanyol.

Els sindicats critiquen que la situació ja ve de lluny, amb la crisi de matèries primeres i "el deteriorament de les condicions de vida dels treballadors". Però que les repercussions del conflicte a Ucraïna ho han agreujat. "Dia rere dia, les factures de la llum, la calefacció, la benzina, els aliments, l'habitatge o el transport augmenten", recull el manifest unitari que han llegit a dues veus els secretaris generals dels sindicats a la demarcació, Belén López i Maxi Rica.

El text denuncia que la inflació comporta "beneficis històrics" a les empreses energètiques, però perjudica "fortament" milions d'usuaris i "centenars de milers" d'empreses i petits autònoms. El manifest, a més, recorda que les persones més vulnerables són les qui "pateixen la situació més cruel", perquè a la pobresa se'ls afegeix ara l'encariment de preus.

A Tarragona, unes 200 persones s'han manifestat aquest dimecres a la tarda. La convocatòria ha recorregut un tram de la Rambla Nova i ha acabat davant la subdelegació del govern espanyol, a la plaça Imperial Tarraco, on s'ha llegit un manifest conjunt a nivell estatal. Els convocants -UGT, CCOO i associacions veïnals- han criticat l'encariment del cost de la vida i han reclamat "poder arribar a final de mes" i fer-ho "amb dignitat". Una de les principals reivindicacions ha estat que des de la Unió Europea es canviï el sistema de fixació de preus de l'electricitat i s'abaixin els impostos dels carburants que, de retruc, provoquen una inflació en altres productes bàsics.