Fuster i els llibres

L'escriptor es considerava un especialista en "idees generals" que havia après d'altres autors, i recomanava l'hàbit de llegir i rellegir

Una biblioteca.
Una biblioteca. | ACN
03 d'abril del 2022
"Els llibres no supleixen la vida, però la vida tampoc no supleix els llibres"

L'aforisme de la setmana està extret del llibre Consells, proverbis i insolències, publicat l'any 1962, un recull de frases lapidàries de Joan Fuster sobre temes com la filosofia, els intel·lectuals o la condició humana. Es tracta d'una obra que deixa entreveure aspectes de la personalitat de l'escriptor, com la seva passió per les humanitats i per l'estudi de la literatura.

Com a mostra d'aquest interès, es calcula que la biblioteca que va acumular Fuster al llarg de la seva vida incloïa prop de 21.000 llibres, 2.500 opuscles i 12.000 revistes i diaris. Són dades de la catalogació de l'Espai Joan Fuster que custodia aquest material a Sueca, la ciutat natal de l'escriptor.

Fuster es considerava a ell mateix un "especialista en idees generals", més que un intel·lectual, i prescrivia al lector la seva actitud curiosa i escèptica, i recomanava a qualsevol escriptor que abans de res llegís. I no només que llegís, sinó també que rellegís, ja que "només hi ha una manera de llegir, que és rellegir", com deia al seu Diccionari per a ociosos. L'any Fuster que celebrem enguany servirà per fer bo el consell de l'assagista de Sueca i conèixer la seva extensa obra.