Condemnat a un any i mig de presó l'activista Brian Bartés per la protesta de Tsunami al Camp Nou

L'Audiència de Barcelona declara culpable d'atemptat contra l'autoritat i lesions el jove de Mollet del Vallès, però l'absol del delicte de desordres públics

Brian Bartés, a les portes del TSJC
Brian Bartés, a les portes del TSJC | ACN
23 de març del 2022
Actualitzat a les 16:01h
L'Audiència de Barcelona ha condemnat aquest dimecres l'activista Brian Bartés a un any i mig de presó per un delicte d'atemptat contra l'autoritat i lesions lleus durant les protestes impulsades per Tsunami Democràtic al Camp Nou el 18 de desembre de 2019, durant el Barça-Madrid. També haurà de pagar una multa de 270 euros i una indemnització de 500 euros a l'agent afectat en concepte de responsabilitat civil. El tribunal ha absolt Bartés del delicte de desordres públics. El grup de suport del jove ha convocat a les 19h una concentració davant de l'ajuntament de Mollet del Vallès. 

La sentència, de 27 pàgines, considera acreditat que Bartés va llançar un "objecte no determinat" contra agents dels Mossos, tot i que els va arribar a impactar. Després, va clavar una puntada de peu a un dels agents a la zona lumbar. Arran d'això, un altre mosso va perseguir-lo, va relliscar i aleshores, segons el tribunal, el jove va aprofitar per colpejar-li les cames abans de fugir corrents. "Els agents de la Brimo es trobaven en exercici de les seves funcions i llançar-los objectes o pegar-los excedeix els límits del dret de manifestació", apunten els jutges, que veuen "voluntat i consciència" de "menysprear i obstaculitzar" l'actuació dels Mossos.

El tribunal també considera provat el delicte de lesions lleus, tot i que la defensa argumentava que la lesió lumbar a l'agent dels Mossos era prèvia a l'agressió. L'advocada Norma Pedemonteremarcava a NacióDigital que el mosso afectat ha tingut diverses operacions d'esquena i patologies prèvies. "No es pot responsabilitzar el meu client del mal d'esquena de l'agent", apuntava.

D'altra banda, l'Audiència de Barcelona ha absolt Bartés del delicte de desordres públics que demanava l'acusació popular. "Cap prova ha acreditat que l'acusat hagi participat d'alguna manera en els aldarulls d'aquell dia ni en la crema de contenidors ni en les barricades", diu la sentència, que remarca que la seva conducta delictiva comença en el moment que llança un objecte als Mossos i després els colpeja. 

El jove de Mollet del Vallès té previst en les properes setmanes un altre judici, en què s'enfronta a una pena de fins a sis anys de presó. En aquest cas, per les protestes pel consell de ministres del desembre de 2018 a Barcelona. La Fiscalia l'acusa d'atemptat, desordres públics i maltractament d'obra i, segons ell, tot és una "persecució política" per les seves idees. El judici serà el 18 de maig, també a l'Audiència de Barcelona.