Oscars 2022: les 21 pel·lícules nominades que ja pots veure a Netflix, Amazon, HBO o Disney

La 94a edició dels premis de Hollywood arriben diumenge amb un gran repertori de produccions de plataformes

Stewart i Cumberbatch, nominats a l'Oscar, amb els protagonistes de «West Side Story»
Stewart i Cumberbatch, nominats a l'Oscar, amb els protagonistes de «West Side Story» | ND
Victor Rodrigo
22 de març del 2022
Actualitzat a les 16:13h

Setmana d'Oscars, setmana de cinema en estat pur. Aquest diumenge a la matinada se celebrarà la 94a edició dels premis de Hollywood, en una de les dates més tardanes de la història dels guardons. Donades les circumstàncies, moltes de les pel·lícules que pugnaran per aconseguir les estatuetes daurades ja han estat estrenades a les sales de cinema -diverses d'elles encara hi són, consulteu cartelleres-, però moltes ja han aparegut a les plataformes de servei en streaming.

Netflix, Disney i Amazon han capgirat la indústria cinematogràfica i totes tres, a més d'HBO -pel seu conveni amb la Warner Brothers- lluiten per ser la líder de totes les plataformes en els premis més importants del sector. Ja no són un sector minoritari, sinó són l'exemple a seguir, les productores de més èxit i les que reben més nominacions aquest any. Aquestes són totes les pel·lícules nominades als Oscars que ja estan disponibles a les plataformes d'streaming.

The Power of the Dog (Netflix)
Una de les clares favorites per endur-se el guardó a Millor Pel·lícula. La directora australiana Jane Campion vertebra una potent història situada a l'Oest dels Estats Units, protagonitzada per Benedict Cumberbatch, Kristen Dunst, Jesse Plemons i el descobriment de l'any en un paper protagonista i majúscul, Kodi Smit-McPhee.



​Don't Look Up (Netflix)
Sàtira política i apocalíptica dirigida per Adam McKay i amb un repartiment ple d'estrelles que ha triomfat entre els crítics i també el públic de la plataforma. Aquests són alguns dels intèrprets de luxe que apareixen al nou projecte: Jennifer Lawrence, Jonah Hill, Timothée Chalamet, Ron Perlman, Cate Blanchett, Meryl Streep, Chris Evans, Himesh Patel, Ariana Grande, Scott Mescudi o Matthew Perry.

​Madres Paralelas (Netflix)
Pedro Almodóvar va tornar a comptar amb el protagonisme de Penélope Cruz en la seva darrera pel·lícula, que va recollir pocs guardons als Goya d'enguany. El director manxec compta amb la presència de Milena Smit en un film clarament enfocat a les mares solteres i a diverses temàtiques que commouen el cineasta: la nostàlgia, les relacions entre mares i filles, les fosses comunes de la Guerra Civil o la memòria històrica.



​tick, tick... Boom! (Netflix)
Musical sobre la vida de jove adult de Jonathan Larson, en un film que és un cant de vida, somnis i tristeses que t'engrapa el cor i t'abraça l'ànima. Amb un gran esperit teatral, el ja icònic Lin-Manuel Miranda dirigeix el seu primer film i es nota amb escreix. La banda sonora, exquisida, es nodreix de la trama i no apareix de manera independent pel mig de la història. Andrew Garfield fa un dels papers de la seva vida.

​É stata la mano di Dio (Netflix)
La menys barroca de tota la filmografia de Paolo Sorrentino és també la seva pel·lícula més íntima, en la qual més s'esquinça l'ànima i demostra el seu talent innat per a la narrativa cinematogràfica. Tot i que pot semblar coixa en comparació amb altres títols d'immensa categoria com La Grande Bellezza o Youth, Sorrentino ens regala un terratrèmol de sensacions: des de l'alegria que viu un jove en mig d'una família dispar, en ple Nàpols, amb l'arribada de Maradona, passant per la desgràcia més absoluta que repercuteix en si mateix en una catarsi artística.



​The Mitchell's against the Machines (Netflix)
Animació d'altíssima qualitat -i disponible en català a la plataforma- en una comèdia familiar que va triomfar a la plataforma en el moment de la seva estrena. En un viatge per carretera, la família dels Mitchell serà testimonia de l'atac de milers de robots que pretenen segrestar els humans. Ells seran els únics que podran fer alguna cosa, tots plegats, per intentar revertir la situació.

​West Side Story (Disney+)
La nova versió del film de Robert Wise, pràcticament calcada a la clàssica, és la demostració absoluta que es poden recuperar "pel·lícules intocables" i millorar-les. Perquè això ha aconseguit Steven Spielberg: una rentada de cara, un progrés en la història dels Jets contra els Sharks, de la Maria i el Tony. Un repartiment immens i unes cançons que segueixen sent insuperables, gràcies a Stephen Sondheim i Leonard Bernstein. Es mantenen fresques, vives i enlluernadores gràcies a una posada en escena excel·lent, unes coreografies renovades que recorden els millors números de l'original i a la modernitat que permeten els recursos actuals.


​Nightmare Alley (Disney+)
Guillermo del Toro recupera un clàssic de 1947 i l'adapta al seu gust, amb la seva immaculada tècnica visual i gràfica, acompanyat d'un repartiment de luxe. Tot i la seva duració (unes 2:30h), l'espectacle cinematogràfic que regala el director mexicà és un viatje pels racons més infames, desgraciats i pobres dels Estats Units de 1941, a punt d'entrar a la Segona Guerra Mundial. Se centra en el món del circ i en un home que fuig del seu passat. En aquest escenari pot reiniciar la vida però es troba amb tot de persones igual que ell, ànimes perdudes, castigades.

​Cruella (Disney+)
La malèvola Cruella, procedent dels films clàssics de Disney de 101 dàlmates, va guanyar una nova imatge en carn i ossos gràcies a Emma Stone en aquesta esbojarrada adaptació que juga amb la creació del personatge. Mostra els seus orígens, com arriba a crear la seva obsessió per la pell, la moda i a construir-se aquest caràcter. Stone, deixada anar totalment, ens brinda un dels seus papers més divertits.


​Free Guy (Disney+)
Comèdia que suposa un espectacle visual gràcies als seus efectes especials, protagonitzada per Ryan Reynolds. Centrada en un públic juvenil i adolescent, el film ens situa en la història d'un personatge que viu en un videojoc. Les seves funcions estan programades, ell no participa en cap trama destacable i està programat per ser afable amb tots els jugadors que formin part del seu servidor. Això canviarà a partir de les seves primeres decisions. 

​Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (Disney+)
Un dels nous projectes de l'univers cinematogràfic de Marvel (MCU), que va rebre una tènue acollida per part del públic -que esperava més acció amb personatges coneguts com Spider-Man-. La multinacional dels superherois va obrir el seu ampli catàleg de protagonistes amb les aventures del primer guerrer xinès de tot el seu univers. Nominada als Oscars pels seus efectes especials, que són aclaparadors. 

​Raya and the Last Dragon (Disney+)
Un dels darrers projectes dels estudis d'animació de Disney, estrenat en plena pandèmia -i amb totes les dificultats que això comporta, a més de les pèrdues de taquilla-, ens presenta la primera protagonista d'origen asiàtic. Viu en un món fantàstic, Kumandra, on convivien amb dracs, però aquests s'han extingit per protegir a la humanitat. 500 anys després una jova intentarà trobar l'últim d'aquesta espècie.


​Luca (Disney+)
Situada en un afable poble de la Riviera italiana, Luca explica la història d'un nen que passa un estiu inoblidable al costat del seu nou amic, l'Alberto. Juguen, descobreixen i es topen amb amistats que seran indestructibles, com la de la Giulia. Però els dos amaguen un secret: són monstres marins que viuen a les profunditats del Mediterrani.

​Being the Ricardos (Amazon Prime Video)
La crònica d'una de les setmanes més crucials en la història de la televisió dels EUA, en el programa més icònic dels seixanta. Nicole Kidman es mimetitza a la perfecció amb el personatge de Lucille Ball, però el protagonisme l'acaba robant Javier Bardem amb el seu Desi Arnaz. És un film amb el segell clàssic de Sorkin: diàlegs mordaços i àgils; missatges polítics contra els responsables d'aquell moment tan obscur; i un retrat divertit de la producció d'un programa televisiu.

​Spencer (Amazon Prime Video)
Pablo Larraín construeix una de les pel·lícules més originals mai fetes al voltant de la figura de Diana Spencer. Com si fos un relat de terror, claustrofòbic, el director xilè ens situa al costat de la princesa de Gal·les, que lluita per mantenir-se estable en una família reial que ja no l'estima, no l'accepta i no la vol. Després de la seva separació de Carles, intenta sobreviure la pressió mediàtica i el seu trastorn alimentari com pot.


​El Rey de Zamundia (Amazon Prime Video)
23 anys després, Eddie Murphy torna a representar el príncep africà que va conquerir Nova York a finals dels anys 80. Encara que la pel·lícula hagi rebut crítiques molt negatives -sobretot per part del públic que va estimar l'anterior-, ha estat nominada als Oscars per la seva feina de maquillatge.

​Dune (HBO)
Cinema d'autor i blockbuster no són dos conceptes que solen anar de bracet. Només hi ha tres directors capaços de conjugar-los: Quentin Tarantino, Christopher Nolan i Dennis Villeneuve. I és aquest últim el que ha il·luminat el 2021 amb l'immens repte d'adaptar Dune, una de les novel·les de ciència-ficció més importants del segle XX, considerada inadaptable al cinema. A través d'una ambientació que treu l'alè, una banda sonora de Hans Zimmer per a la història i un repartiment sòlid -acaben destacant més secundaris com Rebecca Ferguson que els protagonistes-.

​King Richard
Biografia cinematogràfica sobre el pare de les germanes Williams, estrelles del tenis i dues de les millors jugadores de tots els temps. Explica com l'home, interpretat per Will Smith -i que li ha valgut la nominació-, construeix un entorn d'esforç i treball perquè les dues adolescents no caiguin en el món de violència, drogues i crispació de les zones suburbanes de Los Àngeles dels anys 90.