El PSC s'ofereix a Aragonès per no dependre de la CUP en matèria de seguretat

Salvador Illa lamenta que Interior estigui "lligat de mans" per l'acord d'ERC amb els anticapitalistes i garanteix els vots dels socialistes per a un "canvi de polítiques" en aquest àmbit

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder del PSC, Salvador Illa, reunits al Palau de la Generalitat
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder del PSC, Salvador Illa, reunits al Palau de la Generalitat | ACN
Oriol March / Bernat Surroca
23 de març del 2022
Actualitzat a la 13:39h
La polèmica pels canvis a la cúpula dels Mossos d'Esquadra encara cueja. Les explicacions del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i del nou comissari en cap del cos, Josep Maria Estela, no han satisfet del tot els grups parlamentaris de l'oposició, que aquest dimecres han carregat contra el president, Pere Aragonès, per uns canvis on alguns hi veuen una "purga i politització" i un intent de frenar investigacions de corrupció pilotades pels Mossos i que afecten polítics independentistes. Aragonès ho ha negat i ha insistit que el relleu del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i la resta de canvis a la cúpula del cos responen a criteris tècnics, i que les investigacions sobre corrupció continuaran. Aragonès ha refermat el compromís del Govern la lluita contra la corrupció i ha defensat dels modificacions fetes.

En les intervencions dels grups -l'oposició ha insistit en les acusacions de "purga"-, el líder del PSC, Salvador Illa, ha admès "preocupació" pels canvis i per com s'han fet. Illa ha lamentat que s'hagin situat els Mossos a l'arena política i com a "moneda de canvi" per a acords d'investidura, com el de la CUP amb ERC. "El conseller d'Interior està lligat de mans per aquest acord", ha afirmat. Aquest "intercanvi polític" ha portat una sèrie de decisions que han afectat els Mossos, com la retirada de les acusacions particulars de la Generalitat contra manifestants, els dubtes sobre el model policial i l'ordre públic o la comissaria general d'Informació o la no aplicació de la llei mordassa. En aquest sentit, ha ofert al Govern el suport del PSC per fer un "canvi de polítiques" en matèria de seguretat i deixar de dependre de la CUP. 

"El denominador comú de tots aquests canvis als Mossos és la desconfiança i el recel del Govern respecte el cos. Pel Govern, els Mossos estan sota sospita permanent", ha dit. En aquet context, Illa ha situat els canvis a la cúpula del cos i ha lamentat que no s'hagin explicat. "Són inexplicables", ha afirmat, i ha enviat un missatge de suport al major Trapero. "Els canvis són un avís i no responen als criteris que s'han explica. Com volen que no parlem de purga?", ha insistit. Per tot plegat, ha reiterat la voluntat del grup parlamentari d'impulsar una comissió d'investigació sobre els canvis a la cúpula dels Mossos.

El portaveu de la CUP, Xavier Pellicer, ha insistit que és més important el què que no pas el qui, i ha constatat que el PSC no li importa el qui sinó que no s'apliquin les polítiques que ells volen. Pellicer ha dit que cal avançar en posar "la població al centre" de les polítiques de seguretat, i posar com a objectiu la defensa dels drets civils i fonamentals. "No es pot col·laborar dels dels cossos de seguretat en incrementar les desigualtats o en els desnonaments, això s'ha de canviar d'arrel", ha remarcat Pellicer. El diputat de la CUP ha dit que cal aplicar la "doctrina Trapero" en els desnonaments, és a dir, la manera de fer que els Mossos van seguir l'1-O. "Si el Govern vol avançar en tots aquests àmbits, tindrà el suport de la CUP", ha afirmat, i ha lamentat que, perquè "res no canviï", el socis d'Aragonès són els PSC. "No s'acomplexin amb el 'cup, cup, cup', som aquí per transformar", ha reblat.

"Immoral" qüestionar el compromís del Govern contra la corrupció
A l'hemicicle, Aragonès ha defensat els canvis impulsat pel Elena, meditats amb temps pel conseller i concretats a finals de l'any passat amb la destitució del major Trapero, que ara pilota la divisió dels Mossos que supervisa els dispositius policials. "Els canvis responen única i exclusivament a la voluntat de millorar el cos de Mossos i fer-lo avançar. Aquesta és la nostra obligació", ha deixat clar el president. Amb aquest objectiu, ha dit, es van impulsar els canvis "necessaris". Aragonès ha ressaltat la competència del conseller d'Interior per fer els canvis que consideri a la cúpula dels Mossos, com s'ha fet en passades legislatures, i ha criticat que es parli de "degradacions, purgues o depuracions" o que els canvis són "producte d'una revenja".

Aragonès ha qualificat d'"immorals" les crítiques que s'han fet al Govern per aquests canvis i especialment l'intent de posar en dubte el compromís de l'executiu en la lluita contra la corrupció. "No fa cap bé a la nostra policia. Només volen desgastar el conseller i no busquen enfortir la policia. Són acusacions partidistes", ha dit. Aragonès ha refermat el compromís de l'executiu i dels Mossos en la lluita contra la corrupció i ha lamentat que, amb aquests retrets, es posi pressió al cos i es situï una ombra de dubte sobre la seva voluntat d'eradicar la corrupció. "Insinuar que el Govern vol intervenir en les investigacions sobre corrupció és immoral i és un atac infundat", ha insistit.

El president ha recordat el cas Mercuri, el cas Inipro, cas Pallerols, cas Pretòria, cas Palau o la trama del 3%, que en alguns casos afectaven dirigents dels governs en qüestió. "Els Mossos han investigat i en molts casos han liderat les investigacions. Manés qui manés", ha dit. "Que es preocupi qui posa la mà a la caixa o qui abusda de la seva posició de poder", ha advertit Aragonès. El president ha recordat també un dels noms que més ha sortit aquests darrers dies: el de l'intendent Toni Rodríguez, responsable d'Investigació Criminal. "Estava en funcions i continuarà fent bona feina als Mossos", ha dit. "Reforçar el caràcter democràtic de la policia és el contrari de voler una policia política", ha insistit el president, que també ha assegurat que, a diferència de l'exministre Jorge Fernàndez Díaz, el Govern no utilitza ni utilitzarà mai la policia per als seus interessos.