El problema de València

Fuster va reivindicar el concepte de Països Catalans durant el Franquisme i la Transició, i trobava a faltar la implicació del catalanisme en aquesta reivindicació

Manifestació a València
Manifestació a València | Diari La Veu
27 de març del 2022
Actualitzat el 10 d'abril a les 21:32h
"Mentre el problema de València no serà considerat pels catalans estrictes com un problema llur (...) el catalanisme no deixarà de ser un moviment fracassat en potència"

L'aforisme de la setmana està extret del text "València en la integració de Catalunya", publicat a l'exemplar d'abril-maig del 1950 de La Nostra Revista, i reflecteix el pensament nacional de Joan Fuster. L'assagista va ser un dels màxims defensors teòrics del concepte de la integració de tots els territoris de parla catalana en els Països Catalans. Fuster trobava a faltar la implicació del catalanisme en la seva reivindicació. 

Aquesta idea va causar controvèrsia entre sectors conservadors del País Valencià en els últims anys del Franquisme i durant la Transició, quan l'escriptor de Sueca va reivindicar de nou les seves idees, aprofitant el debat sobre si la Constitució Espanyola havia de permetre la federació de comunitats autònomes. El Congrés dels Diputats ho va vetar.

"Per què els diputats espanyols han degollat aquesta proposició democràtica del futur? Suposant que el Congrés tingui alguna connotació realment democràtica, resulta sorprenent que la divertida collonada dels diputats hagi decidit que democràticament no podrem, els catalans estrictes, els valencians i els insulars, definir-nos, per exemple, nacionalment unitaris", lamentava Fuster en un article a Serra d'Or el 1978.